Cikla je namirnica koja svakom jelu daje dozu slatkoće, a da ne spominjemo raskošnu ljubičastu boju. Svoju boju duguje skupini crvenih pigmenata pod nazivom betacijanini, moćnim antioksidansima koji pomažu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa i prevenciji degenerativnih bolesti. Cikla je ujedno bogata folnom kiselinom, sadrži vitamin C i vitamine B skupine, a dobar je izvor minerala kao što su željezo, kalcij, kalij, fosfor ili magnezij. To je namirnica na kojoj će vaš imunitet biti zahvalan, a dobrodošla je i prevenciji bolesti srca, pa čak i raka.
U kombinaciji sa svježim đumbirom, još jednom protuupalnom i antioksidativnom namirnicom, nahranit ćete imunitet i pripremiti ga na izazove hladnijih dana – zato se dobro zagrijte uz gustu kremastu juhu od cikle, đumbira i krumpira, prema receptu Marthe Stewart.
Sastojci
– 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, i više za posluživanje
– 1/2 žutog luka, nasjeckanog
– 2 žlice nasjeckanog i oguljenog đumbira
– 3 češnja češnjaka
– sol i svježe mljeveni papar
– 3 srednje cikle, narezane
– 1 veći krumpir, narezan
– 1/2 šalice običnog jogurta
– svježi timijan, za posluživanje (po želji)
– naribani đumbir, za posluživanje (po želji)
Priprema
U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk, nasjeckani đumbir, češnjak i prstohvat soli, kuhajte dok ne omekšaju, oko 4 do 5 minuta. Dodajte ciklu, krumpir i 4 šalice vode. Začinite soli i paprom.
Pustite da zakipi, pokrijte i kuhajte dok povrće ne postane mekano, 25 do 30 minuta. Kad malo ohladi, prebacite u blender i izmiksajte ili usitnite štapnim mikserom. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu, po potrebi dodajte malo vode dok ne postignete željenu konzistenciju.
Ulijte u zdjelice, lagano na vrh umiješajte jogurt i naribani đumbir. Na vrh dodajte timijan (po želji), par kapi maslinovog ulja i još malo papra.
Pročitaj i ovo:
• Griju dušu, donose zdravlje: Recepti za snažan imunitet
• Zašto je dobro jesti juhu?
• Juha od bundeve