Sezona je krafni, no onima koji su se već zasitili uvijek istih okusa i žele nešto drugačije i finije, GlutenBio, prva specijalizirana bezglutenska trgovina, nudi savršene krafne – iako su bez glutena – definitivno niste probali prhkije i ukusnije!
Želite li ih naručiti, napravite to dan ranije do 20 sati, a minimalna narudžba je 5 krafni po kupovini. Cijena prazne krafne u GlutenBio je 1,50 eura, a s marelicom i Nutellom 1,80 eura, s time da posljednja varijanta sadrži mlijeko.
Isporuka krafni je ponedjeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom u posebnim terminima, preuzimaju se osobno u trgovini na adresi Ljudevita Posavskog 34 a. Više informacija možete pronaći na njihovom Instagram profilu.
A želite li ih sami probati napraviti kod kuće donosimo vam recept sa stranice GlutenBio.
Krafne bez glutena
Sastojci:
- 800 g bezglutenskog brašna (+ 50 g za brašniti radnu površinu)
- 50 g tapioke
- 2 žumanjka
- 2 cijela jaja
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 1 kocka svježeg kvasca
- 35 g šećera (po želji dodajte više šećera ako volite slađe krafne)
- 1 vrećica vanilin šećera
- 100 ml ruma
- 100 g maslaca (sobne temperature)
- 550 ml toplog mlijeka
Priprema:
1. Ugrijte 550 ml mlijeka te u njega stavite kocku svježeg kvasca, 1 čajnu žličicu šećera i 1 čajnu žličicu brašna. Pokrijte krpom i ostavite na toplom da se kvasac digne.
2. Prvo trebate prosijati 850 g brašna te si onda odmah odvojite 50 g za brašniti podlogu. Zatim u veću posudu dodajte brašno, tapioku i prašak za pecivo.
3. U posebnoj posudi izmiksajte maslac s 35 g šećera i 1 vrećicom vanili šećera. U manjoj posudi umutite 2 cijela jaja i 2 žumanjka.
4. Kad je kvasac spreman stavite u brašno maslac, jaja i rum. Lagano dodajte kvasac s mlijekom u brašno te dobro izmiksajte da se svi sastojci povežu. Tijesto je mekše zato miješajte s mikserom koristeći spiralan nastavak. Tako ćete puno lakše izraditi tijesto. Kad je tijesto spremno prebacite ga na radnu površinu, pobrašnite je i još malo tijesto izmijesite.
5. Da Vam bude lakše tijesto si podijelite na dva ili tri dijela. Razvaljajte tijesto na željenu debljinu (4 – 5 cm). Uzmite čašu ili modlu te izrežite krafne. Krafne pokrijte čistom krpom i pustite ih da se dižu barem 2 sata na toplom. Prostorija u kojoj krafne odmaraju neka isto tako bude topla, krafne će Vam se ljepše dignuti.
6. Kad se krafne dignu, pripremite lonac s debljim dnom i u njega stavite ulja. Pripazite na količinu ulja jer krafne moraju plivati,ali ako želite crtu na krafnama, dno krafne se mora uroniti pa kad je okrenete da sredina nije potpuno u ulju. Tako će Vam ostati bijela crta u sredini krafne. Pripazite da kada stavljate krafne u ulje da prvo stavite onaj gornji dio krafne koji se dizao. Pecite ih u vrućem ulju na umjerenoj vatri. Krafne su dosta brzo gotove pa ih okrenite da budu pečene jednako sa svake strane i pazite da Vam ne zagore.
7. Izvadite ih na ubrus da se iscijede od viška ulja. Kad se krafne bez glutena ohlade napunite ih željenim namazom.
Pročitaj i ovo:
- Ukusno i bez glutena: 3 doručka koja ćete pripremati sa zadovoljstvom
- Vedrana Orlović: Jednostavni keksići bez glutena sa zobenim pahuljicama
- Slasno, fino i bez glutena: napravite sami američke palačinke by LaZania