Jedna od namirnica koju poznati Gordon Ramsay gotovo svakodnevno koristi u receptima su jaja. Ova se raznovrsna namirnica može pripremati na različite načine, a najčešće se doručkuje u obliku omleta ili kajgane. No ono što se većina ljudi ne usudi raditi su jaja Benedict jer ih često smatraju nezgodnima za pripremu. Zapravo je najteži dio priprema umaka hollandaise koji se na kraju dodaje. U nastavku provjerite kako to radi ekscentrični Gordon.
Sastojci za hollandaise umak:
- 3 jaja (žutanjci)
- 9 žlica maslaca
- 1 žlica octa
- 1 žlica soka od limuna
- Prstohvat soli i papra
Sastojci za poširana jaja
- Voda
- 2 jaja
- 2 čajne žličice octa
- Prstohvat soli
Ostalo:
- Komadi šunke (po izboru)
- Peciva
Priprema:
Izmiješajte žutanjke u zdjeli koju ste stavili nad vrelu vodu (jaja ne smiju doći u izravni doticaj s parom jer će postati prečvrsta). Cijelo vrijeme dobro miješajte, te polako dodajte maslac koji ste prethodno otopili. Dobro izmiješajte i dodajte sok od limuna, sol i papar.
U posoljenu vodu dodajte ocat. Kada zavrije, lagano pjenjačom napravite vir u koji ćete ubaciti jaje. Tako će se žutanjak odvojiti od bjelanjka koji ostaje na vrhu. Kuhajte otprilike dvije minute.
U međuvremenu na tavici popržite šunku, a nakon nje narezane polovice peciva (kako bi upilo masnoću od šunke). Na pecivo stavite poširano jaje i prelijte ga umakom. Dobar tek!
Pročitaj i ovo:
- Isprobajte sok s potpisom Gordona Ramsaya koji topi kilograme
- Waldorfska salata s kozicama slavnog Gordona Ramsaya
- Jednostavnije ne može: Voćne grickalice s potpisom Gordona Ramsaya
Naturala Life br. 14
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!