Odlazak na tržnicu i biranje svježeg povrća usred ljetnog obilja čini osmišljavanje i kuhanje ručka malo lakšim. Ipak, jedna stvar ostaje konstanta – i dok svi volimo uživati u prefinom i brzinskom obroku, pranje hrpe suđa koja ostaje nakon jela manje je omiljen zadatak. Na sreću, postoji jednostavan način da se doskoči i tom problemu, a pokazuje to ovaj recept za tjesteninu iz jednog lonca.
Možda mislite da je kuhanje u jednom loncu rezervirano samo za jesen ili zimu i jela koja nas zagrijavaju, poput variva ili gulaša, ali recepti iz jednog lonca pronalaze svoje mjesto i u ljetnoj kuhinji. Upravo je jedan takav recept sa svojim pratiteljima podijelila Yumna Jawad, gastro blogerica koja stoji iza Instagram profila Feel Good Foodie, za laganu i osvježavajuću tjesteninu savršenu za ljetne dane.
Ovaj obrok izgleda dovoljno dobro da ga se može poslužiti u talijanskom restoranu, a priprema je tako jednostavna da to možete učiniti i zatvorenih očiju. Najbolji dio ovog recepta je popis sastojaka koji se već vjerojatno nalaze u vašoj smočnici. Ubacite sve u jednu posudu i – buon appetito!
Sastojci
– 200 g tjestenine (špageti ili linguini)
– 400 g cherry-rajčica, prerezanih na pola
– 2 šake špinata
– 1 mali luk, sitno narezan
– 3 češnja češnjaka, fino narezana
– mala šaka listova bosiljka, grubo nasjeckanih
– 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
– 1/2 čajna žličica crvene paprike
– 1/2 čajne žličice soli
– 50 g parmezana
Priprema
U duboku posudu stavite cherry-rajčice, špinat, narezani luk, češnjak i bosiljak. Na vrh dodajte tjesteninu. Dodajte maslinovo ulje, crvenu papriku i sol.
U posudu ulijte jednu litru kipuće vode (ili povrtnog ili pilećeg temeljca) i pustite da zakuha. Kuhajte 8-10 minuta na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući, dok tekućina ne ispari, stvarajući umak.
Uklonite s vatre i dodajte parmezan i svježi bosiljak. Promiješajte i poslužite odmah.
Pročitaj i ovo:
• Tjestenina s kozicama u umaku od tikvica
• Rješenje za osvježenje: Limunada s dodatkom borovnica