Salata vjerojatno nije na listi stvari na koje pomislite kada zapalite roštilj, no možda bi trebala biti. Ova vruća salata s roštilja, s hrskavom romaine salatom i kremastim preljevom od avokada, savršen je primjer kako roštiljanje može transformirati obične sastojke u nešto izvanredno.
Romaine salata će dobiti suptilnu boju nakon nekoliko minuta na roštilju, dok se focaccia peče i pretvara u hrskave krutone. Sve to prelijte slanim kaparima, dresingom od kremastog avokada i posipajte parmezanom za savršenu salatu sa žara, koja se odlično slaže uz piletinu, meso ili tofu s roštilja. Ako nemate focacciu, poslužit će i bilo koji kruh.
Sastojci za 4 osobe:
- 1 zreli avokado, nasjeckan
- 1 režanj češnjaka, nasjeckan
- 2 žlice svježeg limunovog soka
- 2 žlice majoneze
- 2 žlice ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 1 1/2 žličica košer soli
- 1 žličica senfa
- 1 žličica Worcestershire ili soja umak
- 1/4 žličice svježe mljevenog crnog papra, plus još za preljev
- štruce focaccie
- 1 velika glavica romaine salate, narezana na četvrtine po dužini kroz jezgru, ostavljajući jezgru netaknutom
- 2 žličice kapara, ocijeđene
- 1/4 šalice ribanog parmezana
Priprema:
Zagrijte roštilj na srednje visoku temperaturu.
U blenderu izmiksajte avokado, češnjak, 1/3 šalice vode, limunov sok, majonezu, ulje, 3/4 žličice soli, senf, Worcestershire umak i papar. (Dodajte još vode, 1 žlicu po žlicu, kako biste postigli željenu gustoću.)
Lagano premažite obje strane focaccie uljem i pospite s 1/2 žličice soli. Pecite na roštilju dok rubovi ne postanu hrskavi, oko 3 minute po strani. Natrgajte na komadiće veličine zalogaja.
Prerezane strane romaine salate premažite uljem i stavite na roštilj, sa prerezanom stranom prema dolje. Pržite dok lagano ne pougljeni i zagrije se u sredini, 3 do 4 minute. Dok ju pečete, pažljivo pratite kako biste dobili blago pougljene vanjske listove i toplu sredinu.
Stavite salatu na tanjur za posluživanje, prerezanom stranom prema gore. Pospite s 1/4 žličice soli. Prelijte dresingom. Prelijte krutonima, kaparima, sirom i paprom.
Ova salata s roštilja s romaine salatom i preljevom od avokada savršen je dodatak vašem ljetnom roštilju. Kombinacija toplog, hrskavog povrća i kremastog, osvježavajućeg preljeva stvorit će okusnu eksploziju koja će impresionirati sve vaše goste. Uživajte!
Pročitaj i ovo:
- Za prste polizati: Ljetna salata s pečenim nektarinama, cous-cousom i fetom
- Lubenica, masline i za’atar glavne su zvijezde ove osvježavajuće ljetne salate
- Salata za lijepu, zdravu i blistavu kožu – pripremite je već danas