Jesen je službeno stigla, a s njom i kišni i tmurni dani koje možete zasladiti ukusnom tortom od mrkve i bijele čokolade. Mrkva je sastojak bogat vitaminima A i C, koji obogaćuju naš organizam tvarima potrebnima za svakodnevno funkcioniranje.
Uz njezine zdravstvene atribute, mrkva je ujedno i savršena namirnica za kreiranje ukusnih kolača i slastica. Ako želite inovativnu ideju za zasladiti tmurne jesenske dane, a tražite jednostavan recept koji će vas oduševiti svojom kremastom strukturom i punoćom okusa, torta od mrkve s bijelom čokoladom je pravi izbor za vas.
Sastojci za biskvit:
- 350 g oguljene i sitno naribane mrkve
- 240 g glatkog brašna
- 180 g smeđeg šećera
- 120 g sitno nascjeckanih badema
- 1 prašak za pecivo
- 1 žličica cimeta
- Naribana korica ½ naranče i ½ limuna
- 4 jaja
- 230 ml ulja
- 1 i ½ žličica arome vanilije
- prstohvat soli
Sastojci za kremu:
- 400 g krema sira (npr. Philadelphia)
- ribana korica 1 naranče
- 300 g bijele čokolade za kuhanje
Priprema:
Kako biste dobili biskvit za tortu od mrkve u mikseru dobro izmutite jaja i smeđi šećer te dodajte ekstrakt vanilije i ulje. Smjesi zatim postupno dodajte prašak za pecivo, glatko brašno, cimet i prstohvat soli te naposljetku dodajte mljevene bademe, koricu naranče i limuna i sitno naribanu mrkvu.
Smjesu ulijte u kalup za torte koji je namazan maslacem te obložen papirom za pečenje kako se smjesa pri pečenju ne bi zalijepila za dno. Pecite smjesu za biskvit u prethodno zagrijanoj pećnici 45 minuta na 180˚C. A dok se biskvit peče, vi pripremite kremu za tortu.
Za kremu otopite bijelu čokoladu za kuhanje na pari polaganim miješanjem. U otopljenu čokoladu dodajte naribanu koricu jedne naranče te krem sir i pomiješajte sve sastojke lopaticom dok se ne pretvori u jednoličnu smjesu.
Ohlađeni biskvit narežite na dva dijela, a polovicom kreme prekrite donji dio biskvita te poklopite gornjim dijelom biskvita te ostatkom kreme obložite cijelu tortu i ukrasite po želji. Torta se obavezno mora dobro ohladiti u hladnjaku te izvaditi 30 minuta prije posluživanja kako pri serviranju ne bi bila stvrdnuta.
Pročitaj i ovo:
- Čokolada i avokado u zagrljaju po receptu Gordona Ramsaya
- Od slatkoga slađe: Plazma cheesecake sa smokvama bez pečenja
- Bezglutenska torta od limuna s potpisom Jamieja Olivera
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life i uživaj u inspirativnim tekstovima koji mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!