Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
  • Najnježniji jesenski desert: Kesteni u neodoljivo kremastom pireu
    • Posted on 25. listopada 2025.24. listopada 2025.
    • Foto: canva
  • 5 načina kako ostati optimističan kada vam se čini da je sve protiv vas
    • Posted on 24. listopada 2025.24. listopada 2025.
    • Foto: freepik, pexels
  • Večernja čaša vina dio je vaše rutine? Otkrijte 5 jednostavnih rituala koji pomažu u opuštanju i poboljšavaju vaše zdravlje
    5 zdravih rituala koji su bolji od vaše večernje čaše vina
    • Posted on 24. listopada 2025.24. listopada 2025.
    • Foto: Pexels
  • Odobrili nutricionisti: 10 namirnica koje će vam pomoći da bolje spavate
    • Posted on 24. listopada 2025.24. listopada 2025.
    • Foto: freepik, Pexels
  • 6 zdravih načina kako konzervu tune pretvoriti u proteinski obrok
    • Posted on 24. listopada 2025.24. listopada 2025.
    • Foto: Pexels
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
0
0

Početna stranica Zdravlje Kraljice proljetnog tanjura: Pripremite šparoge na pet načina i u tren oka!

    Kraljice proljetnog tanjura: Pripremite šparoge na pet načina i u tren oka!

    Možete li zamisliti proljetni jelovnik bez šparoga? Ni mi – zato s vama dijelimo omiljene recepte za njihovu pripremu

    • Posted on 25. travnja 2023.25. travnja 2023.
    • 5 min
    • Autor: Naturala.hr
    • Foto: Pexels i Unsplash
    Total
    0
    Shares
    0
    0
    0
    Total
    0
    Shares
    0
    0
    0

    Šparoge su prava proljetna namirnica koja se najčešće bere od ožujka do svibnja, a negdje čak i do srpnja. Od 300 identificiranih vrsta šparoga, samo ih je 20-ak jestivo. Pretežno su zelene boje, ali dolaze i u bijeloj boji – te se uzgajaju ispod zemlje, a zbog izostanka klorofila nemaju prepoznatljivu zelenu boju.

    Posebno se cijene zbog bogatog nutritivnog profila: sadrže visoke razine folne kiseline te vitamina B2 i B6, a predstavljaju bogat izvor kalija, željeza, mangana i bakra. Za karakterističan gorkast okus zaslužni su sastojci asparagin i spargaurin koji potiču rad jetre i djeluju diuretski.

    Nutricionisti preporučuju divlje i samonikle koje se pretežno mogu pronaći u krškim područjima. Šparoge zahtijevaju kratku termičku obradu (od 3 do 5 minuta) što znači da će svi ovi recepti biti gotovi u tren oka.

    Juha od šparoga

    Šparoge se pripremaju na različite načine i lako zablistaju u bilo kojem jelu, a među popularnije recepte može se ubrojiti i krem juha od šparoga. Sve što vam treba je jedna vezica šparoga, začini i malo vrhnja.

    Sastojci:

    • 2 žlice maslaca
    • 1 češanj češnjaka, nasjeckani
    • 1 vezica šparoga, očišćenih i narezanih na komadiće
    • sol
    • svježe mljeveni crni papar
    • 2,5 dl pilećeg temeljca
    • 1 dl vrhnja za kuhanje
    • svježe sjeckani vlasac, za ukras
    • svježe sjeckani kopar, za ukras

    Priprema:
    U posudi rastopite maslac na srednje jakoj temperaturi. Dodajte češnjak i popržite oko 1 minute.
    Dodajte šparoge, začinite soli i paprom pa pržite oko 5 minuta, dok ne dobe zlaćanu boju.
    Ulijte temeljac i kuhajte pokriveno, dok šparoge ne omekane, ali ostanu zelene, 10 do 15 minuta.
    U blenderu ili štapnim mikserom usitnite povrće dok ne dobijete kremastu strukturu. Dodajte vrhnje za kuhanje i kratko prokuhajte.
    Začinite po potrebi te ukrasite vrhnjem i nasjeckanim biljem.

