Jeste se već bacili u potragu za gljivama? Svježiji jesenski dani s obiljem kiše upravo su ono što gljive vole. Ako samostalno krećete u berbu gljiva, budite oprezni – zbog sličnosti neke je jestive gljive lako zamijeniti s njihovim otrovnim dvojnicima pa svakom pronađem primjerku pristupite s dvostrukom mjerom opreza.
Sušenje vrganja u 7 jednostavnih koraka
Ako ste se vratili iz berbe gljiva s pozamašnim ulovom, osim pripreme jela sa svježim gljivama, gljive možete pripremiti tako da ih osušite i spremite. Tako su vam dostupne kad god ih se zaželite, a same gljive i sva jela imaju intenzivniji miris. Za sušenje gljiva najpogodniji su vrganji i trubice. Kod sušenja gljiva, nekoliko će vam savjeta olakšati sam proces:
- Nemojte prati ili močiti gljive – dovoljno je da eventualne nečistoće uklonite kistom.
- Uklonite samo najdonji, tvrdi dio i sačuvajte stapke koje su također pune okusa.
- Narežite gljive na što tanje listiće, debljine otprilike 2 mm. I tu je stvar prilično jednostavna – što su gljive tanje, to je kraće vrijeme sušenja.
- U jednom ih sloju položite na pleh na koji ste prethodno položili metalnu mrežicu i stavite u pećnicu na 40 °C. Ako imate dehidrator, još bolje.
- Uključite ventilator u pećnici (ako ga imate) i ostavite gljive da se suše 3-4 sata uz neprestano provjeravanje (vrata pećnice neka ostanu otškrinuta).
- Gljive su suhe kad im se krajevi saviju. Ako se još nisu osušile, okrenite ih i ostavite u pećnici još pola sata.
- Kad su gotove, pustite da se u potpunosti ohlade prije nego što ih stavite u prethodno očišćene staklenke.
Sušenje vrganja je jednostavan način da sačuvate ove ukusne gljive za buduću upotrebu, dok im istovremeno pojačavate aromu.
Pročitaj i ovo:
- Sunčanice na tri načina
- Vrganji, sunčanice, lisičarke: Neodoljivi jesenski recepti s gljivama
- ABC gljivarenja: 7 najopasnijih gljiva