Tjestenina s alkoholom? Zvuči neobično? To je očekivana reakcija ako se prije niste upoznali s jelom Penne alla Vodka. Iako se votka zaista rijetko koristi u kuhanju, kao „tajni“ sastojak podiže ovo jelo na novu razinu. Ne brinite, nakon ovog recepta nećete teturati: priprema uključuje mnogo krčkanja tijekom kojeg većina alkohola ispari pa se ne morate bojati da će loše djelovati na vas.
Ako se pitate zašto uopće dodati votku u umak za tjesteninu, odgovor jest da uopće nije stvar u okusu votke kao takve, već u činjenici da votka dovodi okus rajčice do izražaja te tako omogućuje pripremu bogatog umaka za prste polizati. Za pripremu će vam biti potrebno oko pola sata, a ova će količina biti dostatna za 4 – 6 porcija.
Sastojci
- 450 g tjestenine penne ili rigatoni
- 2 žlice maslinova ulja
- sol
- 100 g sjeckane slanine (opcionalno)
- 1 žuti luk srednje veličine, sitno sjeckan
- 2 češnja češnjaka, sitno sjeckana
- ½ čajne žličice pahuljica crvene paprike
- ¾ šalice votke
- svježe mljeveni crni papar
- ¾ šalice vrhnja za kuhanje
- 800 g konzerviranih sjeckanih rajčica
- ¼ šalice naribanog parmezana (i još malo za posluživanje)
- 1 žlica grubo sjeckanog svježeg origana
- 2 žlice grubo sjeckanog peršina
Priprema
- Ostavite lonac s nešto manje od litre dobro zasoljene vode da zakuha. Što se tiče odabira tjestenine, možete se odlučiti za penne ili rigatone. Dodajte tjesteninu i kuhajte prema uputama na pakiranju dok ne bude pripremljena al dente.
- Dok čekate da tjestenina bude gotova, pripremite umak. Ulje zagrijte u dubokoj tavi na umjerenoj vatri. Ako ćete dodavati slaninu, učinite to sad i pržite 3 – 5 minuta uz povremeno miješanje, dok ne postane hrskava. Dodajte luk, češnjak i pahuljice crvene paprike i nastavite povremeno miješati dok luk ne postane staklast, za što će biti potrebno otprilike tri minute. Malo smanjite vatru, dodajte votku i kuhajte još 2 – 3 minute.
- Umiješajte rajčice i dodajte malo vode u tavu. Pustite da se krčka 10 minuta dok se umak ne zgusne i začinite soli i paprom. Ako ste ljubitelj rjeđeg umaka, dodajte još vode i pustite da se krčka još nekoliko minuta. Smanjite na laganu vatru, dodajte vrhnje i kuhajte uz miješanje još oko minute, dok umak ne poprimi ujednačenu boju.
- Umiješajte skuhanu tjesteninu i ¼ šalice parmezana, prodrmajte tavu da se ravnomjerno raspodijeli. Začinite soli i paprom prema vlastitom ukusu. Kao završni detalj, po vrhu pospite origano, peršin i još malo parmezana.
Pročitaj i ovo:
- Edita Šimić (Kuživancija): Tjestenina od gljiva, inćuna i limuna
- Tjestenina bez glutena koju možete napraviti od samo 3 sastojka
- Brza zelena tjestenina: Pripremite savršeni obrok pun zdravog povrća

Naturala Life br. 14
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!