    Šparoge s lososom

    Jednom kad počnete spremate jela u jednoj tavi, poželjet ćete to činiti što je češće moguće. Općenito su jednostavni i zahtijevaju manje čišćenja, a u isto vrijeme spremate i prilog i glavno jelo. Isto je i s ovim receptom, gdje se svi sastojci peku u jednom limu za pečenje – može li jednostavnije?

    Sastojci:

    • pola lososa, s kožom
    • 2 vezice šparoga (oko 600 g)
    • 2 1/2 žlice maslinovog ulja
    • 1 čajna žličica naribane limunove kore
    • 1 žlica svježeg soka od limuna
    • 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
    • 1 čajna žličica Dijon senf
    • 3/4 čajne žličice luka u prahu ili granulama
    • 1/2 limuna, tanko narezanog na kriške (po izboru)
    • 1/2 šalice parmezana
    • sol i papar

    Priprema:
    Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
    Lim za pečenje prekrijte papirom za pečenje. Položite losos u sredinu, kožom prema dolje.
    U zdjeli pomiješajte 1 1/2 žlice maslinovog ulja, limunovu koricu, sok od limuna, 2 češnja češnjaka, Dijon senf i luk u prahu. Ravnomjerno premažite preko lososa, a zatim začinite sa soli i paprom. Na vrh lososa položite kriške limuna.
    U lim oko lososa položite šparoge, koje ste prethodno začinili s preostalom žlicom maslinovog ulja i 2 češnja češnjaka, pa posolite.
    Pecite u zagrijanoj pećnicu 10 minuta. Izvadite iz pećnice, preokrenite šparoge i posipajte ih parmezanom. Vratite u pećnicu i pecite dok losos ne bude gotov, još 5 – 10 minuta. Poslužite toplo.

    Tart sa šparogama i rajčicama

    Svježe šparoge, rajčice i sir već asociraju na lagana ljetna jela, a u kombinaciji s lisnatim tijestom, predstavljaju hrskavi zalogaj koje će nestati u još kraćem roku nego što je to iziskivala njegova priprema.

    Sastojci:

    • 1 pakiranje lisnatog tijesta, odmrznuto
    • 10 do 15 stapki šparoga
    • 1 žlica maslinovog ulja
    • 1 crveni luk, tanko narezan
    • 1 šalica cherry rajčica, prerezanih na pola
    • 2 jaja
    • 1/2 šalice feta sira
    • 1 žličica soli
    • 1/2 čajne žličice papra

    Priprema:
    Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva.
    U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj temperaturi. Dodajte luk i pirjajte dok luk ne postane mekan i zlaćan. Maknite s vatre i pustite da se ohladi.
    Na čistoj radnoj površini razvaljajte lisnato tijelo i stavite u plitki lim obložen papirom za pečenje.
    Na tijesto rasporedite luk, a zatim posložite šparoge i rajčice. Izmutite jaja i prelijte ih preko vrha šparoga. Posipajte feta sirom.
    Pecite oko 25 minuta, ili dok se tijesto ne digne i poprimi zlaćanu boju. Maknite iz pećnice, začinite soli i paprom te pustite da se ohladi nekoliko minuta prije serviranja.

    Šparoge u zagrljaju slanine

    Šparoge omotane u slaninu ili pancetu čine ukusno predjelo ili prilog. Možete ih pripremiti unaprijed, a zatim peći neposredno prije posluživanja, za savršen spoj mekih šparoga i hrskave slanine.

    Sastojci:

    • 3 vezice šparoga, s odrezanim donjim dijelom
    • 400 g slanine
    • 3 žlice maslinovog ulja
    • 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
    • 2 žlice mljevenog svježeg ružmarina
    • sol i svježe mljeveni papar

    Priprema:
    Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva.
    Premažite šparoge maslinovim uljem, češnjakom i ružmarinom te začinite soli i paprom.
    Grupirajte ih u skupine od 3 ili 4 šparoge. Omotajte krišku slanine oko svake hrpice tako da samo vrh i dno šparoga ostane vidljiv.
    Položite omotane šparoge na lim za pečenje i pecite oko 20 do 25 minuta.

