Eksperimentiranje s bezglutenskim brašnima naše kolumnistice Vedrane Orlović se nastavlja. Polako, ali sigurno! Ovaj put joj je pod ruke došlo kokosovo brašno!
Vedrana nam priznaje kako je ovo jedan od sočnijih i ukusnijih bezglutenskih kolača koje je radila. Čak mu ne treba niti čokoladna glazura, a med je tu jer izgleda cool na fotki!
Sočni kolač s kokosovim brašnom
Sastojci:
- 50 g kokosovog brašna
- 25 g kakaa u prahu
- 75 ml rastopljenog maslaca
- 3 velika jaja
- 3 jušne žlice meda
- 1 čajna žlica ekstrakta vanilije
- 1 čajna žlica cimeta
- dvije šake oraha, sitno narezani
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C.
Posudu za pečenje veličine 20 cm x 14 cm obložite papirom za pečenje tako da dva ruba vise preko strane posude (za lakše vađenje i rezanje). Ako imate veću posudu poduplajte količinu.
U zdjeli izmiksajte pjenasto jaja pa dodajte med, kakao prah, ekstrakt vanilije, cimet i malo ohlađen otopljeni maslac pa sve opet izmiksajte. Dodajte kokosovo brašno i ponovno sve izmiksajte dok se smjesa dobro ne sjedini. Umiješajte orahe narezane na manje komade pa smjesu ravnomjerno rasporedite u pripremljenu posudu za pečenje.
Pecite 30 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista. Pečeni kolač izvadite iz pećnice da se ohladi. Poslužite uz kavu, čaj ili šalicu domaćeg kefira!
Pročitaj i ovo:
- Vedrana Orlović: Kuglof od kestenovog brašna – za prste polizati!
- Vedrana Orlović: Jaffa trifle – osvježavajući desert u čaši
- Vedrana Orlović: Uživajte u Želeu od kave sa šlagom