Gljivama je u jesensko doba teško odoljeti, a sunčanice spadaju među one omiljenije. Stoga vam donosimo čak tri recepta na koja možete pripremiti popularne sunčanice – jednostavno pečene na tavi, pržene u ulju ili u obliku burgera.
Sunčanice na tavi
Sastojci:
- 4 veća klobuka gljiva sunčanica
- maslinovo ulje
- 2 režnja češnjaka
- peršinovo lišće, sitno kosano
- sol (prema potrebi)
Priprema:
Gljive nježno očistite od prljavštine. Koristite samo klobuke jer su stručci žilavi. Premažite klobuke (najbolje kistom) s malo maslinovog ulja i pecite na jačoj vatri u grill tavi nekoliko minuta s obje strane.
U posebnoj posudi pomiješajte sitno kosani češnjak, peršinovo lišće, sol i maslinovo ulje te premažite svaku pečenu gljivu.
Sunčanice pohane u ulju
Sastojci:
- sunčanice
- 1-2 jaja
- krušne mrvice
- brašno
Priprema:
Prilikom branja odaberite mlade sunčanice većih klobuka. Očistite ih kuhinjskim papirom, nije ih potrebno prati jer mokre upiju više ulja. Sunčanice umočite u brašno, zatim u jaja i na kraju u krušne mrvice i tako 2-3 puta. Pržite ih na zagrijanom ulju dok ne pozlate, otprilike 2-3 min sa svake strane. Izvadite ih i položite na kuhinjski papir kako bi upio višak masti.
Budući da ovaj način pripreme nije najzdraviji, ali se mnogi slažu da je najukusniji, za zdraviju varijantu radije koristite kokosovo ulje za prženje te ekološki proizvedene brašno i jaja.
Burgeri od sunčanica
Sastojci:
- 4 velike sunčanice
- 1 srednji luk (bijeli ili ljubičasti)
- 2 bjelanjca
- papar
- soja umak
- krušne mrvice
- maslinovo ulje
- pola male chili papričice
Priprema:
Gljive očistite pa ih zajedno s lukom usitnite u finu smjesu. Dodajte bjelanjce, začine i maslinovo ulje pa dobro izmiješajte sve sastojke. Zatim dodajte krušne mrvice dok se smjesa ne stisne tako da je možete lako oblikovati u burgere. Oblikovane burgere položite na papir za pečenje te pecite 30-ak minuta na 180°.
Poslužite ih uz povrće, a prema želji u smjesu za burgere dodajte i omiljeni sir.
Pročitaj ovo:
- ABC gljivarenja: 7 najopasnijih gljiva
- Mali vodič za branje jestivih gljiva
- Vrganji, sunčanice, lisičarke: Neodoljivi jesenski recepti s gljivama