    Šparoge s jajima

    Šparoge i jaja vole se javno – jedan od najčešćih načina pripreme je brzinski omlet sa šparogama i dodatkom svježeg povrća, ali funkcioniraju jednako dobro i u kombinaciji s jajem na oko.

    Sastojci: 

    • 1 vezica šparoga, odrezanog donjeg dijela
    • 4 jaja
    • maslinovo ulje
    • sol i svježe mljeveni crni papar

    Priprema: 
    Zagrijte pećnicu na 260 stupnjeva.
    Na lim obložen papirom za pečenje posložite šparoge i premažite ih s 2 žlice maslinovog ulja. Začinite soli i paprom te stavite u pećnicu.
    Pecite dok šparoge ne postanu mekane i smeđe na mjestima, oko 15 minuta. Za to vrijeme ispecite jaja na oko.
    Šparoge grupirajte u četiri porcije i poslužite uz jaje.

    Pročitaj i ovo:

    • Šparoge: 6 važnih zdravstvenih benefita koje donose na stol
    • Šparoge i kvinoja bowl: Zdjela prepuna zdravih i hranjivih sastojaka
    • Šparoge: Hrana, lijek, afrodizijak
    Total
    0
    Shares
    0
    0
    0
    Prethodni članak

      Mikrobiomi: U čemu je tajna dobrog zdravlja, blagostanja i dugovječnosti?

      • Posted on 24. travnja 2023.9. siječnja 2025.
      • Autor: Dr. Nataša Šemnički, Poliklinika Artemeda
      • Foto: Pexels
      Pročitaj
      Sljedeći članak

        Menstrualni bolovi: Koje namirnice mogu ublažiti jake grčeve?

        • Posted on 26. travnja 2023.26. travnja 2023.
        • Autor: Naturala.hr
        • Foto: Pexels
        Pročitaj
        Pročitaj i ovo
        Pročitaj

          Odobrili nutricionisti: 10 namirnica koje će vam pomoći da bolje spavate

          • Posted on 24. listopada 2025.24. listopada 2025.
          • 3 min
          • Autor: Naturala.hr
          • Foto: freepik, Pexels
          Pročitaj
          • Nutricionisti savjetuju

          6 zdravih načina kako konzervu tune pretvoriti u proteinski obrok

          • Posted on 24. listopada 2025.24. listopada 2025.
          • 3 min
          • Autor: Naturala.hr
          • Foto: Pexels
          Pročitaj
          • Fitness i joga

          Ne možete se natjerati na trening? Možda razlog nije volja, nego osobnost

          • Posted on 24. listopada 2025.23. listopada 2025.
          • 3 min
          • Autor: Naturala.hr
          • Foto: pexels
          Pročitaj
          • Zdravi recepti

          Protuupalni muffini od bademovog maslaca sa samo 3 sastojka

          • Posted on 23. listopada 2025.23. listopada 2025.
          • 2 min
          • Autor: Naturala.hr
          • Foto: Pexels
          Pročitaj
          • Superhrana

          7 najzdravijih načina kako iskoristiti sjemenke bundeve

          • Posted on 21. listopada 2025.21. listopada 2025.
          • 3 min
          • Autor: Naturala.hr
          • Foto: Pexels
          Pročitaj
          • Dugovječnost

          Pravilo 30 minuta: Mala navika, ali velika razlika za vaše zdravlje

          • Posted on 21. listopada 2025.21. listopada 2025.
          • 2 min
          • Autor: Naturala.hr
          • Foto: kaboompics
          Pročitaj
          • Dugovječnost

          Nedostatak ovog vitamina ugrožava srce i metabolizam – provjerite imate li ga dovoljno

          • Posted on 20. listopada 2025.20. listopada 2025.
          • 3 min
          • Autor: Naturala.hr
          • Foto: pexels
          Pročitaj
          • Nutricionisti savjetuju

