Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Somersby – svjetski putnik iz Hrvatske
    • Posted on 25. ožujka 2021.25. ožujka 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • Kate Hudson: 8 well-being tajni zgodne glumice i poduzetnice
    • Posted on 25. ožujka 2021.25. ožujka 2021.
    • Foto: Depositphotos
  • Audio knjige: Zašto bi ih trebali uvesti u svoju rutinu opuštanja?
    • Posted on 25. ožujka 2021.25. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • Olja Martinić: “Hrana nije i ne smije biti problem već isključivo rješenje”
    • Posted on 25. ožujka 2021.25. ožujka 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Hrvatski Five prodan međunarodnoj Endavi zahvaljujući jedinstvenom proizvodnom mindsetu
    • Posted on 24. ožujka 2021.24. ožujka 2021.
    • Foto: Promo Pr
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
0
186

Početna stranica Lifestyle Putovanja Tri turska deserta kojima je nemoguće odoljeti

  • Putovanja

Tri turska deserta kojima je nemoguće odoljeti

Rahat lokum je vjerojatno najpoznatiji, ali ne i jedini turski desert za kojim cure sline - što kažete na ova tri?

  • Posted on 19. lipnja 2018.26. travnja 2019.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0
 

Od sve raznolikosti i kulinarskog bogatstva na koje ćete naići tijekom svog boravka u Turskoj, bilo bi neoprostivo zaobići i turske deserte. U Turskoj se slastice često konzumiraju između jela, kao međuobrok, uz čaj ili kavu (naravno, tursku). Kao i mnoga jela kuhinje turske zemlje, većina je deserata prisutna (ili barem poznata) u drugim zemljama regije (Grčka, Balkan, Armenija, Libanon, Izrael ili Sirija) zbog zajedničke bizantske i osmanske prošlosti.

Voljeli ih ili ne, turski vas deserti neće ostaviti ravnodušnima. A ako pokušavate držati pod kontrolom unos šećera i kalorija (priznajemo, neki od ovih deserata su prave šećerne bombe), potrudili smo se pronaći i neke zdravije varijante.

Halva

Sama riječ halva znači slatkiš, a dolazi iz arapskog jezika. Ova orijentalna slastica podrijetlom s Bliskog istoka najviše je raširena u arapskim zemljama i na Balkanu, poglavito u Bosni i Hercegovini. U tradicionalnoj se verziji priprema od pšeničnog brašna, masti, meda ili šećera, s dodatkom sezama ili oraha. No, u ovoj zdravijoj verziji bez pečenja sezam je glavni sastojak popularne turske poslastice.

 

 

Objavu dijeli Kristina (@kapreze_com) Lip 9, 2018 u 12:02 PDT

Sastojci

– 3 žlice ekstra djevičanskog kokosovog ulja
– do 1/2 šalice javorovog sirupa ili meda
– 2 čajne žličice ekstrakta vanilije (ili sjemenke iz pola mahune)
– 1/2 čajne žličice morske soli
– 300-340 g tahini paste (budući da je tahini pasta glatka i vrlo gusta pasta od mljevenih sezamovih sjemenki, možete i sami samljeti sjemenke sezama)
– 10-15 prženih badema / lješnjaka
– 4 suhe smokve

Priprema

Na laganoj vatri polako rastopite kokosovo ulje. Maknite s vatre i umiješajte javorov sirup/med, vaniliju i sol.

U smjesu dodajte i zgnječite pomoću vilice tahini pastu, bademe i smokve. Ostavite nekoliko usitnjenih prženih badema za ukras.

Stavite smjesu za halvu u malu pravokutnu posudu obloženu prozirnom folijom. Zamrznite na 5 sati prije posluživanja.

Baklava

Baklava dolazi u najrazličitijim oblicima, veličinama i okusima, ali najpoznatija je vjerojatno cevizli baklava (s orasima) i fistikli baklava (s pistacijom). Priprema se s vučenim tijestom, obično složenim u desetak i više slojeva, između kojih se dodaje smjesa mljevenih ili nasjeckanih oraha ili pistacija. Nakon pečenja zalijeva se otopinom šećera i vode te reže na kockice ili rombove.

 

Objavu dijeli Hanuma (@hanumakocht) Lip 11, 2018 u 11:24 PDT

Za baklavu

– 1 pakiranje kora za baklavu (savijače)
– 500 g badema
– 1 žlica kokosovog šećera
– 1/2 čajna žličica cimet
– prstohvat soli
– 2/3 šalice maslaca ili kokosovog ulja

Za sirup

– 2/3 šalice smeđeg šećera
– 1/2 šalice meda
– 2 žlice svježeg soka od limuna
– 1/2 šalice filtrirane vode
– 1/2 čajne žličice cimeta
– 1/2 čajne žličice muškatnog oraščića
– bademi za posipanje (po želji)

Priprema

U blenderu sameljite bademe, mogu ostati i krupnije teksture kako bi se kasnije osjetili pod zubima.

Pripremite tepsiju veličine kora (prema potrebi možete i obrezati kore kako bi stale u tepsiju). Zagrijete pećnicu na 140 stupnjeva C.

Premažite tepsiju rastopljenim maslacem ili kokosovim ulje te položite prvu koru. Koru zatim premažite maslacem ili kokosovim ulje pa položite još dvije kore, svaku obilno premazanu.

Na kore stavite smjesu badema, a zatim slažite kore natopljene maslacem i bademe tako da redoslijed slaganja bude 3 kore – bademi – 2 kore – bademi – 2 kore – bademi… sve dok vam ne ponestane smjese. Završite s tri kore premazane maslacem, jednako kao i na početku.

Izrežite baklavu ne željene oblike i stavite je peći u zagrijanu pećnicu, sve dok ne poprimi zlatnu boju, oko 40 – 50 minuta.

