Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
  • Koga štitimo ako izbjegavamo razgovor o smrti – svoje dijete ili svoje unutarnje Dijete?
    • Posted on 31. listopada 2025.31. listopada 2025.
    • Foto: FREEPIK, Pexels
  • Domaći piling za lice: Jednostavan način da koži pružite svježinu, mekoću i sjaj
    • Posted on 31. listopada 2025.30. listopada 2025.
    • Foto: canva
  • Hobi nije samo razonoda, već ulaganje u dugoročno zdravlje mozga
    • Posted on 31. listopada 2025.30. listopada 2025.
    • Foto: Pexels
  • Dvije od tri majke imaju manje od sat vremena dnevno za svoje osnovne potrebe!
    • Posted on 31. listopada 2025.31. listopada 2025.
    • Foto: Philips
  • Kako unijeti više vitamina E prirodnim putem – 5 moćnih ulja
    • Posted on 31. listopada 2025.30. listopada 2025.
    • Foto: canva
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
0
0

Početna stranica Lifestyle Dragoljub Božović: „Želimo da dolazak u Submarine bude poseban doživljaj“

  • Doza inspiracije

Dragoljub Božović: „Želimo da dolazak u Submarine bude poseban doživljaj“

Lanac burgera Submarine jedina je netehnološka kompanija iz jugoistočne Europe koja je došla na popis 1000 najbrže rastućih tvrtki u Europi

  • Posted on 23. srpnja 2021.23. srpnja 2021.
  • 6 min
  • Autor: Vladimir Mihajlović/Poduzetnik.biz
  • Foto: Privatna arhiva
Total
2
Shares
2
0
0
Total
2
Shares
2
0
0

Dragoljub Božović rođen je 1981. u Rijeci, gdje se školovao, završio studij za hotelski i turistički management. Odmah nakon studija počinje s radom u tada najvećoj veleprodaji i regionalnoj maloprodaji kućanskih uređaja. Nakon 9 godina osniva se “Yellow Submarine” na inicijativu suosnivača Aleksandra Lazinice. Trenutno obnaša funkciju predsjednika Uprave društva “Yellow Submarine”, a sada živi u Ljubljani.

Sve je krenulo u lipnju 2014. kad je otvoren prvi Submarine restoran u Zagrebu. U početku pod nazivom Yellow Submarine, kasnije je ostalo samo Submarine. Želja je bila da gostima dolazak u Submarine bude poseban doživljaj, ne samo gastronomski. Više nije dovoljno imati pljeskavicu, pecivo, salatu, umak, vrag je u detalju, je li točno? 

– Istina, nakon otprilike 2 godine morali smo promijeniti naziv zbog Beatlesa, za nas je to bio vrlo izazovan trenutak jer vam se odvjetnici Beatlesa ne javljaju baš svaki dan. Ubrzo smo riješili nesuglasice s promjenom imena te nastavili dalje. Slažem se da nije dovoljna samo hrana, potreban je cijeli doživljaj koji se dobije dolaskom u naše restorane, želja nam je bila da prenesemo svoje vrijednosti na sve goste kroz svaki detalj u restoranu, kroz poruke, komunikaciju osoblja i ostalo. 

Kako ste, kao dipl. ekonomist, koji se prije Submarinea uglavnom bavio prodajom i nije imao nikakva iskustva s ugostiteljstvom, došli na ideju da zajedno s partnerom otvorite restoran i još se iz Rijeke preselite u Zagreb?

– To smo vidjeli kao avanturu i definitivan izlazak iz zone komfora. Privatno smo se već duže vrijeme znali, cijelo vrijeme smo imali želju da nešto zajedno otvorimo. Najviše nas je zanimalo ugostiteljstvo, iako smo o njemu najmanje znali, ali nas je privlačilo. Do ideje je došao Aleksandar dok je živio u New Yorku, od ideje do realizacije prošle su dvije godine, a ja sam na početku preuzeo operativni dio posla. Zagreb je bio logičan kao glavni i najveći grad u Hrvatskoj, koji je tad imao najveći potencijal da prihvati nešto novo. Pod novim mislim na naš koncept!

