Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Green
  • Možemo li jesti ljuske jajeta? Odgovor će vas iznenaditi
    • Posted on 14. rujna 2023.14. rujna 2023.
    • Foto: pexels
  • Pet pitanja koja biste trebali postaviti na prvom spoju
    • Posted on 14. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: pexels
  • S uzbuđenjem čekamo 29. rujna i 8. listopada u Termama Olimia! Evo zašto…
    • Posted on 13. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: promo
  • The Rite Store – concept store koji transformira beauty ponudu u Hrvatskoj
    • Posted on 13. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: Sanja Jagatić, Danko Šimunović
  • Razgovarate li sa svojim tinejdžerima o seksu? Evo zašto biste trebali
    • Posted on 13. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: pexels, intimina
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Green
0
0
357

Početna stranica Lifestyle Putovanja Tri turska deserta kojima je nemoguće odoljeti

  • Putovanja

Tri turska deserta kojima je nemoguće odoljeti

Rahat lokum je vjerojatno najpoznatiji, ali ne i jedini turski desert za kojim cure sline - što kažete na ova tri?

  • Posted on 19. lipnja 2018.26. travnja 2019.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0
 

Od sve raznolikosti i kulinarskog bogatstva na koje ćete naići tijekom svog boravka u Turskoj, bilo bi neoprostivo zaobići i turske deserte. U Turskoj se slastice često konzumiraju između jela, kao međuobrok, uz čaj ili kavu (naravno, tursku). Kao i mnoga jela kuhinje turske zemlje, većina je deserata prisutna (ili barem poznata) u drugim zemljama regije (Grčka, Balkan, Armenija, Libanon, Izrael ili Sirija) zbog zajedničke bizantske i osmanske prošlosti.

Voljeli ih ili ne, turski vas deserti neće ostaviti ravnodušnima. A ako pokušavate držati pod kontrolom unos šećera i kalorija (priznajemo, neki od ovih deserata su prave šećerne bombe), potrudili smo se pronaći i neke zdravije varijante.

Halva

Sama riječ halva znači slatkiš, a dolazi iz arapskog jezika. Ova orijentalna slastica podrijetlom s Bliskog istoka najviše je raširena u arapskim zemljama i na Balkanu, poglavito u Bosni i Hercegovini. U tradicionalnoj se verziji priprema od pšeničnog brašna, masti, meda ili šećera, s dodatkom sezama ili oraha. No, u ovoj zdravijoj verziji bez pečenja sezam je glavni sastojak popularne turske poslastice.

 

 

Objavu dijeli Kristina (@kapreze_com) Lip 9, 2018 u 12:02 PDT

Sastojci

– 3 žlice ekstra djevičanskog kokosovog ulja
– do 1/2 šalice javorovog sirupa ili meda
– 2 čajne žličice ekstrakta vanilije (ili sjemenke iz pola mahune)
– 1/2 čajne žličice morske soli
– 300-340 g tahini paste (budući da je tahini pasta glatka i vrlo gusta pasta od mljevenih sezamovih sjemenki, možete i sami samljeti sjemenke sezama)
– 10-15 prženih badema / lješnjaka
– 4 suhe smokve

Priprema

Na laganoj vatri polako rastopite kokosovo ulje. Maknite s vatre i umiješajte javorov sirup/med, vaniliju i sol.

U smjesu dodajte i zgnječite pomoću vilice tahini pastu, bademe i smokve. Ostavite nekoliko usitnjenih prženih badema za ukras.

Stavite smjesu za halvu u malu pravokutnu posudu obloženu prozirnom folijom. Zamrznite na 5 sati prije posluživanja.

Baklava

Baklava dolazi u najrazličitijim oblicima, veličinama i okusima, ali najpoznatija je vjerojatno cevizli baklava (s orasima) i fistikli baklava (s pistacijom). Priprema se s vučenim tijestom, obično složenim u desetak i više slojeva, između kojih se dodaje smjesa mljevenih ili nasjeckanih oraha ili pistacija. Nakon pečenja zalijeva se otopinom šećera i vode te reže na kockice ili rombove.

