Jednostavno rečeno, fermentacija je prirodni proces u kojemu kvasci i bakterije pretvaraju ugljikohidrate, primjerice škrob i šećere, u alkohol i kiseline te utječu na rast dobrih bakterija, probiotika. Alkohol i kiseline prirodni su konzervansi koji fermentiranoj hrani daju karakterističnu aromu i kiselost.
Probiotici su živi mikroorganizmi. Mogu se koristiti ili kao pojedinačne ili kao mješovite kulture živih mikroorganizama (bakterije i kvasci) koje pomažu održavanju zdravlja naših crijeva. Probiotici čine kefir funkcionalnom hranom, što znači da imaju aktivno biološko djelovanje koje pomaže u očuvanju zdravlja i utječe na pojedine tjelesne funkcije. Kada jedemo probioticima bogatu hranu, pomažemo našem organizmu da dobije punu zaštitu.
Nije sve za svakoga
No uvijek volim istaknuti da je zdravlje i prehrana individualna stvar, jer ono što je zdravo za mene ne znači da je zdravo za tebe. Najjednostavniji primjer su orašasti plodovi. Drugim riječima, nema smisla ‘propovijedati’ o dobrobitima orašastih plodova osobi koja je na njih alergična.
Isti je slučaj s fermentiranom hranom. Potrebno je saznati, odnosno prepoznati, odgovara li vam fermentirana hrana uopće kako biste crpili njezin puni potencijal, a ne si kreirali dodatne probleme. Ako niste sigurni ili ne znate prepoznati čini li vam fermentirana hrana dobro, svakako se posavjetujte s liječnikom ili nutricionistom.
Bogatstvo fermentacije
Osim što su pune dobrih bakterija, fermentirane namirnice čine hranu lakše probavljivom uz reguliranje naše probave, podržavaju zdravlje našeg imunološkog sustava te pomažu kod smanjenje želje za rafiniranim šećerima.
Dodatno, jedinstveni spojevi koji nastaju tijekom fermentacije sprječavaju rast patogenih mikroorganizama i sprječavaju kvarenje hrane. Međutim, ljudi su brzo shvatili da fermentacija, osim očuvanja hrane, poboljšava okus i teksturu hrane te neprobavljive namirnice, kao što je kasava, pretvara u hranu bogatu nutrijentima.
Fermentirane namirnice koje volimo
Neke od fermentiranih namirnica koje volimo su: kiseli kupus, sir, jogurt, kimchi, domaći kruh od kiselog tijesta, kombucha, vino, pivo, kava, čokolada. Također, moguće je fermentirati voće te napraviti ukusan džem pun dobrih bakterija, a kisela jaja su jedna nova dimenzija.
Jedna od meni dražih namirnica je mliječni i vodeni domaći kefir. Na mom blogu već postoje članci o njegovim dobrobitima, ali mi je želja bila napraviti e-knjižicu koja bi sadržavala sve važnije informacije kod prvog susreta s domaćim kefirom.
Tako je nastao Mali vodič za domaći kefir. Nadam se da će vam koristiti i vaše eksperimentiranje s domaćim kefirom učiniti jednostavnim.
Pročitaj i ovo:
- Vedrana Orlović: Bezglutenski tart s borovnicama i mliječnim kefirom
- Vedrana Orlović: Fritule bez glutena s domaćim mliječnim kefirom
- Vedrana Orlović: Bezglutenski kruh s bundevom i mliječnim kefirom
Naturala Life br. 14
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!