Od sve raznolikosti i kulinarskog bogatstva na koje ćete naići tijekom svog boravka u Turskoj, bilo bi neoprostivo zaobići i turske deserte. U Turskoj se slastice često konzumiraju između jela, kao međuobrok, uz čaj ili kavu (naravno, tursku). Kao i mnoga jela kuhinje turske zemlje, većina je deserata prisutna (ili barem poznata) u drugim zemljama regije (Grčka, Balkan, Armenija, Libanon, Izrael ili Sirija) zbog zajedničke bizantske i osmanske prošlosti.
Voljeli ih ili ne, turski vas deserti neće ostaviti ravnodušnima. A ako pokušavate držati pod kontrolom unos šećera i kalorija (priznajemo, neki od ovih deserata su prave šećerne bombe), potrudili smo se pronaći i neke zdravije varijante.
Halva
Sama riječ halva znači slatkiš, a dolazi iz arapskog jezika. Ova orijentalna slastica podrijetlom s Bliskog istoka najviše je raširena u arapskim zemljama i na Balkanu, poglavito u Bosni i Hercegovini. U tradicionalnoj se verziji priprema od pšeničnog brašna, masti, meda ili šećera, s dodatkom sezama ili oraha. No, u ovoj zdravijoj verziji bez pečenja sezam je glavni sastojak popularne turske poslastice.
Sastojci
– 3 žlice ekstra djevičanskog kokosovog ulja
– do 1/2 šalice javorovog sirupa ili meda
– 2 čajne žličice ekstrakta vanilije (ili sjemenke iz pola mahune)
– 1/2 čajne žličice morske soli
– 300-340 g tahini paste (budući da je tahini pasta glatka i vrlo gusta pasta od mljevenih sezamovih sjemenki, možete i sami samljeti sjemenke sezama)
– 10-15 prženih badema / lješnjaka
– 4 suhe smokve
Priprema
Na laganoj vatri polako rastopite kokosovo ulje. Maknite s vatre i umiješajte javorov sirup/med, vaniliju i sol.
U smjesu dodajte i zgnječite pomoću vilice tahini pastu, bademe i smokve. Ostavite nekoliko usitnjenih prženih badema za ukras.
Stavite smjesu za halvu u malu pravokutnu posudu obloženu prozirnom folijom. Zamrznite na 5 sati prije posluživanja.
Baklava
Baklava dolazi u najrazličitijim oblicima, veličinama i okusima, ali najpoznatija je vjerojatno cevizli baklava (s orasima) i fistikli baklava (s pistacijom). Priprema se s vučenim tijestom, obično složenim u desetak i više slojeva, između kojih se dodaje smjesa mljevenih ili nasjeckanih oraha ili pistacija. Nakon pečenja zalijeva se otopinom šećera i vode te reže na kockice ili rombove.
Za baklavu
– 1 pakiranje kora za baklavu (savijače)
– 500 g badema
– 1 žlica kokosovog šećera
– 1/2 čajna žličica cimet
– prstohvat soli
– 2/3 šalice maslaca ili kokosovog ulja
Za sirup
– 2/3 šalice smeđeg šećera
– 1/2 šalice meda
– 2 žlice svježeg soka od limuna
– 1/2 šalice filtrirane vode
– 1/2 čajne žličice cimeta
– 1/2 čajne žličice muškatnog oraščića
– bademi za posipanje (po želji)
Priprema
U blenderu sameljite bademe, mogu ostati i krupnije teksture kako bi se kasnije osjetili pod zubima.
Pripremite tepsiju veličine kora (prema potrebi možete i obrezati kore kako bi stale u tepsiju). Zagrijete pećnicu na 140 stupnjeva C.
Premažite tepsiju rastopljenim maslacem ili kokosovim ulje te položite prvu koru. Koru zatim premažite maslacem ili kokosovim ulje pa položite još dvije kore, svaku obilno premazanu.
Na kore stavite smjesu badema, a zatim slažite kore natopljene maslacem i bademe tako da redoslijed slaganja bude 3 kore – bademi – 2 kore – bademi – 2 kore – bademi… sve dok vam ne ponestane smjese. Završite s tri kore premazane maslacem, jednako kao i na početku.
Izrežite baklavu ne željene oblike i stavite je peći u zagrijanu pećnicu, sve dok ne poprimi zlatnu boju, oko 40 – 50 minuta.
Dok se baklava peče, u maloj posudi pomiješajte sve sastojke za sirup. Na srednje jakoj vatri miješajte sve dok se šećer ne otopi, a zatim smanjite toplinu i pustite da lagano krčka još 3 minute. Maknite s vatre i pustite da se ohladi.
Kad je baklava pečena, polako je zalijte sirupom. Po želji pospite preostalom smjesom badema i pustite da odstoji barem 6 sati ili preko noći.
Smokve s medom i bademima
Zapečene smokve s medom i bademima slasna su inačica turskog deserta koji inače dolazi s kozjim sirom, a možete ga zamijeniti i mascarponeom. Za tradicionalni recept dodajte i 300 g kozjeg sira – pred kraj pečenja, na svaku smokvu stavite komadić kozjeg sira i vratite u pećnicu dok sir ne postane mekan i smeđi.
Sastojci
– 8 smokava, prerezanih na pola
– 2 grančice ružmarina, sitno nasjeckane
– 100 g svježih badema
– 100 g meda
Priprema
Pecite bademe oko 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva C. Nakon što se ohlade, zgnječite ih ili nasjeckajte nožem, ovisno kako finu teksturu želite.
Pomiješajte bademe s medom i ružmarinom te stavite smjesu na polovice smokvi (možete koristiti dunju ili krušku umjesto smokava).
Stavite punjene smokve na lim obložen papirom za pečenje i pecite 10-15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva C.