Dugi sunčani dani provedeni uz bazen ili na plaži, sezonske zabave i izleti… Ljeto je definitivno sezona za zabavu. No iako je ovaj stil života bezbrižan (i prijeko potreban nakon napornih radnih mjeseci), to je ujedno i vrijeme kada upadamo u nekoliko zastrašujuće visokokaloričnih zamki – a da toga nismo svjesni.
Prema Kate Save, dijetetičarki i stručnjakinji za tjelovježbu te suosnivačici Be Fit Fooda tzv. ‘prehrana toplinom’ zamka je u koju mnogi od nas lako upadnu tijekom ljeta.
Zašto je ljetna prehrana opasnija od zimske hrane ‘za utjehu’
A što je uopće to? Mnogi često misle kako je zimska ‘comfort’ hrana opasna za vitku liniju, ali zapravo lagani ljetni zalogaji mogu biti najvarljiviji jer se radi o visokom udjelu šećera i soli. Prehrana toplinom je konzumacija hrane i pića za koje mislimo da su dobri za nas, ali su zapravo krcati šećerom, kalorijama i drugim štetnim sastojcima.
Imajući to na umu, Kate je podijelila koje su najčešće sezonske zamke i koje alternative možemo odabrati kako bismo bili sigurni da ćemo ovo ljeto uravnotežiti zabavu i sunce s vitki(ji)m trbuščićima.
1/ Salata puna šećera (preljevi)
Salate su glavna ljetna namirnica i definitivno zdravija opcija (osobito u usporedbi s ribom i krumpirićima u tijestu od piva!). Međutim, ako pokušavate voditi računa o unosu kalorija, pazite na preljeve. Oni često skrivaju visoke razine zasićenih masnoća, kalorija, natrija i dodanog šećera, osobito ako su iz boce. I dok bi ‘napravi sam’ dresing mogao zvučati kao kompliciran posao, zapravo je super jednostavan i nije vam potrebna kulinarska vještina Marthe Stewart da napravite vlastiti.
Primjerice, vinaigrette se može napraviti u staroj (opranoj) staklenki sa samo nekoliko sastojaka. Sve što trebate učiniti je pomiješati kvalitetno maslinovo ulje, ocat po izboru i Dijon senf kao bazu, a zatim začiniti po želji. Probajte svježi češnjak, čili i kontrolirane količine soli i papra.
Pokušajte dodati malu količinu prirodnog zaslađivača kao što je stevija (koja je niskokalorična) ili malo manuka meda (koji je bogat fruktozom ako se koristi umjereno, ali ima i druge mikrobiološke dobrobiti). S otprilike 40-50 kalorija, ovo je lagana i svježa alternativa preljevu, a osvježit će vas na vrućini bez grižnje savjesti.
2/ Hladno i smrznuto
Izgovorite riječi sladoled, kockice leda i sa sigurnošću vam možemo reći da je to šećerna ‘crvena zastavica’. Smrznuti jogurt je donekle u ‘sivoj zoni’, ali sam jogurt kao alternativa sladoledu može se činiti sigurnim, premda u stvarnosti nije uvijek zdravija opcija.
Ako ponekad ne možete odoljeti kremasto-slatkoj poslastici, znajte da postoje zdravije i niskokalorične opcije. Domaći sladoled od banane savršena je baza za domaće poslastice. Jednostavno zamrznite bananu prije nego je pomiješate s običnim grčkim jogurtom kako biste dobili slatki, kremasti desert u stilu smrznutog jogurta.
Također možete dodati dodatne svježe arome kao što su cimet, drugo smrznuto voće, proteinski prah vanilije (to ga čini stvarno pahuljastim) ili čak prirodni maslac od kikirikija. Ako se osjećate posebno kreativno, možete ih staviti u kalupe za sladoled i poslužiti ih kao kocke leda.
3/ Čuvajte se raznih napitaka
Šareni ljetni spritz na odmoru, uz bazen ili na plaži prava je razglednica ljetne zabave. Međutim, velika zamka ljetnih mjeseci nije ono što jedemo, nego što pijemo – u napitcima se, naime, skrivaju visoke razine kalorija i šećera.
Jeste li za detoksikaciju od alkohola tijekom ljetnih mjeseci? U idealnom svijetu, dvotjedna detoksikacija bila bi najbolje rješenje za metaboličko resetiranje. Ako ste spremni za izazov, odlična je ideja da napravite pauzu od alkohola i umjesto toga prigrlite sok ili mineralnu vodu pomiješanu sa svježom mentom, krastavcem ili citrusima.
Realno, to neće dovesti svakoga u iskušenje s obzirom na zatrpani ljetni kalendar s društvenim zbivanjima, pa ako ipak birate radije alkohol, barem pripazite na niskokalorične opcije – votka sa sodom i svježom limetom oduvijek je bila omiljena za dijetetičare, ali ovih dana nema ništa modernije nego seltzer – većina ima oko 50 kalorija po limenci, a to je sigurno bolje od bilo kojeg standardnog gotovog pića (samo prvo provjerite deklaraciju).
Šećer je jedna od najvećih zamki ljeta
Na kraju krajeva, dok zimu često povezujemo s hranom ‘za utjehu’ koja nam potajno ‘navuče’ nove kilograme, ljeto i šećer za mnoge su velika skrivena zamka. Šećer je, inače, izaziva ovisnost sličnu nedopuštenim drogama i čini da je jako teško održati ravnotežu. To je ono što šećer čini tako opasnim – može se brzo pretvoriti u spiralu, a to što stvara ovisnost otežava vam vraćanje na pravi put.
U konačnici, ako hranu pripremate kod kuće, uvijek birajte zdravije varijante. Uzmimo za primjer salatu od krumpira, to je glavna namirnica za roštiljanje i tako je ukusna, ali bijelom krumpiru s nedostatkom hranjivih tvari možete se ‘suprotstaviti’ slatkim krumpirom, dodati mu grah, sušene rajčice, a majonezu zamijeniti grčkim jogurtom.
Pročitaj i ovo:
- Nutricionistica Alma Bunić savjetuje: brza dijeta – da ili ne?
- Lubenica: Savršen sastojak za koktele koji će vam uljepšati ljeto
- Opržilo te sunce? Evo što nipošto ne smiješ raditi s opeklinama