Fotografija hrane nije samo umjetnost prikazivanja ukusnih jela, već i vještina izvlačenja maksimalnog potencijala iz jedne scene. Umjesto da snimate jednu fotografiju i završite sesiju, možete iskoristiti različite tehnike i pristupe kako biste iz jedne scene „izvukli“ više fotografija. Ovo ne samo da povećava raznolikost vašeg portfelja, već i dodaje dinamičnost vašem radu. U ovom članku istražit ćemo kako iz jedne scene napraviti više fotografija koristeći različite metode.
Promjena kuta fotografiranja
- Pogled odozgo: Ovaj kut je idealan za prikazivanje rasporeda hrane na tanjuru ili stolu. Popularan je jer pruža pregled cijele scene.
- Nulti stupanj, tj. ravni kut: Takvo fotografiranje može naglasiti visinu i strukturu hrane, poput slojeva torte ili visoke čaše sa smoothiejem.
- Kut od 45 stupnjeva: Ovaj kut pruža uravnotežen pogled, prikazujući i gornji dio i bočne strane hrane. Idealno za tanjure s raznim sadržajem.
Različite kompozicije
- Minimalizam: Fokusirajte se na jedan ili dva elementa na jednostavnoj pozadini, stvarajući čist i elegantan izgled.
- Pun stol: Prikazivanje stola prepunog hrane može prenijeti osjećaj izobilja i društvenog okupljanja.
- Detalji: Snimite krupne planove (makro snimke) kako biste istaknuli teksture i detalje, poput hrskave korice kruha ili svježeg voća.
Promjena podloga/pozadina i rekvizita
- Različite pozadine: Promijenite stolnjake, daske za rezanje ili pozadine kako biste dodali boju i teksturu. Svaka pozadina istom jelu može donijeti drugačiji ton i atmosferu.
- Rekviziti: Dodajte ili zamijenite rekvizite poput pribora za jelo, čaša, salveta ili cvijeća kako biste stvorili drugačiju atmosferu ili naglasili postojeću.
Različiti izvori svjetla
- Prirodno svjetlo: Koristite sunčevo svjetlo koje dolazi kroz prozor. Različita doba dana pružaju različite kvalitete svjetla.
- Umjetno svjetlo: Korištenje svjetiljki ili LED panela omogućuje vam kontrolu nad intenzitetom i smjerom svjetla. Možete eksperimentirati s toplim i hladnim tonovima.
- Svjetlosni modifikatori: Upotrijebite reflektore, difuzore ili GOBO-e kako biste oblikovali svjetlo i stvorili zanimljive sjene i uzorke.
Promjena fokusa
Fokusiranjem na jednom detalju, dok je pozadina zamagljena, možete naglasiti određeni element hrane. Ili, zadržite cijelu scenu u fokusu kako biste prikazali sve detalje. Ovo je korisno kada želite prikazati složenost aranžmana.
Korištenje pokreta
Fotografirajte radnje poput rezanja kruha, lijevanja soka ili posipanja šećera. Ovi trenuci dodaju autentičnost i energiju. Također, korištenjem kratkog vremena ekspozicije, zamrznite trenutak poput kapljice soka koja pada ili paru koja se diže iz toplog napitka ili dim kod netom ugašene svijeće.
Korištenjem različitih tehnika i pristupa, iz jedne scene možete stvoriti više fotografija, svaka s jedinstvenim izgledom i dojmom. Ovdje ne pričamo samo o prikazivanju hrane, već o stvaranju priče i izazivanju emocija kroz različite vizualne pristupe. Eksperimentirajte i zabavite se dok istražujete sve načine na koje možete iz jedne scene napraviti više zadivljujućih fotografija.
Neke od ovih pristupa sam koristila dok sam radila ovaj umak za fusille od heljde. Pa sam fotografirala nekuhanu tjesteninu zbog zanimljive strukture. Tanjur s gotovim jelom iz različitih kuteva i prazan tanjur, kojim se daje naslutiti da je jelo bilo ukusno i „prsti polizani“. Na sivoj podlozi sam fotografirala pečenu i ohlađenu tikvu i „poigrala“ se s dodacima (sol i maslinovo ulje). Dodatnu „akciju“ sam prikazala na fotografiji gdje s vilicom uzimam zalogaj s tanjura. Kako bi fokus gledatelja bio na samom obroku, obukla sam sivu vestu koja se „stopila“ sa sivom podlogom, a dodatno vesta asocira na hladnije doba kada nam trebaju ovakvi topli, „comfort“, zalogaji.
A sada, na receptić!
Za umak:
- 3 paprike (boja prema vašim željama)
- ½ veće butternut tikve
- 10 cherry rajčica
- 100 g feta sira
- 2 češnja češnjaka
- 4 jušne žlice maslinovog ulja
- 3 prstohvata morska sol
- 450 g tjestenine od heljde, fusilli
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- Prvo napravite umak. Operite paprike i narežite na manje komade pa stavite u tavu za pečenje. Zatim dodajte rajčicu, oguljenu i narezanu tikvu, feta sir, 2 češnja češnjaka, dodajte sol i ulje.
- Pecite u zagrijanoj pećnici dok tikva ne bude mekana.
- Za to vrijeme skuhajte tjesteninu od heljde, pa kuhanu tjesteninu procijedite, stavite u posudu, dodajte malo maslinovog ulja da se ne zalijepi pa dobro promiješajte i poklopite.
- Pečene sastojke za umak stavite u blender, sve izmiksajte u kremastu smjesu. Probajte malo pa po potrebi dodajte još soli pa smjesu dodajte u posudu s tjesteninom. Sve izmiješajte.
- Poslužite toplo i užvajte u okusima!
Pročitaj i ovo:
- Vedrana Orlović: “Fotografiranje hrane puno je više od klika okidača”
- Vedrana Orlović: Bezglutenski crumble s jabukama
- Vedrana Orlović: Čokoladni bezglutenski kuglof