          Najbolji izvori proteina za vegetarijance – kako unijeti dovoljno proteina bez mesa

          • Posted on 20. listopada 2025.20. listopada 2025.
          • 2 min
          • Autor: Naturala.hr
          • Foto: Pexels
          Poliklinika Sinteza
          Poliklinika Sinteza
          Najnovije
          • Zbogom, podočnjaci: 5 prirodnih pomagača iz smočnice

            • Posted on 24. listopada 2025.24. listopada 2025.
            • 2 min
            • Foto: Pexels
            Pročitaj
          • Ne možete se natjerati na trening? Možda razlog nije volja, nego osobnost

            • Posted on 24. listopada 2025.23. listopada 2025.
            • 3 min
            • Foto: pexels
            Pročitaj
          • Frankfurt – grad koji će vam se uvući pod kožu bez puno filozofije

            • Posted on 23. listopada 2025.23. listopada 2025.
            • 4 min
            • Foto: Pexels
            Pročitaj
          • Protuupalni muffini od bademovog maslaca sa samo 3 sastojka

            • Posted on 23. listopada 2025.23. listopada 2025.
            • 2 min
            • Foto: Pexels
            Pročitaj
          • Dr. Nina Kello: „Bol i ukočenost nisu normalan dio starenja – tijelo nam time uvijek nešto poručuje“

            • Posted on 23. listopada 2025.23. listopada 2025.
            • 6 min
            • Foto: Freepik, canva, Poliklinika Sinteza
            Pročitaj
          Izdvojeno
          • 1
            Najnježniji jesenski desert: Kesteni u neodoljivo kremastom pireu
            • Posted on 25. listopada 2025.24. listopada 2025.
            • Foto: canva
          • 2
            5 načina kako ostati optimističan kada vam se čini da je sve protiv vas
            • Posted on 24. listopada 2025.24. listopada 2025.
            • Foto: freepik, pexels
          • Večernja čaša vina dio je vaše rutine? Otkrijte 5 jednostavnih rituala koji pomažu u opuštanju i poboljšavaju vaše zdravlje 3
            5 zdravih rituala koji su bolji od vaše večernje čaše vina
            • Posted on 24. listopada 2025.24. listopada 2025.
            • Foto: Pexels
          • 4
            Odobrili nutricionisti: 10 namirnica koje će vam pomoći da bolje spavate
            • Posted on 24. listopada 2025.24. listopada 2025.
            • Foto: freepik, Pexels
          • 5
            6 zdravih načina kako konzervu tune pretvoriti u proteinski obrok
            • Posted on 24. listopada 2025.24. listopada 2025.
            • Foto: Pexels

          Newsletter

          Prijavite se na naš newsletter

          PRATITE NAS
          0
          0
          Najnovije objave
          • Donošenje odluka: Kada prihvatiti okolnosti, a kada napraviti promjenu?
            • Posted on 23. listopada 2025.23. listopada 2025.
            • Foto: Pexels
          • Egzosomi – revolucija u regeneraciji kože i poticanju rasta kose
            • Posted on 23. listopada 2025.22. listopada 2025.
            • Foto: freepik, humed pharma
          • Je li vrijeme za postavljanje granica? Evo kako to učiniti u 3 koraka
            • Posted on 22. listopada 2025.22. listopada 2025.
            • Foto: unsplash
          • Možemo li promijeniti loše navike, i zamijeniti ih onima zdravima?
            • Posted on 22. listopada 2025.22. listopada 2025.
            • Foto: mEDIKOR
          O nama
          • Impressum
          • Opći uvjeti korištenja
          • Pravila privatnosti i politika kolačića
          • Kontakt
          Naturala.hr
          • Zdravlje
          • Prehrana
          • Mindfulness
          • Odnosi i veze
          • Ljepota
          • Lifestyle
          • Majčinstvo
          • Ekologija i održivost
          • Aktualno
          COPYRIGHTS © 2025 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

          Upiši traženi pojam i stisni Enter.