Prošle godine sam uz recepte dodavala i mali edukativni dio vezan uz fotografiju hrane.
Krenuli smo s odgovorom na pitanje zašto uopće fotografirati hranu, prokomentirali smo važnost ideje za cijeli proces i kakva nam je oprema potrebna za fotografiranje. Zatim, prokomentirali smo kako stvoriti atmosferu i kako sjenama stvoriti dinamiku fotografije. Kada smo već napravili cijelu scenu, dali smo i par savjeta kako istu maksimalno iskoristiti i napraviti od jedne scene više fotografija. Također smo se podsjetili, fotografirajući jesenske nijanse, kako godišnja doba obogaćuju naš fotografski portfelj te završili blagdanski, uz snijeg, Božićne okuse i bokeh.
Ove godine smo krenuli lagano uz kuglof s bananama i rogačem uz koji smo se podsjetili svih lekcija od prošle godine, a dalje krećemo kreativno.
Jela ne moraju uvijek biti na tanjuru, poslužena na klasičan način… na stolu s beštekom i salvetom.
Ovaj mjesec posvetila sam se izazovu spajanja dinamike levitirajuće hrane s uvijek zanimljivim kontrastom crvene i zelene boje.
Magija levitacije
Levitacija hrane nije samo vizualno atraktivna, već i otvara vrata kreativnosti u naraciji priče kroz fotografiju. Ključ uspjeha leži u pažljivom planiranju, eksperimentiranju s različitim metodama i korištenju precizne rasvjete kako bi se iluzija što bolje realizirala. Kako bi levitacija bila što uspješnija možete koristiti:
- Tanke prozirne niti i nevidljivi nosači – Korištenjem prozirnih najlonskih niti, hrana se može podići i postaviti u željeni položaj. Nakon snimanja, niti se uklanjaju u post-produkciji pomoću softverskih alata.
- Skriveni nosači i podrška – Sitni štapići, vilice ili akrilni nosači mogu držati hranu u zraku dok se ne uslika. Ključ je u pametnom pozicioniranju kako bi ostali skriveni unutar kompozicije.
- Složena kompozitna fotografija – Snimanjem nekoliko slika iste scene, ali s različitim položajima, kasnije se u uređivanju može stvoriti dojam prirodne levitacije.
U fotografiji “letećih kuglica” koristila sam štapiće za roštilj na koji sam nabola kuglice pa u aplikaciji izdvajala svaku kuglicu i spajala u jedan kadar. Kako bih dodatno naglasila osjećaj lebdenja, odabrala sam bočnu rasvjetu.
Harmonija suprotnosti
Crvena i zelena boja u fotografiji hrane stvaraju snažan vizualni dojam jer su komplementarne na spektru boja. Ova kombinacija izaziva osjećaj svježine, energije i privlači pogled, čineći hranu neodoljivo primamljivom. Tu kombinaciju nalazimo u prirodi u obliku jagoda, rajčica, jabuka, crvenih paprika, lubenica…
U drugoj sceni, kuglice su pažljivo složene jedna na drugu, gotovo poput arhitektonskog elementa. Inspiracija mi je bila struktura malih ladica, sugerirajući ideju slojeva okusa i tekstura. Ovdje kompozicija preuzima ulogu pripovjedača – ne samo da prikazuje hranu, već i sugerira pokret i visinu, dodajući novu dimenziju fotografiji. Uz to, igra svjetla dodatno doprinosi percepciji boja. Korištenje blage rasvjete za nježno isticanje crvenih tonova je omogućilo postizanje uravnoteženog, ali i dinamičnog izgleda. Crvena pozadina se tonom poklapa s umakom na lopticama, a uz dodatak zelenog „puzavca“ stvara se dinamika.
Kreativnost u fotografiji hrane ne proizlazi samo iz tehničkog znanja, već i iz spremnosti na eksperimentiranje. No, rekla bih da kreativnost i tehničko znanje idu „ruku pod ruku“ jer nam znanje pomaže da s lakoćom ostvarimo kreativnu ideju. Levitacija hrane i igranje bojama može transformirati svakodnevne sastojke u umjetničke kompozicije koje ne samo da mame apetit, već i pričaju priču. Zato, sljedeći put kada fotografirate hranu, razmislite izvan okvira: kako možete uhvatiti pokret, izazvati emociju i stvoriti vizualnu priču koja se pamti.
A sada receptići!
Kuglice od povrća s heljdom
Sastojci:
- 200 g kuhane brokule (sitno sjeckane) ili 200 g kuhanog karfiola (sitno sjeckanog)
- 100 g naribane mrkve
- 200 g kuhane heljde
- 50 g heljdinog brašna
- 1 jaje
- ½ žličice soli
- ½ žličice origana
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 200°C i obloži pleh papirom za pečenje.
- Skuhaj heljdu i pusti da se malo ohladi.
- Iz kuhane brokule ili iz kuhanog karfiola iscijedi višak vode pomoću gaze.
- U zdjeli pomiješaj sve sastojke dok ne dobiješ kompaktnu smjesu.
- Vlažnim rukama oblikuj kuglice malo veće od veličine oraha i složi ih na pleh.
- Peci 20-25 minuta, dok ne dobiju blago zlatnu boju.
- Posluži tople uz umak po želji.