U novoj, ovog ljeta publiciranoj knjizi Parfemi, vodič 2018., poznati autorski tandem parfemskih stručnjaka Luca Turin i Tania Sanchez recenziraju recentnu svjetsku produkciju parfema. Točnije, ocjenjuju parfeme koji su se na tržištu pojavili tijekom posljednjih deset godina.
Ocijenili su 1200-njak parfema. Nije sasvim jasno kojim kriterijem su birani recenzirani parfemi. Pretpostavljam da je trebalo autorima knjige poslati uzorke parfema i pristati na objavljivanje recenzija. A kako ima puno proizvođača i kreatora koji to nisu smatrali potrebnim učiniti, ovaj novi vodič kroz globalni svijet parfimeristike nije kompletna slika svjetske ponude parfema.
Svijet suvremene svjetske proizvodnje parfema je vrlo živahno područje. Lansiraju se ogromne količine parfema, nezavisna scena je sve brojnija i glasnija, novi kreatori unose u ponudu raznolikost i maštovitost.
Za ovaj prikaz sam izdvojila samo informacije koje se tiču prirodnih parfema jer je to moje područje interesa. Da, scena se u 10 godina toliko promijenila, da su nekada ismijavani i podcjenjivani prirodni parfemi danas prihvaćeni kao činjenica koju se više ne može zaobići!
Dakle, tekst je namijenjen onima kojima bi mogla biti zanimljiva ponuda prirodnih parfema, a ne znaju gdje bi potražili informacije.
U informaciju o svakom parfemu sam osim kuće koja ga je lansirala, imena kreatora i naziva samog parfema uključila i kratki Turinov opis (Sanchez nije ocijenila nijedan prirodni parfem), da bi čitatelji mogli bar otprilike zaključiti o kom konceptu parfema se radi.
U vodiču je svaki parfem ocijenjen određenim brojem zvjezdica: od jedne do pet.
S pet zvjezdica prema Turin-Sanchez ukusu nije ocijenjen nijedan prirodni parfem.
Uostalom, takvih je u cijelom vodiču svega deset (od +1200 recenzija). S četiri zvjezdice su ocijenjeni susljedeći parfemi:
1. La Via del Profumo / Dominique Dubrana
Milano Caffe
"Gornje note mirisa pržene kave-kakaa – obično pogubne u parfimeristici – su bogat, poznat, veseo početak nečega što se pretvara u ozbiljan parfem, s prekrasnim vetiver srcem i završetkom besprijekorne suhoće i transparentnosti. Preporuka."
Sensemilla
"Intenzivna zeleno-paprenasta gornja nota na pola puta između lista geranija i galbanuma, koja se neprimjetno i aromatično prelila u predivnu, čistu, rafiniranu lavandu bez ikakvih karamelasto loših nota koje obično pokvare provod."
Venezia Giardini Segrati
"je ogroman, divan jasmin koji podsjeća na sambac vrstu, zeleno-svjež, gotovo limunski. Onda se smiruje u ugodnu, očitiju celer-jasmin notu.
Na pola puta do završne faze, događa se nešto čudno, i jasmin prelazi u vrlo uvjerljivu gardeniju."
2. April Aromatics / Tanja Boching
Ray of Light
"Nikad nisam mislio da ću doživjeti da to kažem o prirodnom, dapače organskom parfemu, ali ovo je bez sumnje apsolutno najbolja citrusna gornja nota koju sam ikada pomirisao. Ako ste u stanju ovo pomirisati, a da vam se istovremeno ne počne skupljati slina i ne uhvati vas drhtavica, posjetite doktora."
Tempted Muse
"Sunčeva svjetlost u bočici: blistav akord jasmina, frangipanija i tuberoze koji misteriozno postiže slano-metalni dojam gore u vrhu, a zatim slijedi očaravajuće prirodno, kompleksno, cvjetno srce parfema."
3. Soivohle / Liz Zorn
Meerschaum
"Ovaj tip parfema smatram tamnom polovicom Mitsouko s više začina, tako divno uvjerljivim i okrepljujućim da me moja analitička sposobnost napušta."
Riverton Road
"Ovaj sjajni muški parfem putuje istim putem kao i Jean-Michel Duriezov Yohji Homme (1999.) i nepretenciozan je, uljuđen i šarmantan."
4. Anna Zworykina Perfumes / Anna Zworykina
Tobacco Tuberose
"Kao i u briljantnom Twilly d’Hermes, tuberoza zamjenjuje lavandu u tradicionalnom muškom kontekstu kumarina, s izvrsnim učinkom.”
Budite dobro – mirišite prirodno!