Dobili ste dijagnozu celijakije. Imate stotinu pitanja: otkuda početi, što smijete jesti, koje namirnice odabrati? Sve znam. Prije desetak godina bila sam jednako zbunjena kada su mi samo rekli: „Imaš celijakiju i moraš jesti sve bez glutena.“ Nitko mi tada nije točno objasnio što i kako. Za početak bih savjetovala da naučite čitati prehrambene deklaracije i da sami sebi obećate kako više nećete otići u trgovinu i natrpati stvari u košaru, a da prije toga niste pročitali prehrambenu deklaraciju.
Zakonom regulirano
Svi pakirani prehrambeni proizvodi u Europskoj uniji, prema zakonskoj regulativi (EU 828/2014), dužni su imati prehrambenu deklaraciju koja navodi sastojke i potencijalne alergene, najčešće otisnute masnim slovima (boldano).
Istom zakonskom regulativom regulirano je izdavanje certifikata za bezglutenske namirnice koje se proizvode, pakiraju i skladište u pogonima koji onemogućavaju popratnu kontaminaciju glutenom. Takvi proizvodi na sebi imaju znak „prekrižena klasa“ i jedini su sigurni za osobe koje boluju od celijakije, posebice za novooboljele čija je sluznica crijeva još u fazi oporavka.
Također, morate znati da svaki proizvod, uključujući i onaj deklariran „bez glutena“, može sadržavati određenu količinu glutena koja je dopuštena, a to je do 20 ppm. Ta količina glutena, potvrdili su znanstvenici, neće štetiti našem organizmu i oboljeli od celijakije bez straha mogu podnijeti takav proizvod.
Prema tome, ako vam je celijakija tek dijagnosticirana, koristite samo proizvode koji na sebi sadržavaju znak prekrižena klasa.
Što nas može zbuniti?
Ponekad ćete u deklaraciji pronaći pšenicu kao sastojak, ali gluten neće biti označen kao alergen. Što učiniti? U ovakvim situacijama radi se o sastojku dobivenom iz pšenice kojem je tijekom obrade uklonjen gluten, pa se gluten ne označuje kao alergen, a proizvod je siguran za upotrebu. To su glukozni sirupi dobiveni iz pšenice ili ječma (uključujući dekstrozu), maltodekstrin dobiven iz pšenice i alkoholni napitci dobiveni destilacijom žitarica koje sadržavaju gluten.
Često se na deklaraciji pronađe famozna rečenica „može sadržavati tragove glutena“. To je univerzalna fraza kojom se proizvođač ogradio od eventualne popratne kontaminacije.
Treba pripaziti i na proizvode na kojima samo stoji natpis „bez glutena“ ili „gluten free“, neovisno o deklaraciji. Ovakvi se natpisi najčešće nalaze na površini proizvoda koji inače sami ne sadržavaju gluten (tipa žitarica-riža, proso, mahunarke i slično), no i dalje se proizvođač ne izjašnjava je li proizvod lišen popratne kontaminacije glutenom te je potreban oprez prilikom konzumiranja ovakvih proizvoda.
Gdje se gluten najčešće skriva?
1. U proteinskim aditivima poput hidroliziranog proteina pšenice, pšeničnih proteina i hidroliziranih biljnih proteina kojima se ne zna podrijetlo.
2. U aditivima za poboljšanje teksture proizvoda – to su aditivi za pekarske proizvode, tjesteninu, umake i gotove proizvode te na deklaracijama treba pripaziti na pojmove poput prehrambenog i modificiranog škroba.
3. Ponekad se aditivi koji sadržavaju gluten mogu dodavati proizvodu kao pojačivač okusa. Dobar je primjer umak od soje: postoji shoyu umak koji sadržava gluten i tamari koji ga ne sadržava. Stoga, pripazite na ove pojmove: neutralan okus, okus dima, miso (ako nije navedeno koja je žitarica korištena) i „kocke za kuhanje“ juha i umaka.
4. Gluten se skriva i u prehrambenim bojama, a najčešće u karamel boji koja se može pronaći u sastavu određenih gaziranih pića, bombona i različitih slatkiša.
Pročitaj i ovo:
- Dr. Alenka Brozina: 8 glavnih krivaca za nadutost probavnog sustava
- Dr. Alenka Brozina: Je li sirovo voće i povrće zdravije od kuhanog?
- Dr. Alenka Brozina: Biskvit bez jaja, laktoze i glutena
Naturala Life br. 12
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili na digitalnu verziju na platformi Magzter i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!