Kivi je prava egzotična poslastica – izvana lagano hrapav, a iznutra slatko-sočan kao zrela breskva. No ponekad nas zbuni kako prepoznati savršeno zreo plod, pravilno ga narezati i otkriti koji su dijelovi najbolji za uživanje. Ako ste se ikada pitali kako izvući najbolje iz ovog čudesnog voća, vrijeme je da zavirite u sve tajne kivija!
To je hranjivo voće koje je posebno bogato vitaminom C, vitaminom K, vlaknima i bakrom, pa biste mogli propustiti neke ključne hranjive tvari ako ih ne volite i ne jedete. Naučite male trikove kojima ćete otkriti kada je kivi spreman za jelo i kako da što bolje iskoristite svaki njegov zalogaj.
Kako prepoznati je li kivi zreo
Kivi je sitno, ovalno voće koje na prvi pogled možda ne osvaja svojim izgledom – no smeđa, hrapava kora skriva njegovu pravu čaroliju. Kako prepoznati kada je kivi savršeno zreo? Tajna je u jednostavnom testu: pritisnite ga lagano.
Trebao bi biti taman toliko mekan da pod prstima pruža lagani otpor, ali ne previše. Ako je pretvrd, još nije spreman za jelo, a ako je previše mekan, već je prezreo. Zreli kivi odaje i blag, sladak miris, dok onaj prezreli gotovo uopće nema miris. Prilikom odabira birajte one plodove koji su zaobljeni, čvrsti i bez znakova vlage ili deformacija – oni kriju sočno, slatko iznenađenje unutra!
Pravilno skladištenje zrelih kivija moglo bi im pomoći da duže traju. Kivi i dalje najbolje sazrijeva na pultu, pa ga ostavite vani dok ne budu spreman za jelo. Kad sazre, prebacite ga u ladicu namijenjenu voću u hladnjaku, što vam može ‘kupiti’ još pet do deset dana.
U kojim sve kombinacijama možete jesti ovo vrijedno voće?
Kivi je izvrstan kao međuobrok, a možete ga upotrijebiti kao preljev ili iskoristiti njegov jedinstveni okus u slatkim receptima. Evo nekoliko ideja kako ga iskoristiti.
1/ Solo verzija
Voće poput kivija, banana i naranči prikladno je jer ga možete ponijeti na put. Nekoliko kivija savršen je međuobrok jer pružaju zasitna vlakna. Uparite ih s izvorom proteina, dodajte šaku orašastih plodova, kako biste se dulje osjećali sitima.
2/ U voćnoj salati
Samo zato što kivi nije tropsko voće, ne znači da ga ne možete koristiti u salatama od tropskog voća. Svojim pikantnim okusom savršeno se uklapa s mangom, papajom i ananasom. Što ga duže držite u hladnjaku, to bolje – to će im dati više vremena da se okusi zajedno mariniraju.
3/ Umiješan u smoothie
Voće je najbolji sastojak za smoothie jer je puno slatkog okusa i hranjivih tvari. Budući da je kora kivija jestiva, možete u blender ubaciti i cijeli kivi. Ovo je dobar način da dobijete one hranjive tvari koje biste inače propustili kad ga gulite. Što još dodati? Kivi se dobro slaže s jagodama, bananama i kokosovim jogurtom.
4/ U začinima
Iako se začine često ne smatra slatkima, ipak postoje oni , kao što je relish, koji su više slatki. U njemu kivi igra značajnu ulogu. Ako niste znali upravo kivi uravnotežuje obroke poput hamburgera i hrenovki.
5/ Na parfeu
Ako ”jedete očima”, kivi će vam se svidjeti kao ukras ili preljev. Ogulite ga i narežite na kockice ili ploške i stavite ih na vrh zdjelica od jogurta ili parfea. Pikantne kockice kivija nadopunjuju kremastu pozadinu od jogurta. Osim toga, ovo je ukusan način da dobijete vlakna i proteine.
6/ U chutneyju
Zaboravite na klasične džemove i želee – chutney preuzima glavnu riječ! Pripremite obilje kivija, banana, luka, limuna, octa i aromatičnih začina i započnite svoju chutney avanturu. Rezultat? Nevjerojatno ukusan, pikantan dodatak koji savršeno ide uz pečeno meso, hrskave krekere ili čak sendviče, unoseći osvježavajuću i egzotičnu notu u svako jelo.
7/ U sangriji
Iako kivi obično povezujemo s jeseni, ovaj sočni plod nezaobilazan je i u ljetnim osvježenjima. Često se koristi u raznim pićima – alkoholnim i bezalkoholnim – savršenim za opuštene roštilje u dvorištu i zabave uz bazen. U jednoj od omiljenih ljetnih varijanti, klasičnoj sangriji, kivi se spaja s vinom, mandarinama, limunom, šećerom i đumbirovim pivom, stvarajući osvježavajući napitak kojem je teško odoljeti. Lako ga je pripremiti u tren oka, ali za najbolji okus, napravite ga večer prije i pustite da se okusi prožmu do savršenstva.
Pročitaj i ovo:
- Smoothie od kivija: Za zdravlje srca i probavnog sustava
- Želite smršaviti? Evo kada biste i kako trebali jesti voće
- Ogladnili ste prije spavanja? Posegnite za nekim od ovih zdravih zalogaja