Ako manje od četiri puta tjedno odlazite na toalet kako biste obavili veliku nuždu, a pritom osjećate nelagodu ili imate tvrdu, suhu stolicu – vjerojatno imate zatvor. Iako zatvor može biti uzrokovan različitim čimbenicima poput lijekova ili medicinskih stanja, često je povezan s prehranom. A dobra je vijest da se može ublažiti malim promjenama u prehrani.
Fokusiranje na unos vode i vlakana jedan je od najboljih načina za ublažavanje zatvora. Stručnjaci preporučuju povećanje unosa tekućine i konzumaciju hrane bogate vlaknima poput cjelovitih žitarica, mahunarki, voća, povrća i orašastih plodova.
Jedan od najjednostavnijih načina za povećanje unosa vlakana jest svakodnevno uživanje u šaci orašastih plodova. No koji su najbolji za olakšavanje probave? Dijetetičarke Annette Snyder i Amy Pendleton Kay složile su se da su bademi su najbolji.
Zašto su bademi najbolji za ublažavanje zatvora?
1/ Sjajan su izvor magnezija
Bademi su izvanredan izvor magnezija, sadržeći čak 77 miligrama u samo jednoj unci (oko 23 badema). “Vlakna, magnezij i drugi antioksidansi prisutni u bademima mogu značajno doprinijeti poboljšanju probave i zdravlju crijevnog mikrobioma. Uravnotežena crijevna flora s korisnim bakterijama ključna je za cjelokupno zdravlje probave, što pomaže u sprječavanju kroničnog zatvora,” za EatingWell objašnjava Amy Pendleton Kay, registrirana dijetetičarka iz Top Nutrition Coachinga. Istraživanja su pokazala da magnezij ima blagi laksativni učinak. On, naime, povlači vodu u crijeva kako bi olakšao prolazak stolice i poboljšao redovitost.
2/ Puni su vlakana
Bademi su izvrstan izvor vlakana, pružajući gotovo 4 grama u porciji od 1 unce. “Hrana bogata vlaknima važna je jer pomaže omekšati stolicu i povećati učestalost pražnjenja crijeva, što može značajno poboljšati simptome zatvora”, kaže Kay.
Bademi sadrže i topiva i netopiva vlakna. Topiva vlakna povlače vodu u crijeva i pretvaraju se u gel, olakšavajući kretanje hrane kroz probavni trakt. Netopiva vlakna povećavaju volumen stolice i smanjuju mogućnost zatvora. Osim što pridonose zdravlju crijeva, vlakna imaju još jednu značajnu prednost – poznato je da smanjuju rizik od srčanih bolesti.
3/ Sadrže visok udio zdravih masti
Masti u vašoj prehrani mogu poboljšati vašu probavu. Snyder kaže kako masnoće u prehrani mogu ublažiti zatvor povećanjem snage mišićnih kontrakcija koje guraju fekalnu tvar i stimuliraju debelo crijevo na pražnjenje. Najbolje je birati nezasićene vrste koje se nalaze u hrani poput badema. Ove vrste masti, zajedno s vlaknima, pomažu u održavanju dobrih crijevnih bakterija. Bademi su izvrstan izbor s 14 grama masti po unci, od čega većina dolazi iz mononezasićenih masti.
Istraživanja potvrđuju važnost masti u prehrani. Studija koja je uključivala više od 1400 odraslih osoba u Europi, otkrila je da su oni koji su jeli hranu bogatu mastima, poput orašastih plodova, maslinovog ulja i maslaca, imali niže stope zatvora. Iako su trendovi niske masnoće iz 80-ih i 90-ih još prisutni, važno je upamtiti da su masti bitan dio vaše prehrane, nužne za pravilno funkcioniranje tijela.
Što vam još može pomoći?
Osim badema, pistacije, lješnjaci, orasi i pekan orasi također su dobri za ublažavanje zatvora zbog njihovog visokog sadržaja vlakana, magnezija i zdravih masti. Uključivanje ovih orašastih plodova u prehranu može pomoći u poboljšanju probave i zdravlja crijeva.
Zatvor je problem s kojim se mnogi od nas povremeno suočavaju, ali ako vam se čini da imate češće poteškoće s probavom, razmislite o uvrštavanju badema ili drugih orašastih plodova u svoju prehranu. Zahvaljujući visokom udjelu vlakana, magnezija i zdravih masti, bademi mogu značajno poboljšati vašu probavu. Osim toga, dodavanje badema raznim jelima može učiniti vašu prehranu zanimljivijom i raznovrsnijom.
Pročitaj i ovo:
- Evo zašto je bademovo ulje najbolje ulje za suhu kosu
- Keksi od badema, čokolade i brusnica za slatko bezglutensko zadovoljstvo
- Protuupalni muffini od bademovog maslaca sa samo 3 sastojka