Od ‘klasične alternative’ za zaslađivanje svih napitaka do ‘tajnog sastojka’ za marinade i preljeve – sirovi med je idealan za poticanje kreativnosti u kuhinji.
Za razliku od prerađenog meda koji najčešće koristimo, sirovi med dolazi direktno iz saća i njegova je uloga odavno poznata u narodnoj medicini.
Iznimno je bogat korisnim tvarima, poput peludi, antioksidansa i enzima. Pomaže u zacjeljivanju rana i smanjenju upala, a vrlo je popularna alternativa rafiniranim šećerima. Bogat je fruktozom, pa je stoga i slađi od običnog šećera – što je dobrodošlo svima koji se žele zdravije hraniti jer je, kako biste dobili željenu slatkoću, dovoljna sasvim mala količina sirovog meda.
1/ Zaslađivač pića
Jedan od najlakših i najukusnijih načina konzumiranja sirovog meda jest da ga koristite kao zaslađivač u svom omiljenom napitku. Dodajte žlicu meda piću za finu slatkoću i uživajte u složenim okusima koje sirovi med donosi na stol.
2/ Tajni sastojak za marinade i preljeve
Med je savršeni ‘tajni’ sastojak za marinade i preljeve jer uravnotežuje sve okuse. Koristite ga u marinadama za piletinu ili ribu ili ga pomiješajte s maslinovim uljem, octom i začinskim biljem kako biste napravili ukusan preljev za salatu.
3/ Kao glazura ili zamjena za šećer u pecivima i desertima
Sirovi med je koristan u mnogim desertima i pekarskim proizvodima, od kolača do sladoleda. Njegov bogati okus daje dubinu svakom receptu, a zdravstvene prednosti čine ga odličnom alternativom rafiniranom šećeru.
4/ Kao prirodan lijek
Osim što je ukusan, sirovi med ima i razne zdravstvene prednosti, što ga čini izvrsnim prirodnim lijekom za mnoge bolesti. Od umirujućeg sredstva za upalu grla do prirodnog protuupalnog djelovanja, sirovi med je svestran, moćan sastojak koji treba uključiti u svakodnevnu prehranu – posebno tijekom zimskih mjeseci i pada imuniteta te raznih prehlada i viroza.
5/ Svestran u svim kuhinjama
Svestranost sirovog meda pogodna je za razne kuhinje diljem svijeta. Primjerice, možete kombinirati sojin umak i rižin ocat s medom kako biste stvorili jedinstveni umak za sushi, dodajući slatkoću umami okusima. U talijanskoj kuhinji, med može poslužiti kao ključan sastojak u slatkom, pikantnom umaku za špagete, gdje će uravnotežiti kiselost rajčice i poboljšati ukupnu dubinu okusa. Dinamičan, robustan karakter sirovog meda može podići bilo koji profil okusa na nove gastronomske visine bez obzira na fina jela raznih kuhinja koje preferirate.
Pročitaj i ovo:
- Napravite sami: maska od meda za detoksikaciju nečistog tena
- Kako liječiti gripu? Čaj s medom i limunom samo je dio odgovora
- Kraljevski tretman za početak godine: Kupka od meda i mlijeka