Bezglutenski način prehrane postaje sve popularniji izbor za mnoge ljude, bilo da imaju intoleranciju na gluten ili jednostavno žele promijeniti način prehrane.
U potrazi za slatkim užicima bez glutena, često nailazimo na izazov pronalaska recepata koji zadovoljavaju našu potrebu za okusom i teksturama koje očekujemo od tradicionalnih kolača. Bezglutenski kolači često su nepravedno stigmatizirani kao manje ukusni i suhi. Mi vam predstavljamo čokoladni bezglutenski kuglof koji će vas razveseliti svojim bogatim okusom i sočnom teksturom.
Bez obzira na to jeste li osjetljivi na gluten ili jednostavno tražite nove okuse, ova slastica će vas osvojiti već pri prvom zalogaju.
Sastojci:
- 175 ml kave (turske, instant ili cikorije)
- 150 g maslaca
- 65 g kakaa
- 200 g bezglutenskog brašna (ovaj put sam koristila Schar Mix)
- 75 g šećera šećerne trske
- 1 čajna žlica mješavine začina za medenjake i kolače (cimet, anis, klinčić, korijander, kardamom)
- 1 čajna žlica praška za pecivo
- 1 čajna žlica sode bikarbone
- prstohvat soli
- 2 jaja
- 100 ml mliječnog kefira
- 100 g čokoladnih suzica
Koraci pripreme:
- Zagrijte pećnicu na 175 °C.
- U toplu kavu dodajte maslac i kakao pa sve izmiješajte dok se maslac ne otopi. Pustite da se smjesa ohladi 10 minuta.
- Dok se smjesa hladi, u posudu dodajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i mješavinu začina pa sve dobro izmiješajte.
- Ohlađenu smjesu čokolade i kave dodajte u zdjelu s brašnom i ostalim sastojcima pa sve miksajte. Zatim dodajte jaja i kefir pa opet sve izmiksajte u jednoličnu smjesu.
- U smjesu dodajte suzice i umiješajte ih sa špatulom.
- Temeljito namastite kalup za kuglof pa u njega ulijte smjesu.
- Pecite kuglof 50 do 60 minuta, ovisno o jačini vaše pećnice ili dok čačkalica umetnuta u najdublji dio kuglofa ne bude čista. Počnite provjeravati kuglof 45 minuta od početka pečenja.
- Pečeni kuglof izvadite iz pećnice, pričekajte 10 minuta, zatim okrenite kalup naopako na rešetku za hlađenje. Podignite kalup s kuglofa pa ostavite kuglof da se potpuno ohladi prije nego što ga pospete šećerom u prahu.
- Kuglof možete preliti i s otopljenom čokoladom ili jednostavno uživati u njemu bez dodataka.
Ova mirisna i mekana poslastica bez glutena ne samo da je jednostavna za pripremu, već će zadovoljiti i najzahtjevniji “slatki zub”. Uživajte!
Pročitaj i ovo:
- Vedrana Orlović: Bezglutenska galetta s rajčicom
- Vedrana Orlović: Jednostavni keksići bez glutena sa zobenim pahuljicama
- Vedrana Orlović: Batat pizza – bezglutenska pizza s jedinstvenom korom