Riblje ulje naziva se i najstarijim dodatkom prehrani na svijetu, a prvenstveno ga krasi obilje omega-3 masnih kiselina. Ove esencijalne masne kiseline organizam ne može sam sintetizirati, zbog čega ih je potrebno unositi hranom. Masna riba poput tune, sardina ili lososa, orašasti plodovi, maslinovo ulje i ulje sjemenki lana odlični su prirodni izvori omega-3 masnih kiselina. No, ako nemate barem dva obroka ribe tjedno, kako savjetuju zdravstvene preporuke, dodatak omega-3 masnih kiselina mogao bi biti od koristi.
Postoje različite vrste omega-3 masnih kiselina: ALA (alfalinolenska kiselina), DHA (dokozaheksaenska kiselina) i EPA (eikozapentaenska kiselina). ALA dolazi iz biljnih izvora – vaše tijelo može ALA pretvoriti u DHA i EPA, iako ne vrlo učinkovito, zbog čega mnogi dijetetičari preporučuju uzimanje DHA i EPA.
Glavni sastojci ribljeg ulja upravo su EPA i DHA, a usto sadrži i vitamine A i D. Zbog toga se konzumacija ribljeg ulja povezuje s mnogim dobrobitima za organizam – između ostalog, za zaštitu krvnih žila, za normalnu funkciju srca, reguliranje razine kolesterola, održavanje zdravlja kostiju i pravilnog rada imunološkog sustava…
Izvrsno je za reepitelizaciju kože, osobito kod opeklina i u situacijama kada je potrebno osigurati esencijalne omega-3 masne kiseline.
Riblje ulje (Iecoris oleum)
Riblje ulje je izvor omega-3-masnih kiselina koje se dobiva iz jetre različitih vrsta bakalara. Sadrži 85 % glicerida nezasićenih masnih kiselina.
EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina) doprinose normalnoj funkciji srca.
Blagotvorni učinak se postiže dnevnim unosom od 250 mg EPA i DHA.
Dnevna doza (5 ml) osigurava 380 mg EPA i 520 mg DHA.
Način primjene
Odrasli: 1 čajna žličica (5 ml) 1x dnevno, uz obrok.
Čuvati na suhom i tamnom mjestu na sobnoj temperaturi.
Nakon otvaranja ulje je potrebno iskoristiti u roku od 3 mjeseca.
Riblje ulje potražite u ljekarnama, specijaliziranim prodavaonicama, trgovini Kemig4U (Antuna Bauera 5, Zagreb) i na web shopu www.kosarica.hr