Rijetko je koja zagorska fešta koja ne završi tradicionalnom juhom od vrganja. Neki kažu kako je zagorska juha od vrganja nastala kao recept za triježnjenje, ali to ne mijenja činjenicu da se u jednoj žlici juhe nalaze sve namirnice tipične za zagorski kraj – špek, vratina, vrganji, vrhnje i vino, a budući su šume, ovih dana, pune vrganja – zašto to ne iskoristiti?
Sastojci:
- 30 dkg svježih ili 5 dag suhih vrganja
- 10 dkg suhe vratine
- 10 dkg špeka
- 1 mrkva
- 1 krumpir
- 1 glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 1 dcl bijelog vina
- 1 dcl kiselog vrhnja
- 1 žlica svinjske masti (ili maslinovo ulje za one koji ne vole svinjsku mast)
- 1 ljuti feferon (po želji)
- crvena paprika
- sol
- papar
- lovorov list
- glatko brašno
Priprema:
Krumpir narežite na kockice i stavite ga zasebno kuhati u slanoj vodi. Za to vrijeme narežite vratinu na kockice pa popržite na svinjskoj masti. Dodajte sitno nasjeckani luk te dinstajte dok luk ne dobije lagano žućkastu boju. Zatim dodajte špek, sitno sjeckani češnjak, mrkvu narezanu na kolutiće, lovorov list, malo mljevene slatke crvene paprike te sol i papar po ukusu.
Nakon par minuta dodajte svježe vrganje. Ako nemate svježih, koristite suhe, ali ih ostavite namakati preko noći. Ako preferirate ljutu juhu, dodajte feferon, a za tako ljuću varijantu juhe, Zagorci kažu da je izvrstan lijek protiv mamurluka. Nakon što ste prodinstali vrganje, ulijte bijelo vino te kuhajte dok alkohol ne ispari. Zatim podlijte s vodom, najbolje onom u kojoj su se namakali suhi vrganji te dodajte krumpir narezan na kockice.
Napravite laganu zapršku od žlice brašna i malo masnoće pa dodajte u juhu. Juha se može modificirati tako da se zgusne propasiranim krumpirom ili gustinom, ali tada se mijenja izvornost okusa. Za zdraviju modifikaciju ovog tradicionalnog recepta koristite maslinovo ulje, umjesto svinjske masti, a juhu, umjesto zaprškom, ugustite kuhanim krumpirom. Za bezmesnu varijantu, izbjegnite špek i suhu vratinu, ali tada obavezno koristite suhe vrganje. Vegani umjesto kiselog, mogu koristiti sojino ili zobeno vrhnje.
Za kraj ubacite kiselo vrhnje i ostavite krčkati još 10-ak minuta. Dobar tek!
Foto: Flickr