Tijekom kulinarske radionice WestTaste, popularni Westgate predstavio je viziju proljetnog menija nadahnutog zdravljem. Pod palicom renomirane blogerice Sandre Rončević (blog O slanom & slatkom. O svemu) i uz obilje dobre energije oduševio je sve prisutne detox juhama, salatama i napitcima te izvedbama chia pudinga. A jedan od recepata na meniju bio je i ovaj proljetni detox mix s tikvicama, porilukom i čili papričicom.
Recept za proljetni Detox mix
Sastojci
– 4 srednje velike tikvice
– 2 poriluka
– 2 režnja češnjaka
– 1/4 žličice čili pahuljica
– 1 žlica curryja
– 2-3 grančice svježeg timijana
– 3 žlice maslinovog ulja
– dva prstohvata morske soli
– 150 ml kokosovog mlijeka (ili bilo kojeg drugog mlijeka)
Priprema
Poriluk očistiti i narezati na kolutiće. U loncu zagrijati maslinovo ulje, dodati čili pahuljice, dva zdrobljena režnja češnjaka i timijan pa time aromatizirati maslinovo ulje oko minute dok začini ne zamirišu.
Dodati poriluk pa uz stalno miješanje pirjati dok poriluk ne uvene, oko 5 minuta. Podliti s malo tople vode po potrebi.
Dodati curry, promiješati i nakon par minuta dodati tikvice narezane na kockice (tikvice nije potrebno guliti).
Zaliti vrućom vodom tako da voda pokrije povrće, odnosno da bude 1 cm iznad. Kuhati 30 minuta, dok tikvice ne omekšaju.
Na samom kraju posoliti i štapnim mikserom pretvoriti u gusti pire. Razrijediti dodatnom vodom ili kokosovim mlijekom i poslužiti vruće.