Tanja Kraljić Strgačić

Ayurvedski savjeti za zimsku prehranu

Piše: Tanja Kraljić Strgačić. Ayurvedska terapeutkinja savjetuje – koje namirnice i začine koristiti u zimsko vrijeme

 Ayurvedski savjeti za zimsku prehranu

Zima je godišnje doba povezano s Kapha došom: osjećamo se usporeno i hladno. U nekim područjima zime su vlažne. Tamo ljudi često imaju problema s sluzi i sinusima. Žele se zagrijati, rješiti se šmrcanja – odnosno isušiti respiratoni trakt. I naravno, pri tom treba sačuvati što više energije!

S druge strane, neka su područja izrazito suha zimi, s puno vjetra. U takvim uvjetima ljudi su zimi skloniji neravnoteži nervnog sustava. Za njih je najvažnije navlažiti organizam iznutra.
 
Zimi ljudi češće pate od zatvora – rješite taj problem ispijanjem mnogo tekućine, čajeva, a osobito vode, te juhama. Za čišćenje probavnog sustava osobito je pogodan Mungo grah, možete ga kupiti u dućanima zdrave hrane. Natopite ga preko noći, i potom skuhajte s povrćem i u kombinaciji s basmati rižom – hranjivo, zdravo i fino! I brzo ćete otrčati na WC!
 
Od začina koristite ‘tople’ – odnosno one koji će zagrijati organizam: đumbir, bijeli luk, cimet, klinčiće, kardamon, papar… (Ovi začini osobito pogoduju Kapha doši, za Vatu umjereno, a Pitta doši baš ne pogoduju – stoga ih Pitta tipovi osobe trebaju korisiti vrlo umjereno). Želite li detaljno savjetovanje za prehranu u skladu s Vašim došama i godišnjim dobima predlažem individualne konzultacije.
 
 Ayurvedski savjeti za zimsku prehranu
 
 
Zatim, izbjegavajte jako masnu hranu. Malo laganih ulja poput Ghee, sezamovog ili kokosovog održat će tkiva vlažnima zimi, posebice ukoliko živite u suhoj klimi s puno vjetra.
 
Koncentrirajte se na trpak okus (sadrže ga, primjerice, đumbir i radič) kako biste zadržali toplinu. Dodajte i gorki okus, poput zelenog lisnatog povrća ili korjena maslačka, te opor (brusnice, jabuke). Tim okusima detoksificirat ćete organizam tijekom zime.
 
 Ayurvedski savjeti za zimsku prehranu
 
 Ako je zima u vašem kraju suha s mnogo vjetra, dodajte slatki okus (suhe smokve, mrkva, datulje…).
 
Važne namirnice zimi su: jabuke, suhe šljive, cikla, brokoli, kiseli kupus, mrkva, karfiol, heljda, zob, raž i grahorice, te sjemenke bundeve. Mahunarke i žitarice obogaćuju zimske recepte, s naglaskom na heljdu i zob – namirnice koje najviše griju organizam. Korjenasto povrće (mrkva, peršin, repa…) i suho voće također je u ovo doba godine poželjno jesti češće.
 
Gore navedene namirnice su općenito pogodne zimi, no savjetujem da dodatno obratite pozornost na one koje pogoduju Vašoj doši/došama, odnosno Vama individualno.
 
Tijekom zime, što je više moguće, izbjegavajte napore svih vrsta. Pazeći na zdravlje, jedite toplu hranu, na žlicu. Juhe, složenci, variva i jela iz pečnice odličan su izbor!
 
Zimi je posebno važno njegovati rutinu i dosljednost u prehrani i dnevnim aktivnostima. Nastojte što više biti u mirnom okruženju.
 
Radite istezanje i tjelovježbu, napor neka bude umjeren. Masaža je iznimno dobro došla. Možete ju raditi i sami (samomasaža) svako jutro 5 minuta od pete do glave namažite se toplim uljem i 20 tak minuta poslije otuširajte!
 
Mazite svoj organizam i dajte mu upravo ono što mu sada treba; tako ćete se osjećati puni energije, poletno i vitalno. Jedite i pijte toplo, i uživajte u mirisima i okusima Zime!
 
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.