Razni recepti za zobenu kašu koja u frižideru odstoji tijekom noći iliti overnight oats su prije par godina preplavili internet, ali ovaj je sasvim drugačiji od svih ostalih! Ovaj doručak je veganski, čokoladan, zasitan i, najbolje od svega – cijelu pripremu odrađujete večer prije, tako da je odličan za ona jutra kada znate da nemate puno vremena.
Najbolji je kada odstoji par sati u frižideru, tako da ako ga želite napraviti kao večernji desert ga napravite tijekom dana i pustite da se poveže. I naravno, iako je originalno veganski, ako jedete mliječne proizvode možete koristiti i njih – postići ćete jednako ukusan rezultat.
Sastojci
• 1 šalica zobenih pahuljica (90g)
• 3 velike žlice maslaca od lješnjaka
• 1 ½ čajna žličica kakao praha, nezaslađenog
• ½ čajna žličica ekstrakta vanilije
• 3 čajne žličice sjemenki lana, mljevenih
• 2 velike žlice tekućeg zaslađivača (med, javorov sirup, rižin sirup)
• 1 šalica biljnog mlijeka po želji (250 ml)
Dodaci za serviranje: veganski jogurt, šumsko voće, prepečeni lješnjaci ili drugi orašasti plodovi, suncokretove sjemenke, kriške banane, jabuke, grožđice…
Za pripremu vam je potreban blender, multipraktik ili štapni mikser, a ova količina sastojaka je dovoljna za dvije porcije moussea.
Priprema
Priprema ovog jela je veoma jednostavna: samo trebate pomiješati sve sastojke u blenderu ili drugom aparatu za usitnjavanje hrane. Ako želite da usitnjavanje prođe što glađe, pomiješajte sve sastojke i pustite ih da odstoje par minuta kako bi omekšali – posebno zobene pahuljice.
Kada dobijete gustoću i teksturu moussea, prestanite s blendanjem. Podijelite mousse u dvije porcije, pokrijte ih poklopcem i prozirnom folijom za hranu, stavite u frižider i – otiđite na spavanje!
Ujutro ih izvadite iz frižidera, dodajte posipe, voće ili preljeve po želji i – uživajte!
Prilagodbe recepta
Ovaj je recept veoma prilagodljiv i podložan izmjenama. Ako nemate maslac od lješnjaka, maslac od kikirikija, badema ili indijskih oraščića je isto odličan odabir. Jedino što će ta izmjena utjecati na finalan okus moussea: neće biti okusa Nutelle, ali će provjereno biti fenomenalan!
Umjesto mljevenih sjemenki lana možete koristiti cijele, a možete umjesto njih koristiti chia sjemenke ili kombinaciju sjemenki.
A ako nemate vremena za doručak kod kuće i želite mousse ponijeti sa sobom i pojesti ga na putu ili radnom mjestu, obavezno ga spremite u zdjelu s dobrim poklopcem – iako mu je tekstura gusta, loš poklopac će svejedno omogućiti da se sadržaj izlije!
Pročitaj i ovo:
- Overnight chia puding je slasna opcija za početak dana
- Kušajte najjednostavniji (i najfiniji) bezglutenski čokoladni mousse
- Super ideja za brzinski zdravi doručak – prekonoćna zobena kaša

Naturala Life br. 14
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!







