An apple a day keeps the doctor away, kaže stara engleska poslovica, u kojoj svakako ima istine. Ako svaki dan pojedete jednu jabuku (ili dvije), učinit ćete mnogo za svoje zdravlje. Razlog se krije u tome što je ova sveprisutna voćka prava riznica hranjivih tvari. Sadrži gotovo sve potrebne nutrijente, od vitamina C, A i B, minerale kao što su kalij, kalcij, magnezij i željezo, polifenole koji posjeduju antioksidativna svojstva… Zbog toga se jabuka povezuje s prevencijom bolesti, štiti od prehlade, pozitivno djeluje na srce i krvne žile te poboljšava probavu.
A kako bolje iskoristiti jesensko izobilje ovih plodova nego jesti ih svakodnevno, svježe ili u prirodnom soku, smoothieju, salati, slasticama… Stoga donosimo recept za neodoljiv, a super jednostavan tart od jabuka, koji osvaja već na prvi pogled.
Sastojci
Za koru
- 1 šalica (integralnog) brašna
- 1/3 šalice pirovog brašna
- 1/4 šalice smeđeg šećera
- 1/2 čajne žličice soli
- 1/4 čajne žličice mljevenog cimeta
- 10 žlica maslaca, rastopljenog
Za nadjev
- 5 većih jabuka, oguljenih i narezanih na kriške
- 1/4 šalice smeđeg šećera
- sok od pola limuna
- 1 čajna žličica cimeta
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 žlica smeđeg šećera
- 3 žlice maslaca, u malim kockicama
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih. U velikoj zdjeli pomiješajte jabuke, smeđi šećer, limunov sok, cimet i ekstrakt vanilije.
U drugoj posudi pomiješajte brašno, šećer, sol i cimet. Dodajte rastopljeni maslac i miješajte dok se tijesto ne formira. Utisnite smjesu u okrugli kalup, tiskajući žlicom dok tijesto ne postane glatko.
Jabuke rasporedite po kori – kriške jabuka skupite i posložite ih unutarnjom stranom prema dolje. Pospite šećerom i po vrhu rasporedite komadiće maslaca.
Pecite dok kora ne postane zlatna, a jabuke omekšaju, oko sat vremena.