Od 2015. do 2018. počeli ste se širiti u Hrvatskoj, potom po franšiznom modelu u Beogradu. Funkcionira li ovaj koncept jednako u Hrvatskoj i drugdje? Koliko danas imate restorana i zaposlenika? 

– Danas nam sve funkcionira, bitan je samo fokus. Bitno je ne skretati s inicijalnog plana koji smo sebi zacrtali. Trenutno u restoranima Submarine radi 150 kolegica i kolega, ali do kraja godine približit ćemo se brojci od 200 zaposlenih. Naći kadrove u Hrvatskoj je izazov, ali s našom politikom odnosa i uvjeta uspijevamo, ljudi su nam najvažniji dio formule uspjeha.

Prošle godine ste otvorili dva nova restorana, a ove godine planirate otvaranje još nekoliko restorana u Hrvatskoj. Hoće li Submarine krenuti i u svijet?

– Do kraja godine planiramo otvoriti još tri restorana – u Splitu, Zadru i Osijeku. Naravno da nam je cijelo vrijeme želja osvajanje i inozemnog tržišta, ali prvo moramo stvoriti određene preduvjete… S Covidom smo preko noći postali startup jer smo morali kompletno poslovanje prebaciti online te postati digitalni brand, uz što ide cijeli niz operativnih procesa koje smo morali uvesti, što nam je na početku bila nepoznanica i izazov.

View this post on Instagram

A post shared by Submarine Burger (@submarineburger)

Prilagodili ste svoje poslovanje već početkom pandemije. Jedan detalj je bio važan. Submarine je iz fizičkog prerastao u digitalni brand. Tko je i kada prepoznao kako je nužno napraviti ovaj zaokret?

– Svi smo u firmi znali da je to budućnost i da će s vremenom postati integralni dio poslovanja, ali nam je Covid ta saznanja ubrzao. Tako smo prije 2 godine počeli s pripremom i otvorili prvi dark kitchen u centru Zagreba da istražimo i polako učimo taj dio poslovanja. Kada je započeo prvi lockdown, imali smo nešto malo iskustva koje je bilo potrebno za kompletnu tranziciju brenda u digitalno poslovanje. Bilo je izazovno, no puno smo naučili. Zapravo, i dalje puno učimo, istražujemo, napredujemo…

Većina namirnica dolazi iz Hrvatske. Surađujete s nizom OPG-ova. Povezali ste se s lokalnom zajednicom. Je li se ova odluka pokazala kao pun pogodak?

– Generalno se situacija popravila i dosta se stvari unaprijedilo. Naravno da je u početku bilo puno izazova, jer za dio proizvoda koji nam je bio potreban jednostavno nije bilo rješenja. Danas smo ponosni što smo išli malo težim putem u početku, ali zahvaljujući tomu, imamo pouzdane partnere. Važno je vraćati lokalnoj zajednici ne samo kroz partnere s kojima surađujemo, nego i da se dio profita natrag donira društvu. Da ne spominjemo samo carbon footprint, koji je smanjen jer nema puno logističkih kilometara, kao što imaju tvrtke koje većinu svojih proizvoda uvoze.

Što je najvažnije za uspješno poslovanje jednog vašeg restorana? Koji elementi? Kažete kako ste puno putovali po svijetu, gledali što drugi rade, vidjeli puno stilova, ali nikoga niste kopirali.

– Potrebno je puno volje i entuzijazma. Moraš vjerovati u ideju i samoga sebe, iako se nekad u procesu malo zaljuljaš, ipak treba izdržati. Naravno da nam je istraživanje bilo najveći dio pripreme, te već određeno iskustvo u svijetu biznisa koje smo u jednom dijelu mogli preslikati i u svoj novi brand. Jak tim, upornost te donošenje ključnih odluka na vrijeme osnove su s kojima se mogu premostiti sve situacije, a njih ima dosta i uvijek se pojavljuju nove.

