Iako svi znamo da je kelj zdrava namirnica – neki od nas se svim silama trude zaobići ovo zeleno lisnato povrće u što širem luku. Pogotovo kada je riječ o kelju inkorporiranom u varivo. No, možda vam sljedeći recept promijeni mišljenje pa počnete nekim drugim očima gledati na ovu namirmicu bogatu vitaminima i vlaknima i ostalim vrijednim nutrijentima.
Sastojci:
– kovrčavi kelj ili raštika
– 1 crveni luk
– 2-3 mrkve
– 2-3 crvene paprike
– ¾ šalice badema
– malo soli, papra, kurkume
– cayenne paprika za okus
Priprema:
Listove kelja natrgajte na veće komade i odvojite od peteljke te ga dobro operite. Ostale sastojke miksajte u blenderu do guste kreme te umasirajte u kelj dok kelj ne izgleda kao da je uvenut.
Kelj posložite po ladicama i listovima dehidratora te sušite na 42 stupnja 8-10 sati. Najbolje je staviti sušiti navečer, a ujutro imate gotovi čips. Ako nemate dehidrator, čips možete sušiti u pećnici na temeperaturi od 45 stupnjeva celzijevih, ali obavezno ostavite vrata pećnice poluotvorena kako bi se pećnica što bolje ventilirala. Sušite čips do hrskavosti otprilike 8-10 sati.
Pripazite da čuvate čips u hermetički zatvorenim posudama ili zdjelama jer prima vlagu na sebe i onda vam neće biti tako hrskav i ukusan. Ako vam se to dogodi, samo ga stavite nazad malo sušiti i opet će biti odlično hrskav. I uživajte u zarazi za velike i male!