Ako ste u potrazi za savršenim ljetnim desertom, potraga prestaje ovdje, i to zahvaljujući domaćem sladoledu u kojem će s guštom svi uživati. Za izradu sladoleda ne treba vam nužno aparat za sladoled – dovoljan je i pouzdani blender te posuda ili kalupi za sladoled koje ćete ostaviti u zamrzivaču preko noći. Bazu može činiti grčki jogurt ili zrele banane (popularno zvani nice-cream), a zatim pustite mašti na volju i poigrajte se različitim okusima. Donosimo nekoliko ideja, a dalje pobudite vlastitu kreativnost!
Nježan okus lavande
Lavanda je dragocjena mediteranska biljka koja svoju primjenu nalazi u aromaterapiji i kozmetici, no lavanda nije isto što i lavandin (tajno oružje svakog ormara za tjeranje moljaca). Potražite pravu lavandu (Lavandula vera), suhu ili svježu, i dobit ćete sladoled za pamćenje.
Sastojci
– 1/2 šalice punomasnog mlijeka
– 5 žlica meda (ako imate, neka bude od lavande)
– 2 žlice sušenih cvjetova lavande
– 1 i pol šalica grčkog jogurta
Priprema
U manjoj posudi pomiješajte mlijeko, med i cvjetove lavande. Zagrijavajte na laganoj vatri dok se med ne otopi, a mlijeko zagrije, ali ne zakuha, povremeno miješajući. Maknite s vatre i pustite da stoji 2 sata. Procijedite mlijeko kroz fino sito kako biste uklonili cvjetove lavande, a zatim umiješajte jogurt. Ulijte u posudu (ili kalupe za sladoled) i stavite u zamrzivač – na najmanje šest sati, po mogućnosti preko noći.
„Pretty in Pink“
Destilat ružinih latica čest je dodatak jelima u bliskoistočnoj, indijskoj i grčkoj kuhinji, a delikatna nota ružine vodice slaže se sa slastičarskim kremama, sladoledima i voćem – dodajte je samo u ovu kombinaciju jagoda i banana i uživajte u nesvakidašnjoj poslastici.
Sastojci
– 1 šalica nezaslađenog bademova mlijeka (ili mlijeka indijskih oraščića)
– 1/2 šalice indijskih oraščića
– 1/4 šalice datulja bez koštice
– 1 žlica ružine vodice
– 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
– prstohvat morske soli
– 2 velike zrele banane
– 2 šalice smrznutih jagoda
Priprema
U blender stavite mlijeko, indijske oraščiće, datulje, ružinu vodicu, ekstrakt vanilije i sol te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte smrznute banane i jagode te miksajte do željene konzistencije. Poslužite odmah kao smrznuti jogurt ili ohladite u zamrzivaču na oko 4 sata.
San svakog čokoljupca
Čokoladni sladoled je jedan od klasika, a uz ovaj recept gotov je za tren oka – i to u verziji bez laktoze i glutena, prikladan za vegansku i paleo prehranu.
Sastojci
– 1 šalica bademova mlijeka
– 4 datulje bez koštica
– 2 žlice nezaslađenog praha kakaa
– 1/4 čajne žličice ekstrakta vanilije
– prstohvat soli
Priprema
Sve sastojke stavite u blender i miksajte na velikoj brzini, dok ne dobijete pjenastu i glatku smjesu. Smjesu izlijte u kalupe za sladoled i u njih umetnite štapiće. Stavite u zamrzivač na najmanje šest sati ili preko noći.
„Ledene“ bobice
Samo četiri sastojka dovoljna su za sladoledni užitak za nepce – jogurt, borovnice (ili drugo bobičasto voće po izboru), med i trunčica ekstrakta vanilije.
Sastojci
– 2 šalice običnog jogurta
– 1 šalica smrznutih borovnica
– 1/4 šalice meda
– 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
Priprema
U blenderu izmiksajte sve sastojke dok ne dobijete pjenastu i glatku smjesu. Izlijte u kalupe za sladoled i umetnite u njih štapiće. Stavite u zamrzivač na najmanje šest sati ili preko noći.
Banana i mango u duetu
Jednostavno da jednostavnije ne može, jer vam za ovu ljetnu poslasticu trebaju samo dva sastojka i pritisak na dugme blendera. I strpljenje dok čekate da se vaš sladoled ohladi na idealnu temperaturu!
Sastojci
– 2 šalice manga narezanog na kockice
– 2 smrznute banane srednje veličine
Priprema
U blender stavite smrznute banane i usitnite. Dodajte mango i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ako vam se sviđa supermekani sladoled, poslužite odmah. U suprotnom, ulijte u kalup i pričekajte da se ohladi na željenu temperaturu.
Pistacije na zeleno
Ljubitelji pistacija, gdje ste? U home-made verziji ovog omiljenog zelenog sladoleda, kao kremasta baza poslužit će avokado, a za vibrantnu zelenu boju pobrinut će se spirulina (jer smeđe datulje nisu posebno zahvalan sastojak kad govorimo o privlačnoj kombinaciji boja, zar ne?).
Sastojci
– 2 i pol šalice biljnog mlijeka (bademova ili indijskih oraščića)
– 1 veliki avokado
– 1 šalica očišćenih neslanih pistacija
– 1 šalica datulja
– 1/2 čajne žličice ekstrakta badema (po želji)
– 1/4 žličice spiruline (za boju, po želji)
Priprema
U blenderu pomiješajte mlijeko, avokado, pistacije, datulje i ekstrakt badema. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Po želji dodajte spirulinu kako biste postigli zelenu boju – dodavajte malo po malo i postupno kušajte kako ne biste dodali previše.
Izlijte smjesu u posudu ili kalupe za sladoled i zamrznite preko noći.
Pročitaj i ovo:
• Sirove sladoledne torte – prava ljetna poslastica
• Samo za odrasle: Ove sladolede nećete htjeti dijeliti s djecom
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life i uživaj u inspirativnim tekstovima koji mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!