Maya Feller, registrirana dijetetičarka i nutricionistica, zna ponešto o kupovini zdrave hrane. Ona se također, kao i svi mi, unazad godinu dana morala prilagoditi stresnoj kupovini tijekom pandemije. Kako bi izbjegla prepune supermarkete, fizičku je kupnju zamijenila kupnjom preko interneta. No, iako naručuje online, sadržaj njezine košarice se nije promijenio.
Hrana bez koje nikad ne izlazi iz trgovine
U svojoj smočnici uvijek ima zavidan asortiman voća i povrća, a izbor varira ovisno o sezoni. Što se tiče proteina, njezini se izvori mijenjaju na temelju recepata koje planira pripremiti. No, bez obzira na sve, trgovinu ne napušta bez zelenog lisnatog povrća. Povrće poput špinata, kelja ili zelene salate može biti sjajno za imunitet, a tome pridodaje i gorko zelenilo poput maslačka i repe.
Ne zaboravlja ni na endiviju, potočarku, rikolu i radič koje, zbog njihove gorčine, kombinira s nečim slatkim, poput suhog ili svježeg voća ili ih izmasira maslinovim uljem prije pirjanja. “Volim ih ‘uvenule’ s lukom i češnjakom”, kaže Maya.
Kako ih koristiti?
Lisnato povrće može se koristiti za doručak, ručak i večeru. Evo nekoliko Mayinih omiljenih načina njihove upotrebe, od klasičnih salata do dekadentnih tjestenina.
Doručak
- Hidratantni zeleni sok
- Gusti smoothie
- Quiche ili fritaja
- Kajgana s jajima ili tofuom
Ručak
- Bogata salata
- Sendvič s maslacem od kikirikija i povrćem
- Falafel pečen u pećnici
Večera
- Pesto tjestenina od stabljika kelja
- Juha od leće
- Hrskava zdjelica sa salatom i slanutkom
Pročitaj i ovo:
- Super-hrana: Brokula je namirnica koju trebate uvrstiti u svoje jelovnike – evo zašto!
- Pikantni čips od kelja
- Zeleno lisnato povrće – hrana koja čuva mozak
Naturala Life br. 12
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili na digitalnu verziju na platformi Magzter i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!