Zahvaljujući konceptu tzv. skrivene kuhinje, za uspjeh u pripremi nije bitan restoran. Pojasnite nam malo ovaj model.

– To su mjesta, odnosno kuhinje u kojima se obavlja priprema i kuhanje. Nemaju predviđen model primanja gostiju, nego samo primaju dostavne službe. Bitna je lokacija u smislu kvarta ili regije, dok je mikrolokacija manje bitna. Na taj način najam može biti manji, nisu potrebni konobari, a osnovna investicija u prostor je smanjena.

Ubrzo će u Hrvatsku doći firme koje će nuditi takve prostore na strateškim lokacijama te će mladi kreativni ljudi moći s malo ulaganja brzo pokrenuti i testirati svoje ideje.

A konkurencija, kako se nosite s konkurencijom? Iz godine u godine rasli su vam prihodi. Planirate li se i dalje širiti i po kojem modelu?

– Naravno da konkurencija postoji, ali najbitnije je da se mi razvijamo i unaprjeđujemo. Rast ćemo u Hrvatskoj ponajprije s klasičnim restoranima, ali i definitivno s dark kitchenom. Pogotovo kad se smiri pandemija. U planu je i širenje izvan granica naše zemlje, ali za takav iskorak najvažnija je priprema.

Financial Times objavio je popis 1000 najbrže rastućih tvrtki u Europi. Lanac burgera Submarine jedina je netehnološka kompanija iz jugoistočne Europe koja je došla na ovu listu. Zaista veliko priznanje za tvrtku i cijeli Submarine tim. Kako Vi gledate na to?

– Interesantno je da smo jedina netehnološka tvrtka na popisu, kompletno smo prilagodili poslovanje već početkom pandemije. Agilnost i prilagodba na nove uvjete poslovanja ključ je uspjeha svake tvrtke. Ulaganje u znanje, nove tehnologije i pojačanje menadžment tima urodilo je plodom. Izuzetno smo ponosni na ovo priznanje te još jednom čestitam svim članovima Submarine tima!

Pročitaj i ovo:

  • GPS za dušu – kako negativno razmišljanje transformirati u pozitivno?
  • Samopouzdanje ili ego: Tko vas od njih vodi kroz život?
  • Ivana Mrduljaš: „Od gotovih perlica bračkog kamena dizajniram i izrađujem unikatan nakit“

Naturala Life br. 13

Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.

Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!

Total
2
Shares
2
0
0
Prethodni članak
  • Doza inspiracije

Sandra Rončević: „Kuharica ‘Mrvu ovog, zeru onog’ je zapravo moj gurmanski spomenar”

  • Posted on 22. srpnja 2021.22. srpnja 2021.
  • Autor: Patricija Hut
  • Foto: Mila Batinica
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Putovanja

Staycation – odmor koji ne uključuje putovanje, ali može biti jednako dobar

  • Posted on 23. srpnja 2021.23. srpnja 2021.
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Jesenski cheesecake: Neodoljiva kombinacija jabuka, oraha i cimeta

  • Posted on 30. listopada 2025.29. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: canva
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Najnježniji jesenski desert: Kesteni u neodoljivo kremastom pireu

  • Posted on 25. listopada 2025.24. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: canva
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Okus jeseni na tanjuru: Pita od bundeve koja osvaja na prvi zalogaj

  • Posted on 17. listopada 2025.17. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: canva
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Muffini od bundeve s cimetom – prava jesenska poslastica

  • Posted on 14. listopada 2025.14. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: freepik, canva
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Spavaća soba kao oaza – 6 savjeta dizajnera za prostor koji opušta

  • Posted on 13. listopada 2025.13. listopada 2025.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Napravi sama mirisnu svijeću – osoba s velikom pažnjom priprema svijeću u staklenoj posudi, fokusirajući se na detalje
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Napravi sama mirisnu svijeću – u osam lakih koraka

  • Posted on 12. listopada 2025.10. listopada 2025.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: canva
Cheesecake s bundevom bez pečenja je prava slastica za vas
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Cheesecake s bundevom: Božanstvena kremasta slastica jedinstvenog okusa

  • Posted on 9. listopada 2025.9. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: canva
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Ne možete napraviti sklekove? Konačno ih savladajte uz ovaj trik!

