Jaje na oko u avokadu predstavlja jednostavan, brz i izrazito hranjiv doručak. Prije nego što krenete u izradu, pobrinite se da je avokado sobne temperature. Izdubite ga žlicom kako biste stvorili dovoljno prostora za jaje, ali ne preduboko jer će u tom slučaju jajetu trebati više vremena da se ispeče. Također, koristite jaja manje do srednje veličine kako ne bi bila prevelika za avokado.
Sastojci:
- 2 jaja manje do srednje veličine
- 1 avokado, prepolovljen i izdubljen
- 2 kriške slanine (može i bez slanine)
- 2 žličice nasjeckanog svježeg luka (ili po ukusu)
- 1 prstohvat sušenog peršina (ili po ukusu)
- 1 prstohvat morske soli i mljevenog crnog papra po ukusu
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. U zdjelu dodajte jaja i pazite da žumanjci ostanu netaknuti. Polovice avokada rasporedite u posudu za pečenje, što bliže rubu kako se ne bi prevrnule. Žlicom nježno ubacite žumanjak u izdubljeni avokado.
Nastavite puniti bjelanjkom dok ne popunite praznine avokada. Začinite avokado začinima i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu oko 15 minuta. Na kraju dodajte komadiće slanine.
Pročitaj i ovo:
- Avokado: 3 brza i fina jela koja će voljeti i veliki i mali
- Zdravo, a zasitno: Salata u kojoj glavnu riječ imaju kozice i avokado
- Savršen dodatak roštilju: Romaine salata sa žara s preljevom od avokada