U današnje vrijeme sve više ljudi ima problema nakon konzumiranja mlijeka i mliječnih proizvoda. Osim alergije na mlijeko i mliječne proizvode, sve je češća pojava intolerancije na laktozu. Laktoza ili mliječni šećer je jedini ugljikohidrat koji se nalazi u mlijeku i izvor je trećine njegove energetske vrijednosti. Mlijeko sadrži najviše laktoze, fermentirani mliječni proizvodi (jogurt i slični) manju količinu, a najmanje laktoze ima u polutvrdim i tvrdim sirevima jer bakterije koje se koriste u proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda i vrijeme potrebno za njihovu fermentaciju smanjuju količinu laktoze. Intolerancija je posljedica nemogućnosti razgradnje mliječnog šećera (laktoze) zbog manjkavosti enzima laktaze.
Također, zabilježena je intolerancija laktoze kod infekcija crijeva i upalnih bolesti crijeva tipa ulcerozni kolitis, Crohnova bolest… Kod ovakvih slučajeva, obično nakon izlječenja infekcije ili tijekom remisije upalne bolesti dolazi do povlačenja simptoma intolerancije. Kod osoba oboljelih od celijakije zabilježen je veliki postotak intolerancije na laktozu. Urođena intolerancija laktoze je rijedak poremećaj. Intolerancija laktoze češća je u starijih osoba koje imaju smanjenu sposobnost stvaranja enzima laktaze. Dojenčad stvara dovoljne količine laktaze koja je potrebna za razgradnju njihove jedine hrane – mlijeka.
Simptomi intolerancije
Mliječni šećer (laktoza) se tijekom procesa probave u crijevu razgrađuje na glukozu i galaktozu, ali ako je ta razgradnja onemogućena zbog nedostatka enzima laktaze, nerazgrađena laktoza dolazi u debelo crijevo gdje je crijevne bakterije koriste kao hranu i dolazi do stvaranja plinova. Osim toga, prisustvo laktoze u debelom crijevu „navlači“ vodu. Posljedica svega navedenog su neugodni simptomi: nadutost, grčevi, mučnina i proljev koji se javljaju najčešće oko dva sata nakon konzumiranja namirnica koje u sebi sadrže laktozu.
Test intolerancije
Test intolerancije na laktozu najčešće se izvodi tako da se popije pripremljena otopina laktoze (25 g laktoze u 200 ml vode) neposredno nakon uzimanja prvog uzorka krvi (najčešće iz prsta). Ispitanik mora doći natašte, a nakon vađenja „nultog“ uzorka, vadi se krv svakih pola sata, sveukupno 5 puta. Kod osoba koje su intolerantne na laktozu ne dolazi do porasta glukoze u krvi (laktoza se putem enzima laktaze cijepa na glukozu i galaktozu, a količina „nastale“ glukoze se bilježi ovim testom), što znači da je test pozitivan i ispitanik je intolerantan.
Za osobe intolerantne na laktozu, test je neugodan jer se nakon nekoliko sati javljaju nadutost, proljev i slično. Mnogi koji osjete kako im „smeta mlijeko“, zamijene mlijeko i mliječne proizvode onima bez laktoze te se baš zbog toga ovaj test danas rjeđe primjenjuje.
Prevencija i terapija
Treba znati da osobe s intolerancijom laktoze mogu probaviti hranu koja sadrži do 6 g laktoze, što bi značilo oko pola šalice mlijeka. Stoga se preporučuje konzumiranje manjih količina mliječnih proizvoda raspoređenih tijekom dana kako bi se uskladio odnos laktoze s proizvedenom količinom enzima laktaze. Kombiniranje druge hrane s mliječnim proizvodima također dovodi do smanjenja simptoma. Moguće je da se radi o efektu „razrjeđenja“ jer se laktoza postupno otpušta u crijeva.
Dopušteno je korištenje sireva poput parmezana, gorgonzole i provalonea koji su tijekom sazrijevanja „oslobođeni“ laktoze. Za ozbiljnije slučajeve intolerancije preporučuje se eliminacijska dijetoterapija, odnosno isključivanje mlijeka i mliječnih proizvoda iz prehrane te konzumiranje proizvoda bez laktoze „lactose free“ ili suplementacija enzimom laktozom u formi tablete (ili kapsule) neposredno prije konzumiranja obroka s mlijekom i/ili mliječnim proizvodom. Također treba napomenuti da je laktoza aditiv u brojnoj industrijski proizvedenoj hrani, dodacima prehrani i lijekovima, zbog čega treba pažljivo čitati prehrambene deklaracije!
Pročitaj i ovo:
- dr. Alenka Brozina: “Beta glukan i list masline služe za prevenciju i tretiranje raznih stanja organizma”
- dr. Alenka Brozina: “Ekstrakt crvene riže snižava povišeni kolesterol”
- Dr. Alenka Brozina: Dijagnoza celijakije zahtijeva čitanje deklaracija
Naturala Life br. 13
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!