Galetta slovi za jedan od najjednostavnijih kolača, ali nosi i titulu jednog od najukusnijih! Najpopularnija receptura ove voćne poslastice u sebi sadrži jabuke – što je čini idealnim desertom tijekom cijele godine, a posebice kad vam na vrata pokucaju nenadani gosti.
Tijesto
- 300 g brašna (pola glatko – pola oštro)
- prstohvat soli
- 2 žlice šećera u prahu
- naribana korica limuna
- vanilija ili vanilin šećer
- 125 g maslaca
- jedno veliko jaje
- nekoliko žlica hladne vode po potrebi
Priprema tijesta
Brašno, sol, šećer i koricu pomiješajte te im dodajte hladan maslac narezan na kockice. Umjesite brzim pokretima dok smjesa ne bude nalik na mrvice kruha. Smjesi dodajte jedno veliko razmućeno jaje. Brzo povežite sastojke, a ako tijesto nije posve kompaktno, dodajte mu malo vode.
Dobro povezano tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenom papiru za pečenje i sve skupa premjestite na lim za pečenje. Tijesto premažite pekmezom po volji. Slatki namaz premažite tako da sa svake strane bude oko 2 cm slobodnog tijesta. Pripremljeno i namazano tijesto ostavite sa strane i upalite pećnicu da se grije.
Nadjev
- 4 veće jabuke
- sok od limuna
- manji komad svježeg đumbira
- cimet
- šećera po želji
Priprema nadjeva
Jabuke dobro operite, izrežite ih na tanje ploške, polijte sokom od jednog limuna te po njima naribajte manji komad svježeg đumbira. Jabuke slažite po tijestu – po dijelu koji je premazan pekmezom. Pospite ih cimetom i šećerom.
Nije potrebno puno šećera zbog pekmeza. Čiste krajeve premotajte preko jabuka u obliku paketića i stavite peći na 180 stupnjeva Celzija oko pola sata. Tijesto treba ispasti kao keks, a voće meko.
Pročitaj i ovo:
- Pašta s graškom: Jednostavan, ali kreativan recept by Hungry Mile
- Keksi od badema, čokolade i brusnica za slatko bezglutensko zadovoljstvo
- Torta od koje rastu zazubice: Ništa brašno, samo čokolada!
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life i uživaj u inspirativnim tekstovima koji mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life? Pročitaj ih online!