Trend sirove hrane uzima sve više zamaha, i to ne bez razloga. Recepti za ukusne obroke od prirodnih sastojaka, bez aditiva, bojila i konzervansa osvajaju sve više poklonika. Pritom su smoothieji glavne zvijezde sirove prehrane i to iz više razloga – brzo ih je i jednostavno pripremiti, možete kombinirati sastojke u kombinacijama koje vama najviše odgovaraju i ponijeti ih sa sobom, i to sve s više nutritivnih vrijednosti nego hrana tretirana pečenjem ili kuhanjem. U pripremi zdravih zelenih smoothieja baza je zeleno povrće, poput kelja, koji znatno utječe na funkcioniranje štitnjače.
>> Dodaci prehrani za hipotireozu i Hashimoto
Štitnjača je odgovorna za proizvodnju T3 i T4 hormona koji kontroliraju metabolizam u vidu regulacije potrošnje kisika i energije. Da bi se oni proizveli, tijelu je potreban jod – zbog toga 80 % joda koji konzumiramo utroši štitnjača za pravilno funkcioniranje. Kod prehrane s nedostatkom joda ili smanjene funkcije štitnjače, konzumiranje zelenog povrća poput kelja može dodatno smanjiti proizvodnju hormona štitnjače. I nije samo kelj glavni "krivac", na crnoj se listi nalaze i cijela porodica krstašica: brokula, zelje, prokulice, cvjetača…
Kod smanjene funkcije štitnjače, metabolizam usporava, što vodi do debljanja, sporijeg rada srca i osjetljivosti na hladnoću. Razlozi koji se kriju iza pojave hipotireoze mogu biti razni – od stresa pa sve do autoimune bolesti Hashimotovog tireoiditisa, ali treba znati i kako nedostatak joda može usporiti proizvodnju hormona štitnjače. Upravo je iz tog razloga kuhinjska sol jodirana, kako bi se spriječila hipotireoza uzrokovana nedostatkom joda, no pritom osobe koje imaju problema sa štitnjačom trebaju pripaziti da se taj jod maksimalno iskoristi.
Na funkcioniranje štitnjače i usporavanje proizvodnje hormona utječe hrana koja ometa metabolizam joda. U tu se skupinu ubrajaju različite vrste kupusa, brokula, cvjetače i kelja. Kod normalne funkcije štitnjače i dovoljne količine joda, ove namirnice neće ostaviti negativne posljedice po štitnjaču nakon konzumacije. Preporučena dnevna količina joda iznosi 150 µg, dok žlica soli sadrži 400 µg.
Srećom, negativan utjecaj hrane koja ometa metabolizam joda značajno se smanjuje kuhanjem čime one ne utječu na funkciju štitnjače. U skupini namirnica koje sprečavaju da štitnjača apsorbira jod nalaze se još soja, jagode, breskve i kikiriki. U zemljama u razvoju, osnovni uzrok hipotireoze je nedostatak joda, zbog čega se uvodi jodiranje kuhinjske soli. Ako ste na prehrani s niskim unosom natrija, drugi izvori joda uključuju morsku ribu, jaja, sir i mliječne proizvode, sladoled i kruh, a možete posegnuti i za multivitaminskim dodatkom prehrani.