Zeleni blagdani na Naturali

Best of božićni kolači

Donosimo 5 provjerenih recepata za božićne kolače od naših vjernih čitateljica

Best of božićni kolači

Niste još odabrali recepte za božićne kolače koji će se naći na vašem blagdanskom stolu ove godine? Ništa zato - jer stižemo u pomoć sa čak 5 provjerenih recepata naših vjernih čitateljica. Izabrati samo 5 recepata između mnoštva raznolikih i primamljivih kolačića koje ćemo ovom prilikom podijeliti s vama stvarno nije bilo lako.

 

Prednost smo dali nekim klasičnim tradicionalnim receptima poput orehnjače i fritula, te receptima koji koriste više zdravih sastojaka u odnosu na one s puno maslaca i šećera. Na prvom mjestu, dakako, tu je pobjednički recept za Bečki kolač od cimeta.


Bečki kolač od cimeta (by lena)

Sastojci

Za nadjev:
3 žlice grožđica
3 žlice ruma
250 g mljevenih badema
50 g šećera
1,5 žličice cimeta
1 žličica mljevenog kardamoma
1 žličica naribane korice limuna
5 žlica vrhnja
150 g marcipan mase

Za tijesto:
250 g nemasnog svježeg kravljeg sira
6 žlica mlijeka
1 jaje
⅛ l ulja
100 g šećera
425 g oštrog brašna
1 žlica vanilin šećera
1 prašak za pecivo
prstohvat soli

 

Dodatno:
Maslac i šećer u prahu

 

Best of božićni kolači


Postupak

1. Grožđice isprati u vrućoj vodi i osušiti u kuhinjskoj krpi. Zatim ih grubo nasjeckati i namočiti u rum. Bademe izmiješati sa šećerom, cimetom, kardamomom, limunovom koricom, grožđicama prethodno natopljenim u rumu te s vrhnjem. Marcipan izrezati na tanke listiće.

2. Svježi kravlji sir izmiješati s mlijekom, jajetom, uljem, šećerom, vanilin šećerom, brašnom i praškom za pecivo u glatko tijesto. Pećnicu unaprijed zagrijati na 180˚ C.

3. Na dasci, prethodno posutoj brašnom, tijesto razvaljati u oblik pravokutnika dimenzija 25 x 40 cm. S duže strane pravokutnika odrezati traku širine 2 cm. Tijesto staviti na namašćeni lim te po njemu posložiti marcipan i nadjev od badema.

4. Stranice po dužini presaviti prema sredini. Odrezanu traku tijesta raspodijeliti na četvrtine, posložiti ih poprijeko preko kolača i čvrsto pritisnuti. Kolač staviti u pećnicu zagrijanu na 180˚ C ( stupanj plina 2-3) i peći 50-60 minuta sve dok ne poprimi zlatnožutu boju. Gotovi kolač posipati šećerom u prahu.
 

* * *

 

Kolač od oraha i suhih smokava (by lena)



Sastojci:

40 dag brašna
10 dag šećera
2 žumanjka
1 dl maslinovog ulja
2 dl mlijeka
1 svježi kvasac
40 dag samljevenih suhih smokava
15 dag samljevenih oraha
1,5 dl mlijeka (za kuhanje oraha)

Postupak: 

1. Od brašna, žumanjaka, šećera, kvasca (razmrviti kvasac u toplo mlijeko i dodati žličicu šećera) zamijesite tijesto. Ostaviti na toplom da poveća volumen.

2. U kipuće mlijeko dodajte mljevene orahe, sve prokuhajte, dodajte limunovu koricu, vaniliju i mljevene smokve. Sve dobro promiješajte i ohladite.

3. Dignuto tijesto razvaljajte na debljinu na oko 1,5 cm, premažite jajetom i i nadjenite pripremljenim nadjevom. Savijte, premažite jajetom i ponovno ostavite pokriveno mirovati na toplom oko 30 minuta.