Dok se baklava peče, u maloj posudi pomiješajte sve sastojke za sirup. Na srednje jakoj vatri miješajte sve dok se šećer ne otopi, a zatim smanjite toplinu i pustite da lagano krčka još 3 minute. Maknite s vatre i pustite da se ohladi.

Kad je baklava pečena, polako je zalijte sirupom. Po želji pospite preostalom smjesom badema i pustite da odstoji barem 6 sati ili preko noći.

Smokve s medom i bademima

Zapečene smokve s medom i bademima slasna su inačica turskog deserta koji inače dolazi s kozjim sirom, a možete ga zamijeniti i mascarponeom. Za tradicionalni recept dodajte i 300 g kozjeg sira –  pred kraj pečenja, na svaku smokvu stavite komadić kozjeg sira i vratite u pećnicu dok sir ne postane mekan i smeđi.

 

Objavu dijeli Sophia Chen (@sufeiya0306) Lip 24, 2017 u 11:07 PDT

Sastojci

– 8 smokava, prerezanih na pola
– 2 grančice ružmarina, sitno nasjeckane
– 100 g svježih badema
– 100 g meda

Priprema

Pecite bademe oko 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva C. Nakon što se ohlade, zgnječite ih ili nasjeckajte nožem, ovisno kako finu teksturu želite.

Pomiješajte bademe s medom i ružmarinom te stavite smjesu na polovice smokvi (možete koristiti dunju ili krušku umjesto smokava).

Stavite punjene smokve na lim obložen papirom za pečenje i pecite 10-15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva C.

 

 

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Ekologija

Zazelenite što više životni i radni prostor – biljke nas čine zdravijima i sretnijima

  • Posted on 15. lipnja 2018.26. travnja 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Putovanja

Bali: Otok hramova, pješčanih plaža i nevjerojatne hrane

  • Posted on 19. lipnja 2018.26. travnja 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Putovanja

Kako putovati sa skromnim budžetom? Uz pomoć ovih 5 trikova

  • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Putovanja

Fenomen Plitvice – mjesto gdje luksuz susreće prirodu

  • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
  • 5 min
  • Autor: Andrea Šitum, glavna urednica
  • Foto: Privatna arhiva
Pročitaj
  • Putovanja

Cinque Terre: 7 lokacija koje svakako morate posjetiti

  • Posted on 25. veljače 2021.25. veljače 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Putovanja

Vikend u Gorskom Kotaru: Kuće za odmor koje će vas oduševiti

  • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Putovanja

Ljubljana: Europska zelena prijestolnica bogatog sadržaja

  • Posted on 15. veljače 2021.15. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Putovanja

Valentinovo u Opatiji: Zaljubite se u najromantičniji grad na obali

  • Posted on 9. veljače 2021.9. veljače 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Putovanja

Gdje za vikend: Posjetite predivan Kopački rit u Baranji

  • Posted on 5. veljače 2021.5. veljače 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash - Inja Pavlić
Pročitaj
  • Putovanja

5 razloga zbog kojih trebate posjetiti Grčku barem jednom u životu

  • Posted on 3. veljače 2021.3. veljače 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Najnovije
  • Urtekram lansirao novu kolekciju za njegu tijela i kose

    • Posted on 24. ožujka 2021.24. ožujka 2021.
    • 2 min
    • Foto: Promo PR
    Pročitaj
  • Pretilost kod adolescenata: Zašto je tjelovježba važan čimbenik razvoja?

    • Posted on 24. ožujka 2021.24. ožujka 2021.
    • 4 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Pavlova torta s jagodama za opušteni Uskrs s obitelji

    • Posted on 24. ožujka 2021.24. ožujka 2021.
    • 2 min
    • Foto: Depositphotos
    Pročitaj
  • COVID-19: 10 najvećih zabluda i mitova o koronavirusu

    • Posted on 24. ožujka 2021.24. ožujka 2021.
    • 3 min
    • Foto: Depositphotos
    Pročitaj
  • Najzdraviji jutarnji ritual u tri jednostavna koraka

    • Posted on 23. ožujka 2021.23. ožujka 2021.
    • 2 min
    • Foto: Promo PR
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Somersby – svjetski putnik iz Hrvatske
    • Posted on 25. ožujka 2021.25. ožujka 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • 2
    Kate Hudson: 8 well-being tajni zgodne glumice i poduzetnice
    • Posted on 25. ožujka 2021.25. ožujka 2021.
    • Foto: Depositphotos
  • 3
    Audio knjige: Zašto bi ih trebali uvesti u svoju rutinu opuštanja?
    • Posted on 25. ožujka 2021.25. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • 4
    Olja Martinić: “Hrana nije i ne smije biti problem već isključivo rješenje”
    • Posted on 25. ožujka 2021.25. ožujka 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • 5
    Hrvatski Five prodan međunarodnoj Endavi zahvaljujući jedinstvenom proizvodnom mindsetu
    • Posted on 24. ožujka 2021.24. ožujka 2021.
    • Foto: Promo Pr

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
186
Najnovije objave
  • Zrela koža lica: Važan savjet koji biste trebali usvojiti do 35. godine
    • Posted on 23. ožujka 2021.23. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Ratko Mavar: „Svojim fotografijama slavim žensku ljepotu“
    • Posted on 23. ožujka 2021.23. ožujka 2021.
    • Foto: Ratko Mavar
  • Brza i zdrava večera: Ljuti pečeni batat s tahinijem
    • Posted on 23. ožujka 2021.23. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • Klimtova “Dama s lepezom” konačno opet izložena u Beču
    • Posted on 22. ožujka 2021.22. ožujka 2021.
    • Foto: Promo PR
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići