Iako se često ne sjetimo pojesti propisanu normu povrća na dan, postoje brojni trikovi kojima možemo biti uspješniji u tome. Tjestenina je poznata kao vrlo dobar i brzo gotov ručak koji jedemo zasigurno nekoliko puta tjedno. Kako bi vam tjestenina bila još zdravija kada se idući puta odlučite na kuhanje iste, savjetujemo da kušate ovaj fenomenalan i zdrav obrok gotov za manje od pola sata!
Brza zelena tjestenina
Sastojci:
- 6 komada mladog luka
- 1 poriluk
- 1 velika šaka koplja brokule
- 2 režnja češnjaka
- 100 g smrznutog špinata
- 2 velike šake smrznutog graška
- 450 g suhe tjestenine
- 50 g parmezana, plus dodatno za posluživanje
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- po izboru: svježe začinsko bilje, za posluživanje
Priprema:
- Narežite mladi luk. Poriluk odrežite, prepolovite po dužini, operite pa sitno narežite. Stabljike brokule sitno narežite, zadržavajući vrhove.
- Stavite veliku tavu na umjerenu vatru.
- U tavu stavite 1 žlicu maslinova ulja s mladim lukom, porilukom i peteljkama brokule. Češnjak ogulite i sitno nasjeckajte te dodajte u tavu.
- Dodajte smrznuti špinat i grašak, a zatim dodajte prstohvat morske soli i crnog papra.
- Pržite 10 do 15 minuta ili dok ne omekša redovito miješajući.
- U međuvremenu skuhajte tjesteninu u velikoj posudi s kipućom slanom vodom, prema uputama na pakiranju, dodajući cvjetove brokule posljednje 2 minute.
- Sitno naribajte parmezan.
- Izvadite ili izlijte oko 200 ml vode za kuhanje iz tjestenine u posudu za povrće od kojeg ćete napraviti umak. Umak možete ostaviti zrnaste strukture, umutiti ga u blenderu dok ne postane gladak ili koristiti ručni mikser – napravite ga onako kako najviše volite.
- Ocijedite tjesteninu i brokulu pa je ulijte u umak. Dodajte 1 žlicu ekstra djevičanskog maslinovog ulja i naribani parmezan pa sve sjedinite.
- I za kraj dodajte malo svježeg začinskog bilja – peršina, bosiljka, majčine dušice, što god imate.
Pročitaj i ovo:
- Pizza od patlidžana: Brzo, zdravo i bezglutensko jelo
- Brzo & fino: Jednostavan recept s kvinojom koji će ti se sigurno svidjeli
- Brzo & zdravo: Ideje za ručak kad nemate vremena (a ni volje)