Slavni kuhar Gordon Ramsay poznat je po originalnim receptima koje prate mnogi ljubitelji kuhanja. Za neuobičajenu kombinaciju okusa koja će impresionirati i one najzahtjevnije isprobajte njegov recept za salatu od marinirane cikle i lisnatog povrća s ukiseljenim jabukama, pršutom i kozjim sirom sa začinima.
Bogata salata po recepturi Gordona Ramsaya
Ukiseljene jabuke:
- Šalica destiliranog bijelog octa
- Pola šalice vode
- Trećina šalice granuliranog šećera
- 1 žlica soli
- 2 lista kopra
- 1 čajna žličica crnog papra u zrnu
- 1 jabuka granny smith (ili bilo koja kisela vrsta), narezana na kriške koje se potom presijeku napola u trokutast oblik
Ušećerene pistacije s paprom:
- Pola šalice prženih i zasoljenih pistacija
- 3 žlice granuliranog šećera
- Četvrtina šalice vode
- Obilata doza svježeg crnog papra
Zapečena cikla:
- Kilogram ili malo manje oprane i osušene cikle s uklonjenim listovima, bilo koje boje, ali približno jednakih veličina
- 5 žlica maslinovog ulja
- Sol i svježe mljeveni crni papar
- Pola šalice šampanjca ili octa od malina, ili mješavina oboje
Mekani kozji sir sa začinima:
- 230 g svježeg kozjeg sira sobne temperature
- Slatko vrhnje (za razrjeđivanje)
- 3 žlice nasjeckanog začinskog bilja poput estragona, vlasca, peršina, kopra i metvice
- Sol
- Korica polovice limuna
Hrskavi pršut:
- 6 tankih kriški pršuta
Ostali sastojci:
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 čajne žličice meda
- Sok polovine limuna
- Sol
- 2 malene cikle (po mogućnosti crveno-bijele), tanko narezane i potopljene u hladnoj vodi
- 2-3 glavice lisnatog povrća pogodnog za salate poput radiča, cikorije i endivije (usitnjene na komadiće)
- Dodatno začinsko bilje za ukras
Priprema:
- Ukiselite jabuke: sve sastojke za prvi dio recepta osim jabuka i kopra stavite u mali lonac za pirjanje i kuhajte dok ne proključa. Kad se šećer otopi, maknite s vatre i pustite da odstoji par minuta. Jabuke i kopar stavite u staklenku otpornu na toplinu. Lagano ohlađenom tekućinom iz lonca prelijte jabuke u staklenki, neka budu u potpunosti prekrivene. Prije no što staklenku stavite u hladnjak, pričekajte da se ohladi na sobnu temperaturu. U hladnjaku može odstajati i do 2 tjedna.
- Ušećerite pistacije: sve sastojke za drugi dio recepta stavite u mali lonac za pirjanje na umjerenoj vatri. Kad se počnu brzo stvarati mjehurići, obratite pažnju na to da često morate protresti lonac kako bi se pistacije jednako obložile slojem šećera. Kad većina vode ispari, dodatno smanjite temperaturu na nisku do umjerenu. Nastavite tresti lonac dok šećer ne počne poprimati smeđu boju, potom maknite s vatre. Pistacije odmah premjestite na tanjur ili lim obložen papirom za pečenje da se ohlade u potpunosti. Bit će vrlo vruće pa ih nemojte dodirivati, ali dio možete odmah rastvoriti vilicom, a ostatak ručno kasnije. U čvrsto zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi možete ih čuvati do 5 dana.
- Zapecite ciklu: Zagrijte pećnicu na 205˚C.
- U veliku zdjelu stavite ciklu s 3 žlice maslinova ulja i četvrtinom šalice octa. Obilato začinite solju i paprom. Posudu za pečenje obložite folijom i u nju prenesite zapečenu ciklu sa svom pripadajućom tekućinom. Čvrsto prekrijte folijom kako bi zadržala paru.
- Pecite na središnjoj rešetci sat do sat i pol ovisno o veličini cikle. Kad budu gotove, trebale bi biti mekane kad ih opipate nožem kroz foliju. Uklonite foliju s vrha i pustite da se lagano ohladi. Kuhinjskim ručnikom uklonite grubu površinu cikle dok je još vruća. Narežite ciklu na kriške debljine otprilike 2,5 cm.
- Sjedinite preostalu četvrtinu šalice octa i 2 žlice maslinovog ulja u zdjeli dovoljne veličine za cikle. Začinite solju i paprom pa premjestite još toplu ciklu u ovu marinadu. Pažljivo miješajte kako biste ujednačeno prekrili cikle. Ostavite ih da se mariniraju barem 30 minuta, a možete ih ostaviti i tijekom cijele noći.
- Pripremite kozji sir: u zdjelu srednje veličine stavite kozji sir i dodajte malo slatkog vrhnja. Štapnim mikserom s nastavkom pjenjače umutite smjesu. Počnite s malom brzinom i postupno pojačavajte dok smjesa ne postane lagana i pahuljasta. Za to će vam trebati negdje između 30 sekundi i jedne minute. Dodajte začinsko bilje, sol i koricu limuna te nakratko opet upotrijebite štapni mikser kako biste ih sjedinili s ostatkom sastojaka.
- Zagrijte pećnicu na 218˚C. Na lim za pečenje položite sloj kriški pršuta. Pokušajte da se ne preklapaju. Pecite na 8-12 minuta dok ne postanu lagano zlaćane i hrskave. Kako se budu hladile, postat će još hrskavije, poput slanine kad se hladi. Kriške rukama usitnite na nešto manje komade.
- Napravite preljev za salatu: U velikoj zdjeli sjedinite maslinovo ulje, limunov sok, med i sol kako biste napravili preljev. Tanko narezane komadiće cikle izvadite iz hladne vode i osušite lagano tapkajući krpom ili kuhinjskim ručnikom. Dodajte ih s lisnatim povrćem u zdjelu i promiješajte. Probajte malo i po potrebi dodatno začinite.
Za posluživanje koristite dvije široke i plitke zdjele. U polovicu svake stavite po jednu veliku žlicu kozjeg sira. Drugu polovicu napunite listovima salate na koje ćete položiti cikle, a na njih pršut, ukiseljene jabuke i pistacije. Naposljetku, ukrasite preostalim začinskim biljem. Dobar tek!
Pročitaj i ovo:
- Doručak za kraljeve: Jaja Benedict po receptu Gordona Ramsaya
- Čokolada i avokado u zagrljaju po receptu Gordona Ramsaya
- Waldorfska salata s kozicama slavnog Gordona Ramsaya
Naturala Life br. 13
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!