Advertisement
Relaksacija i meditacija

Tai chi koristan za zdravlje srca

Drevna kineska vještina poboljšava raspoloženje i zdravlje osoba sa srčanim problemima

Tai chi koristan za zdravlje srca
Tai chi, drevna kineska vještina, koja se ponekad naziva i “meditacijom u pokretu” izgleda da poboljšava kvalitetu života osoba sa srčanim problemima, kako su otkrili istraživači Harvard Medical School. Istraživači Harvard Medical School i Beth Israel Deaconess Medical Center pratili su 100 srčanih bolesnika koje su podijelili u dvije skupine.
 
Prva skupina od 50 pacijenata pohađala je 12-tjedni program tai chija i, po završetku programa, bilo je jasno vidljivo da je skupina koja je prakticirala tai chi povećala kvalitetu života, bolje se osjećala i imala veće samopouzdanje u izvođenju vježbi u odnosu na skupinu koja nije pohađala program.  Budući vježbanje tai chija podrazumijeva blage, kružne pokrete, održavanje ravnoteže i prebacivanje težine kao i vježbe disanja – upravo su se ove vježbe pokazale korisnima za srčane bolesnike koji se moraju baviti fizičkim aktivnostima, ali ne smiju pretjerivati u njihovom intenzitetu.
 
Ove vježbe preporučuju se i osobama s povišenim krvnim tlakom, problemima s ravnotežom i osobama koje moraju izbjegavati preintenzivno vježbanje. Postoje naznake da tai chi smanjuje i anksioznost, depresiju, poboljšava dobro raspoloženje, a sigurna je alternativa konvencionalnim treninzima slabijeg intenziteta. Studija je objavljena u Archives of Internal Medicine.
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se