Inspirirana ljetnim vrućinama, ovaj članak posvećujem ljetu, sunčevom svjetlu i sjenama.
Korištenjem direktnog svjetla, posebno tijekom ljetnih dana, možemo stvoriti snažne i dinamične fotografije koje pričaju priču i dodaju dubinu i interes našim fotografijama. Direktno svjetlo, poput sunčeve svjetlosti na vedrom ljetnom danu, može biti izazovno za fotografe. Ovo svjetlo stvara oštre kontraste između svijetlih i tamnih područja, a sjene postaju izrazito definirane.
Sjena ima nevjerojatnu moć transformacije fotografije. Kada se pravilno koristi, sjena može dodati dubinu, teksturu i dramatičnost fotografiji, stvarajući vizualni dojam koji privlači gledatelja.
Primjerice, zamislite ljetni doručak na terasi – svježe voće, kruh, med i šalica kave. Sunčeva svjetlost pada direktno na stol, stvarajući sjene koje naglašavaju teksturu i oblik hrane. Kriška lubenice, osvijetljena s jedne strane, baca duboku sjenu s druge strane, naglašavajući njezinu sočnost i svježinu. Sjajna površina meda reflektira svjetlost, dok sjena ispod tanjura dodaje sloj dimenzionalnosti cijeloj sceni.
Sjena može pomoći u kreiranju određene atmosfere ili raspoloženja u fotografiji. Sunčani ljetni dan automatski priziva osjećaje topline, opuštenosti i uživanja. Sjena, kada se koristi strateški, može pojačati ovaj dojam. Primjerice, dugi sjenoviti obris šalice kave na stolu može naglasiti mir i spokoj jutarnjeg trenutka, pozivajući gledatelja da uspori i uživa u trenutku.
Korištenje sjene u kompoziciji može pomoći u postizanju vizualnog balansa. Sjena može djelovati kao vodič za oči, vodeći pogled gledatelja kroz fotografiju. Na primjer, sjena vilice može voditi pogled prema glavnom subjektu na tanjuru, stvarajući sklad i ravnotežu u kompoziciji.
Kako nisam imala prilike fotografirati ljetni obrok na sunčanoj terasi ili vrtu, kositila sam kontinuirano svjetlo bez softboxa, tj. nije bilo nikakve „tkanine“ između izvora svjetla i subjekta koji se fotografira koja bi raspršila svjetlo i činila sjene mekšima. A ako nemate niti vrt niti rasvjetu, svakako će biti odličan i prozor kroz koji dopire direktna sunčeva svjetlost.
Kako bi scenu učinili dinamičnijom, osim direktne svjetlosti, „ljudski element“ je jedna od opcija. Ruke u kadru koje uzimaju kolač ili kako iz bokala u čašu sipaju limunadu ili vino, svakako stvaraju dojam „akcije“ u fotografiji.
Dodatno, kako bi dobili dodatnu dinamiku na fotografiji u obliku različitih sjena, možete koristiti GOBO. Termin GOBO je skraćenica od engleskog izraza “GOes Before Optics” ili “GOes Between Optics,” što doslovno znači da se stavlja ispred ili između izvora svjetla i objektiva. GOBO je alat koji se koristi za kontrolu i manipulaciju svjetla, stvarajući zanimljive sjene, oblike ili uzorke na subjektu ili pozadini. U fotografiji hrane, GOBO može dodati slojeve kreativnosti i pomoći pri postizanju dinamičnih i estetski ugodnih slika.
GOBO je obično izrađen od čvrstog materijala poput metala, stakla ili plastike, s izrezanim uzorcima, oblicima ili teksturama. Postavlja se između izvora svjetla i subjekta, gdje blokira dio svjetlosti, stvarajući željene sjene i oblike na sceni. Na primjer, ako se koristi metalni GOBO s uzorkom lišća, kada se svjetlo projicira kroz njega, na subjektu će se pojaviti sjene u obliku lišća, dodajući slojevitost i interes fotografiji. GOBO možete kupiti ili ga možete sami napraviti. GOBO koji sam ja koristila je nešto što vjerujem svi imate, ali o tome više kasnije u videu na Instagramu. Ako vas zanima što sam koristila, pratimo se!
Na primjeru ovih četiri zajedničkih fotografija vidi se razlika kada sam ljetni obrok fotografirala bez GOBO-a i s GOBO-om. Meni su obje opcije drage, ali sjene koje stvara moj „GOBO“ daju više dinamike samoj fotografiji.
Kada se koristi na pravi način, sjena može značajno obogatiti fotografiju hrane, posebno pod izravnim svjetlom ljetnog dana. Dodajući dubinu, teksturu i dramatičnost, sjena doprinosi stvaranju vizualno privlačnih fotografija.
Sljedeći put kada fotografirate ljetni obrok, ne bojte se eksperimentirati s izravnim svjetlom i sjenama. Korištenje sjene nije samo tehnička vještina, već i umjetnički izraz koji može transformirati jednostavan prizor u vizualni spektakl. Iskoristite moć sjene i dopustite joj da oživi vaše fotografije hrane. A ako imate svoj GOBO, svakako javite kako ste ga napravili.
A sada, idemo na receptić!
Quiche tortilja
Sastojci:
- 1 velika bezglutenska tortilja
- 3 jaja
- 125 g posnog sira bez laktoze ili sira od domaćeg mliječnog kefira
- 7 cherry rajčica, narezane na manje komade
- 1 mala zelena paprika, narezana na manje komade
- 3 srca artičoke iz staklenke, narezana na manje komade
- ¼ čajne žlice soli
- ½ čajne žlice sušenog origana
- 50 g feta sira
- 100 g ribane mozzarelle
Koraci pripreme:
- Zagrijte pećnicu na 175 °C.
- U manju okruglu zdjelu ili tavu stavite tortilju. Bitno je da su rubovi malo podignuti kako bi tvorili oblik „dubokog tanjura“.
- U drugoj zdjeli pomiješajte jaja i posni sir pa dodajte sol i origano. Sve dobro izmiješajte pa dodajte feta sir natrgan na manje komade, narezanu rajčicu, papriku i srca artičoke. Sve opet dobro promiješajte pa istresite u tortilju.
- Preko smjese dodajte naribanu mozzarellu.
- Quiche tortilju pecite 25 do 30 minuta.
Uživajte!
Pročitaj i ovo:
- Vedrana Orlović: “Fotografiranje hrane puno je više od klika okidača”
- Lubenica, masline i za’atar glavne su zvijezde ove osvježavajuće ljetne salate
- Vedrana Orlović: Bezglutenski crumble s jabukama