  • Posted on 8. listopada 2025.7. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
NAC sirup
Poliklinika Sinteza
Poliklinika Sinteza
Najnovije
  • Revolucija bez buke – ovaj skincare atelier mijenja način na koji promatramo njegu kože

    • Posted on 30. listopada 2025.30. listopada 2025.
    • 2 min
    • Foto: Frano Ožbolt (Studio Gle Fotka)
    Pročitaj
  • Kad se domaće spoji: Mala tvornica zadovoljstva donosi najslađi collab na domaćoj sceni

    • Posted on 30. listopada 2025.30. listopada 2025.
    • 2 min
    • Foto: Bojan Zibar
    Pročitaj
  • Jesenski cheesecake: Neodoljiva kombinacija jabuka, oraha i cimeta

    • Posted on 30. listopada 2025.29. listopada 2025.
    • 2 min
    • Foto: canva
    Pročitaj
  • Pozornica neslomljivog duha – Unbreakable II donosi inspirativne priče poduzetnika, sportaša i umjetnika

    • Posted on 30. listopada 2025.30. listopada 2025.
    • 5 min
    • Foto: Poduzetnički mindset
    Pročitaj
  • Control freak: Imate li potrebu kontrolirati sve oko sebe?

    • Posted on 30. listopada 2025.29. listopada 2025.
    • 2 min
    • Foto: pexels
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Koga štitimo ako izbjegavamo razgovor o smrti – svoje dijete ili svoje unutarnje Dijete?
    • Posted on 31. listopada 2025.31. listopada 2025.
    • Foto: FREEPIK, Pexels
  • 2
    Domaći piling za lice: Jednostavan način da koži pružite svježinu, mekoću i sjaj
    • Posted on 31. listopada 2025.30. listopada 2025.
    • Foto: canva
  • 3
    Hobi nije samo razonoda, već ulaganje u dugoročno zdravlje mozga
    • Posted on 31. listopada 2025.30. listopada 2025.
    • Foto: Pexels
  • 4
    Dvije od tri majke imaju manje od sat vremena dnevno za svoje osnovne potrebe!
    • Posted on 31. listopada 2025.31. listopada 2025.
    • Foto: Philips
  • 5
    Kako unijeti više vitamina E prirodnim putem – 5 moćnih ulja
    • Posted on 31. listopada 2025.30. listopada 2025.
    • Foto: canva

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
0
0
Najnovije objave
  • Manje žudnje, više ravnoteže: 5 načina kako spriječiti da glad upravlja vama
    • Posted on 30. listopada 2025.29. listopada 2025.
    • Foto: Pexels
  • Zašto je teže trčati vani nego na traci – i što to znači za tvoje tijelo
    • Posted on 29. listopada 2025.29. listopada 2025.
    • Foto: pexels
  • Najbolji čaj za gubitak visceralne masti – dijetetičari otkrivaju koji stvarno djeluje
    • Posted on 29. listopada 2025.28. listopada 2025.
    • Foto: Pexels
  • Sve za interijer i eksterijer na jednom mjestu: Posjetite najveći izlog Atlas Concorde pločica u Zagrebu!
    • Posted on 29. listopada 2025.31. listopada 2025.
    • Foto: Promo
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Prehrana
  • Mindfulness
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
  • Lifestyle
  • Majčinstvo
  • Ekologija i održivost
  • Aktualno
COPYRIGHTS © 2025 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.