4. Stavite peći u pećnicu na 180 do 200˚C oko 50 minuta. Ohladite, narežite i poslužite.
 

* * *

 


Medenjaci (by nena)

Best of božićni kolači
 

Sastojci

50 dag brašna
1 prašak za pecivo
25 dag meda
12 dag šećera
8 dag rastopljenog maslaca 
nekoliko usitnjenih klinčića
2 male žličice cimeta
2 jaja
jezgre oraha

Postupak:

Med treba biti tekuć, ako je kristaliziran najprije ga sa staklenkom uronite u toplu vodu da se rastopi. Maslac također rastopite pa od svih navedenih sastojaka umijesite tijesto. Ostavite u hladnjaku oko pola sata pa radite loptice veličine oraha koje se slažu na lim koji je pokriven papirom za pečenje. U svaku lopticu treba utisnuti komadić oraha.

Peći na 200°C oko 12 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici – pazite da ih ne prepečete, ako se to desi medenjaci budu tvrdi.

Prvo ih stavite na rešetku ili tanjur da se potpuni ohlade pa ih spremite u kutiju.

 

***



Fritule sa jabukama i jogurtom (by niky88)

Best of božićni kolači


Sastojci:

• 30 dkg brašna
• 10 dkg škrobnog brašna
• 10 dkg šećera
• 2 manje jabuke
• 2 jaja
• 2 jogurta
• 0.5 dcl rakije
• korice limuna
• korice naranče
• 2 vanilije
• 1 prašak za pecivo
• šećer u prahu
• cimet
• malo soli
 
 

Priprema:

Jaja i jogurt izmiješajte, dodajte naribane jabuke (ili jednu ako je veća), šećer, vanilija šećer, koricu limuna, naranče, rakiju, pa dodajte brašno, škrobno brašno i prašak za pecivo. Sve to izmiješajte ostavite petnaestak minuta da odstoji. Žličicom vadite tijesto i stavljajte ga u vrelo ulje. Gotove fritule stavite na salvetu da upiju višak ulja, pospite ih šećerom u prahu i cimetom (ako ne volite cimet slobodno ga izostavite).

 


* * *

 

Orehnjača (by nena)

Sastojci:

70 dag brašna - glatkog
5 dag maslaca
4 žumanjka
3 dl mlijeka
1 kockica kvasca (4 dag)
2 žlice kiselog vrhnja
1 vrećica vanillin šećera 
2 žlice šećera
1 žlica ruma
naribana limunova korica

Nadjev:

40 dag samljevenih oraha
2 dl mlijeka
4 bjelanjka
10 dag šećera
1 vanilin šećer

 

Best of božićni kolači

 

Postupak:

Za tijesto treba najprije dignuti kvasac, u lončić stavite toplo mlijeko, dodajte šećer, promiješajte pa u to razmrvite kvasac, pustite da se raspjeni.

U zdjelu stavite brašno, dodajte žumanjke, kiselo vrhnje, vanilin, rum, maslac, naribanu limunovu koricu i raspjenjeni kvasac, pomiješajte sastojke i počnite mijesiti tijesto. Što ga dulje mijesite biti će vam rahlije i podatnije. Kad dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke, oblikujte kuglu, pospite s malo brašna, a zdjelu pokrijete čistom krpom. Pustite tijesto da se diže dok se udvostruči (oko sat vremena, ako u kuhinji jako toplo)

U međuvremenu sameljite orahe, dodajte obje vrste šećera pa pofurite uzavrelim mlijekom, promiješajte, pustite neka se hladi. Kada se ohladi probajte okus pa po želji dodajte još šećera ili meda. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg pa ih nježno dodajte k orasima.

Dublji lim za pečenje namažite i pospite brašnom.

Dignuto tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu, podijelite na dva dijela. Svaki dio razvaljajte i namažite s pola nadjeva po želji pospite grožđicama pa zarolajte. Stavite u lim. To isto napravite s drugim dijelom tijesta. Nepečene orehnjače pokrijte krpom i neka se dižu još dvadesetak minuta...

Uključite pećnicu na 180 stupnjeva pa stavite dignute orehnjače neka se peku oko 45 minuta.

U pola decilitra mlijeka rastopite žlicu šećera. Pečene,još vruće orehnjače premažite tom mješavinom. Kada se malo ohlade izvadite ih iz lima. Režite ih tek kada su potpuno hladne.


 

  

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.