Smokva je sočan mali plod s cvjetovima i sjemenkama unutar svoje mesnate kože. Iako je bogata prirodnim šećerom, sadrži jednako toliko kalcija, vlakana i antioksidansa. Jedna smokva osigurava dovoljne količine hranjivih sastojaka kao što su magnezij, mangan, kalcij, bakar, kalij, folat, vitamin K i vitamin A.
Zajedno ovi spojevi imaju sposobnost reguliranja razine šećera u krvi, smanjuju rizik od raka i upravljaju razinom krvnog tlaka. Osušene smokve sadrže čak i veću hranjivu vrijednost od svježih, što ih čini savršenim za drevne ili moderne nomade.
Iako je važno paziti na količinu koju konzumirate zbog sadržaja šećera, sjeckane suhe smokve su sjajan dodatak salatama. A što raditi sa svježim smokvama?
Dozvolite da nas inspirira naša Vedrana Orlović, autorica bloga Kefirolicious koja je na linku pripremila i malu knjižicu s čak 25 smoothie recepata.
Smoothie sa smokvama = kolač u čaši
Sastojci:
- 4 svježe smokve
- 200 ml domaćeg mliječnog kefira
- šaka badema
- 1/2 čajne žlice cimeta
Priprema:
Pripremite sastojke i blendajte dok ne dobijete konzistentnu smjesu.
Pročitaj i ovo:
- Brzinske sirove kuglice od badema i smokve
- Smokve i šljive u službi probave
- Tri turska deserta kojima je nemoguće odoljeti
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life i uživaj u inspirativnim tekstovima koji mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!