Kroz kreativne tehnike, pravilno osvjetljenje i pažljivo odabrane rekvizite, čak i najjednostavnije jelo može zasjati na fotografiji. U ovom članku istražit ćemo kako učiniti jednostavan umak od brusnice zanimljivim. Radosna sam jer se i domaći mliječni kefir našao na fotografiji, pa makar i uz zobene pahuljice.
Kao podrška kreativnosti, u ovom ćemo članku ponoviti sve one prijedloge koje smo koristiti od početka godine.
Korištenje prirodnog ili umjetnog mekanog svjetla
- Prirodno svjetlo: Postavite umak blizu prozora kako biste iskoristili meko dnevno svjetlo. Ovo će pomoći da boje budu prirodne i žive.
- Difuzija svjetla: Ako je svjetlo previše jako, koristite zavjese ili bijele zastore kako biste ga difuzirali. Ovo će pomoći da izbjegnete oštre sjene i preeksponirane dijelove.
Kompozicija i kadriranje
- Pravilo trećine: Podijelite kadar na devet jednakih dijelova i postavite ključne elemente na sjecišta linija. Ovo će pomoći da kompozicija bude uravnotežena.
- Različiti kutovi: Isprobajte različite kutove snimanja, kao što su gornji kut (bird’s eye view) za pogled odozgo, 45 stupnjeva za dinamičan pogled ili bliski kut za detalje.
Rekviziti, pozadina i tekstura
- Odabir rekvizita: Koristite rekvizite koji nadopunjuju boje i teksture umaka. Drvene daske, keramičke posude i vintage žlice mogu dodati rustikalni šarm. Ja sam koristila staklene čaše kako bi do izražaja došla struktura pahuljica i umaka te da se vidi granica koju rade kefir i pahuljice u samoj čaši. Željela sam da je pažnja na sastojcima.
- Pozadina: Odaberite neutralne pozadine poput bijelih stolnjaka, drvenih površina ili tamnih ploča kako biste istaknuli boje umaka. Pozadine s teksturom mogu dodati dodatnu vizualnu zanimljivost. Tu sam koristila pozadinu koja imitira stara drvena vrata.
- Bliski kadrovi: Snimite bliske kadrove kako biste prikazali teksturu. Detalji poput mjehurića na površini umaka ili refleksija svjetla mogu dodati dubinu. Tu do izražaja dolaze mjehurići dok se kuhao umak i sjajna površina ohlađenog umaka.
Dinamika i pokret
- Fotografirajte trenutak kada se umak prelijeva preko pečenog mesa ili sladoleda. Koristite veću brzinu okidača kako biste zamrznuli trenutak i uhvatili svaku kap.
- Uključite ruku koja drži žlicu ili vilicu, dodajući ljudski element i stvarajući osjećaj neposrednosti.
Moj „ljudski dodatak“ nije bio u fokusu kod izlijevanja pahuljica u čašu, ali to nije bio cilj. Cilj je bio umak i njegova divna boja.
Boje i kontrasti
Tu sam koristila kombinaciju komplementarnih boja – crvena brusnica i zelena podloga, krpa i dio rukava.
Brusnice same po sebi imaju intenzivnu crvenu boju koja privlači pažnju. Crvena je boja koja simbolizira strast, energiju i privlačnost, a kombinacija crvene s komplementarnom zelenom bojom može dodatno pojačati vizualni dojam. Zelena boja simbolizira svježinu, prirodnost i zdravlje, te stvara lijep kontrast s crvenim brusnicama.
Tu sam pazila da ne pretjeram s količinom zelene boje, jer crvena treba ostati dominantna. Dodala sam samo onoliko zelenog koliko je potrebno da se stvori lijep kontrast i uravnoteženu kompoziciju. Javite mi jesam li uspjela? A sada, idemo na receptić!
Recept za umak od brusnice
Za umak:
- 250 g svježih brusnica
- 3 jušne žlice meda
- 2 jušne žlice šećera od šećerne trske
- 1 čajna žlica cimeta
- ½ čajne žlice začina suhe kadulje
Za kašu:
- 450 ml mliječnog kefira
- Pahuljice od heljde
Priprema umaka od brusnice:
- Sve sastojke za umak stavite u manju posudu s dubljim dnom.
- Miješajte dok ne zavrije pa smanjite jačinu vatre i opet miješajte dok se umak ne zgusne.
- Pustite da se ohladi pa dodajte na palačinke, uz mesne obroke i kao ja, uz pahuljice od heljde i domaći mliječni kefir.
Pročitaj i ovo:
- Jesen u fotografiji hrane: Stvaranje toplih i ugodnih vizuala
- Fotografija hrane i stvaranje atmosfere: Važnost pozadine, podloge i rasvjete
- Vedrana Orlović: “Fotografiranje hrane puno je više od klika okidača”