Poznati po svom specifičnom obliku zdjele s visokim, kosim stranama, wokovi su neizostavan alat u kineskoj kuhinji. Iako su najpoznatiji po prženju uz miješanje, wokovi su svestrani i korisni za razne kulinarske zadatke poput prženja u dubokom ulju, pirjanja i kuhanja na pari. Njihove prednosti su lako, jednostavno manevriranje, izvrsno zadržavanje topline i visoke stranice koje omogućuju bacanje hrane bez prskanja. Za svakodnevne kulinarske avanture, nema bolje posude od woka.
Međutim, važno je znati da nisu sve namirnice idealne za kuhanje u woku. Kako biste očuvali svoje wokove i osigurali da vaša hrana uvijek ima najbolji mogući okus, izdvajamo 5 namirnica koje je bolje pripremati u drugim vrstama tava.
1/ Cijeli odresci
Za postizanje savršene korice i kontrolirane unutarnje temperature, cijeli odresci zahtijevaju ravnomjeran kontakt s površinom i stalnu toplinu. Wokovi su idealni za brzo kuhanje na visokoj temperaturi uz stalno miješanje, ali nisu pogodni za odreske. Za savršeno pečen odrezak, preporučujemo korištenje roštilja ili tave od lijevanog željeza s debelim dnom. Kuhanje odreska u woku može rezultirati neravnomjernim pečenjem.
2/ Kisela hrana
Wokovi se najčešće izrađuju od ugljičnog čelika ili lijevanog željeza, što ih čini osjetljivima na reakcije s kiselom hranom, što može rezultirati metalnim okusom jela. Ova reakcija također može oštetiti začin woka. Kisela hrana poput rajčica, agruma i octa može izazvati ove probleme. Kada pripremate umak od rajčice ili bilo koje drugo kiselo jelo, najbolje je koristiti nereaktivno posuđe, poput nehrđajućeg čelika, keramike ili neprianjajućeg posuđa, kako biste sačuvali autentičan okus i vaš wok.
3/ Umaci na bazi mliječnih proizvoda
Alfredo ili hollandaise umaci zahtijevaju nježno kuhanje na laganoj vatri jer se lako mogu zgrušati pri visokim temperaturama. Wokovi, dizajnirani za brzo zagrijavanje i visoke temperature, nisu prikladni za ovakve umake. Za pripremu umaka na bazi mliječnih proizvoda, bolje je koristiti lonac od nehrđajućeg čelika ili čak kuhalo za kuhanje na pari, kako biste osigurali stabilnu temperaturu i spriječili zgrušavanje.
4/ Tjestenina
Wok nije idealan za kuhanje tjestenine zbog svog specifičnog oblika i ograničenog kapaciteta za vodu. Zbog oblika woka, voda se ne zagrijava ravnomjerno, a manevriranje i cijeđenje tjestenine postaje otežano. Tradicionalni lonci za tjesteninu su visoki i čvrsti s dobrim razlogom – omogućuju ravnomjerno zagrijavanje vode i olakšavaju miješanje i ocjeđivanje tjestenine. Stoga, za savršeno skuhanu tjesteninu, držite se provjerenih lonaca.
5/ Kremasta kajgana
Iako se wok može koristiti za pripremu pečenih jaja ili brze kajgane na visokoj temperaturi, nije idealan za meku, kremastu kajganu. Za savršenu meku kajganu, preporučujemo korištenje velike tave s neprianjajućim premazom. Korištenje neprianjajuće tave omogućit će vam bolju kontrolu temperature i ravnomjernije kuhanje, što je ključno za ovu kajganu.
Pročitaj i ovo:
- Lagano, a zasitno: Wok s heljdinim špagetima i junetinom
- Za prste polizati: Ljetna salata s pečenim nektarinama, cous-cousom i fetom
- Lubenica, masline i za’atar glavne su zvijezde ove osvježavajuće ljetne salate