Okruglice nisu nešto čega se trebate odreći kada postanete vegani! Pronašli smo recept za savršene veganske okruglice u kojemu je uloga mesa pripala crnom grahu i kvinoji.
Sastojci:
- 1 šalica ili 185g kuhane i ohlađene kvinoje (napomena: mora biti u potpunosti ohlađena prije pripreme okruglica)
- konzerva crnog graha od 425 g (isprana i osušena)
- 30 ml vode (ili maslinovog ulja ili ulja avokada)
- 12 g češnjaka, nasjeckanog
- 80 g sjeckane ljutike
- ¼ čajne žličice soli
- 2 ½ čajne žličice svježeg origana (ili 1 ¼ sušenog)
- ½ čajne žličice pahuljica crvene paprike
- ½ čajne žličice sjemenki komorača (opcionalno)
- 40 g veganskog parmezana
- 30 g paste od rajčice
- 6 g svježeg bosiljka ili peršina, nasjeckanog – može i mješavina oba začina
Za serviranje će vam biti potrebno i još malo veganskog parmezana i prstohvat bosiljka i peršina, te ako želite – umak od rajčice.
Vrijeme pripreme je 30 minuta, a pečenja 45 minuta. Ova količina sastojaka je dostatna za 12 porcija.
Priprema:
Par sati prije početka kuhanja skuhajte kvinoju kako bi se stigla ohladiti – za 1 šalicu skuhane kvinoje, koliko vam je i potrebno, je potrebno oko ⅓ šalice neskuhane. Ostavite ju da se hladi dok se u potpunosti ne ohladi.
Kada se kvinoja ohladi, uključite pećnicu i pustite ju da se zagrije na 175 stupnjeva. Dok se pećnica grije, procijedite i isperite sadržaj konzerve crnog graha. Osušite grah čistom krpom kako bi se što brže ispekao. Grah stavite na pleh za pečenje prekriven papirom za pečenje i pecite ga 15 minuta ili dok ne postane suh na dodir ili dok mu ne popuca površina. Izvadite grah iz pećnice i povećajte temperaturu na 190 stupnjeva.
Na srednjoj vatri zagrijte veliku tavu koja može ići u pećnicu iliti tavu od lijevanog željeza. Kada se zagrije, dodajte vodu ili ulje, češnjak i ljutiku. Sotirajte uz učestalo miješanje 2 do 3 minute ili dok češnjak i ljutika ne omekšaju te potom sadržaj stavite u procesor hrane po izboru. Nemojte prati tavu odmah – trebat će vam za kasnije.
U procesor hrane zajedno s češnjakom i ljutikom dodajte crni grah, sol, oregano, pahuljice crvene paprike i komorač. Usitnite ih, ali ne previše – poanta je da se sastojci povežu, ali ne i da se pretvore u pastu. Potom u blender dodajte kvinoju, veganski parmezan, pastu od rajčice, svježi bosiljak. Nastavite usitnjavati u procesoru dok ne dobijete smjesu teksture tijesta – ne bi trebalo biti teksture pirea, ali bi trebalo biti poluljepljive teksture.
Sada je vrijeme da testirate okus svojih okruglica i dodate još soli ili drugih začina ovisno o vašim željama. Ako je smjesa previše vodenasta, dodajte u nju još veganskog parmezana i pomiješajte ili usitnite procesorom kako bi se smjesa povezala.
Kada ste zadovoljni okusom smjese, rukama oblikujte kuglice od sadržaja 1 ½ velike žlice. Kuglice postavite na tanjur i stavite ih u frižider na 15 minuta kako bi očvrsnule.
Još jednom zagrijte gore spomenutu tavu na srednjoj vatri. Kada se zagrije, dodajte malu količinu ulja i potom dodajte okruglice. Sotirajte ih par minuta te ih pritom nježno okrećite kako bi svaka strana dobila malo boje. Potom stavite tavu u pećnicu i pustite da se okruglice peku 20 do 30 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju i ne postanu pomalo suhe na dodir.
Nakon toga ih izvadite iz pećnice, servirajte sa svojom omiljenom tjesteninom ili s nekim drugim prilogom. Dobar tek!
Prijedlozi za serviranje
Iako ih možete jesti i bez umaka, ove veganske kuglice možete po uzoru na mesne okruglice poslužiti u marinara umaku od rajčice u kojem ste ih prethodno kuhali još 5 minuta. Za serviranje će vam dobro doći i veganski parmezan, kao i peršin i bosiljak, stoga tih sastojaka pripremite više od količine navedene u receptu.
Konačno, ove su okruglice pogodne i za čuvanje u ledenici – u njoj mogu izdržati do mjesec dana, a u frižideru će izdržati 4-5. Ako ih želite ugrijati, stavite ih u pećnicu na 190 stupnjeva ili u mikrovalnu i zagrijte ih dok ne budu spremne.