On je najmlađi food-bloger u Hrvatskoj, trenutno studira smjer Bakery & Pattiseire Technology na University College Birmingham, a dok čekamo da jednog dana otvori svoju slastičarnicu ili pokrene kulinarski show, Marko Josipović rado dijeli neke svoje omiljene recepte. Prvi u nizu je fantastičan tart od čokolade koji možete servirati s jagodama, malinama ili nekim drugim sezonskim voćem.
Sastojci:
- 200 g glatkog brašna
- 2 žlice šećera u prahu
- 100 g hladnog maslaca
- 1 jaje
- 1 žlica mlijeka
- 300 g čokolade za kuhanje
- 150 g vrhnja za šlag
- 25 g maslaca
Priprema:
U brašno i šećer u prahu prstima umiješajte maslac dok ne dobijete smjesu koja izgleda kao mokre krušne mrvice. Zatim dodajte jaje i mlijeko te spojite u prhko tijesto. Ohladite.
Ohlađeno tijesto razvaljajte i prekrijte kalup za tart. Prekrijte tijesto papirom za pečenje i dodajte ‘utege’, na primjer rižu ili grah, koji će spriječiti dizanje tijesta prilikom pečenja.
Pecite s ‘utezima’ na 180 stupnjeva 15 minuta, a zatim maknite ‘utege’ i papir za pečenje te pecite još dodatnih pet minuta. Dok se tijesto hladi, napravite ganache. Nasjeckajte čokoladu za kuhanje. Na laganoj vatri zagrijte vrhnje za šlag.
Vruće vrhnje prelijte preko čokolade, dodajte maslac i miješajte dok se sve ne sjedini. Ganache izlijte u ispečeno tijesto i hladite barem tri sata. Servirajte sa svježim jagodama ili malinama ili nekim drugim sezonskim voćem.
Pročitaj i ovo:
- Bez pečenja i bez glutena: Fantastični čokoladni tart
- Tart od jabuke – nikad zgodniji i nikad jednostavniji
- Tart od špinata i ricotta sira
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life i uživaj u inspirativnim tekstovima koji mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!







