Ako se dvojba oko toga koji dip odabrati za zdravi snack ili poslužiti pred društvom uvijek svede na odabir između humusa ili guacamole umaka, sada više nema mjesta za nedoumice – zašto ne oboje? Jer jednostavno se poklopilo da se još bolje slažu zajedno.
Pomoću humusa od avokada – također poznatog i kao guacamumus ili humamole – uistinu ste dobili najbolje od oba svijeta. Osim najkremastijeg umaka ikad, riječ je i o ozbiljno zdravom obroku – guacamole daje puno zdravih masnoća iz avokada, a humus je bogat proteinima iz slanutka. Zašto smo ih uopće jeli odvojeno?
Lisa Rinaldi, food blogerica hrane koja stoji iza profila Riri’s Recipes, dijeli recept za vlastiti humus od avokada. Za izradu je potrebno svega 10 minuta, bogat je aromatičnim sastojcima poput češnjaka i kurkume te ostaje svjež u hladnjaku do pet dana.
Sastojci
– 1 konzerva slanutka, ispranog i ocijeđenog
– 3 češnja češnjaka, oguljena i prerezana na pola
– 1 žličica soli
– 1 žličica papra
– 1 žličica kurkume
– 1 srednji avokado
– 3 žlice maslinovog ulja
– 2 žlice tahini paste
– voda za razrjeđivanje (oko 3 žlice, ovisno o vašoj želji)
Priprema
Isperite i ocijedite slanutak, stavite ga u blender.
Dodajte preostale sastojke i začine (osim vode) i miksajte dok se dobro ne sjedine.
Po želji dodajte vodu sobne temperature, jednu žličicu ili koliko je potrebno, pa promiješajte žlicom i provjerite teksturu. Pazite da nije previše tekuće, i dalje se treba držati na žlici i ne kapati.
Stavite u nepropusnu posudu i poslužite uz tost, krekere ili svježe povrće, poput mrkve ili krastavaca.