 

Objavu dijeli Hanuma (@hanumakocht) Lip 11, 2018 u 11:24 PDT

Za baklavu

– 1 pakiranje kora za baklavu (savijače)
– 500 g badema
– 1 žlica kokosovog šećera
– 1/2 čajna žličica cimet
– prstohvat soli
– 2/3 šalice maslaca ili kokosovog ulja

Za sirup

– 2/3 šalice smeđeg šećera
– 1/2 šalice meda
– 2 žlice svježeg soka od limuna
– 1/2 šalice filtrirane vode
– 1/2 čajne žličice cimeta
– 1/2 čajne žličice muškatnog oraščića
– bademi za posipanje (po želji)

Priprema

U blenderu sameljite bademe, mogu ostati i krupnije teksture kako bi se kasnije osjetili pod zubima.

Pripremite tepsiju veličine kora (prema potrebi možete i obrezati kore kako bi stale u tepsiju). Zagrijete pećnicu na 140 stupnjeva C.

Premažite tepsiju rastopljenim maslacem ili kokosovim ulje te položite prvu koru. Koru zatim premažite maslacem ili kokosovim ulje pa položite još dvije kore, svaku obilno premazanu.

Na kore stavite smjesu badema, a zatim slažite kore natopljene maslacem i bademe tako da redoslijed slaganja bude 3 kore – bademi – 2 kore – bademi – 2 kore – bademi… sve dok vam ne ponestane smjese. Završite s tri kore premazane maslacem, jednako kao i na početku.

Izrežite baklavu ne željene oblike i stavite je peći u zagrijanu pećnicu, sve dok ne poprimi zlatnu boju, oko 40 – 50 minuta.

Dok se baklava peče, u maloj posudi pomiješajte sve sastojke za sirup. Na srednje jakoj vatri miješajte sve dok se šećer ne otopi, a zatim smanjite toplinu i pustite da lagano krčka još 3 minute. Maknite s vatre i pustite da se ohladi.

Kad je baklava pečena, polako je zalijte sirupom. Po želji pospite preostalom smjesom badema i pustite da odstoji barem 6 sati ili preko noći.

Smokve s medom i bademima

Zapečene smokve s medom i bademima slasna su inačica turskog deserta koji inače dolazi s kozjim sirom, a možete ga zamijeniti i mascarponeom. Za tradicionalni recept dodajte i 300 g kozjeg sira –  pred kraj pečenja, na svaku smokvu stavite komadić kozjeg sira i vratite u pećnicu dok sir ne postane mekan i smeđi.

 

Objavu dijeli Sophia Chen (@sufeiya0306) Lip 24, 2017 u 11:07 PDT

Sastojci

– 8 smokava, prerezanih na pola
– 2 grančice ružmarina, sitno nasjeckane
– 100 g svježih badema
– 100 g meda

Priprema

Pecite bademe oko 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva C. Nakon što se ohlade, zgnječite ih ili nasjeckajte nožem, ovisno kako finu teksturu želite.

Pomiješajte bademe s medom i ružmarinom te stavite smjesu na polovice smokvi (možete koristiti dunju ili krušku umjesto smokava).

Stavite punjene smokve na lim obložen papirom za pečenje i pecite 10-15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva C.

 

 

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Ispunjen život

Pomičemo granice u novom broju Naturala Life magazina

  • Posted on 12. lipnja 2018.26. travnja 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Putovanja

Bali: Otok hramova, pješčanih plaža i nevjerojatne hrane

  • Posted on 19. lipnja 2018.26. travnja 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Putovanja

Najskuplji najam na Airbnbu – atraktivan apartman u centru Pariza

  • Posted on 12. rujna 2023.11. rujna 2023.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Airbnb
Pročitaj
  • Putovanja

Putujete u Pariz? Evo gdje možete popiti kavu za samo jedan euro

  • Posted on 2. rujna 2023.31. kolovoza 2023.
  • 3 min
  • Autor: Hana Bartolović za After5
  • Foto: Unsplash, Pexels
Pročitaj
  • Putovanja

Ljeto u znaku ljubavi: Znamo super mjesta idealna za bijeg u dvoje

  • Posted on 2. kolovoza 2023.2. kolovoza 2023.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: promo
Pročitaj
  • Putovanja

Formula za savršen odmor: Što godišnji čini uistinu nezaboravnim?

  • Posted on 31. srpnja 2023.31. srpnja 2023.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: pexels
Pročitaj
  • Putovanja

Basel – grad u kojem ljeti s posla idete plivajući i plutajući rijekom

  • Posted on 28. srpnja 2023.28. srpnja 2023.
  • 3 min
  • Autor: Iva Kordić za After5
  • Foto: Unsplash, Instagram, Wickelfisch
Pročitaj
  • Putovanja

Zeleno lice Mošćeničke Drage – brojne outdoor aktivnosti i nezaboravan pogled

  • Posted on 27. srpnja 2023.27. srpnja 2023.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: promo
Pročitaj
  • Putovanja

Odmor na Papuku? Dobar izbor za ljetovanje na drugačiji način

  • Posted on 25. srpnja 2023.25. srpnja 2023.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Borna Subota, TZ PSŽ
Pročitaj
  • Putovanja

Tražite li ideju za vikend bijeg ovog ljeta – općina Plitvička jezera vas očekuje!

  • Posted on 13. srpnja 2023.13. srpnja 2023.
  • 6 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Nikola Zoko
Bakina Tajna
Weekend Poduzetnički mindset
Yasenka Active Body Detoks
Poliklinika Sinteza
Bagatin Beauty
Najnovije
  • Najskuplji najam na Airbnbu – atraktivan apartman u centru Pariza

    • Posted on 12. rujna 2023.11. rujna 2023.
    • 2 min
    • Foto: Airbnb
    Pročitaj
  • 5 skandinavskih fashion influenserica koje ćete s veseljem pratiti

    • Posted on 12. rujna 2023.11. rujna 2023.
    • 2 min
    • Foto: Instagram Sophia Roe
    Pročitaj
  • Znanstvenici stvaraju materijal pet puta lakši i četiri puta jači od čelika

    • Posted on 11. rujna 2023.11. rujna 2023.
    • 3 min
    • Foto: pexels
    Pročitaj
  • Besplatni self-care rituali koji pozitivno djeluju na psihu

    • Posted on 11. rujna 2023.8. rujna 2023.
    • 3 min
    • Foto: pexels, unsplash
    Pročitaj
  • Hrskavo i zdravo: (Pre)jednostavan recept za čips od jabuke i banane

    • Posted on 10. rujna 2023.8. rujna 2023.
    • 2 min
    • Foto: pexels
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Možemo li jesti ljuske jajeta? Odgovor će vas iznenaditi
    • Posted on 14. rujna 2023.14. rujna 2023.
    • Foto: pexels
  • 2
    Pet pitanja koja biste trebali postaviti na prvom spoju
    • Posted on 14. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: pexels
  • 3
    S uzbuđenjem čekamo 29. rujna i 8. listopada u Termama Olimia! Evo zašto…
    • Posted on 13. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: promo
  • 4
    The Rite Store – concept store koji transformira beauty ponudu u Hrvatskoj
    • Posted on 13. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: Sanja Jagatić, Danko Šimunović
  • 5
    Razgovarate li sa svojim tinejdžerima o seksu? Evo zašto biste trebali
    • Posted on 13. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: pexels, intimina

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
0
0
357
Najnovije objave
  • Introvert, ekstrovert ili ambivert? Evo koje su temeljne razlike
    • Posted on 9. rujna 2023.8. rujna 2023.
    • Foto: pexels, unsplash
  • Ayurveda: Istočnjačka mudrost koja pomiruje tijelo i duh
    • Posted on 8. rujna 2023.8. rujna 2023.
    • Foto: promo
  • Cheesecake na japanski način za koji vam trebaju samo 3 sastojka
    • Posted on 8. rujna 2023.8. rujna 2023.
    • Foto: Unsplash, Pexels
  • Evo zašto nikad ne smijete istiskivati prištiće na nosu!
    • Posted on 8. rujna 2023.11. rujna 2023.
    • Foto: pexels
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Green
COPYRIGHTS © 2023 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići