Umjesto klasične limunade, na sljedećem druženju poslužite ovu s borovnicama koja nudi mnogo više antioksidanta i ljekovitih prednosti, i to prema receptu autora Anthonyja Williama, „medicinskog medija“ i autora knjige Zdrava štitnjača. Dodatak borovnica bogatih antioksidantima, meda i svježeg soka od limuna čini ovo ukusno piće još i dobrodošlom riznicom zdravlja.
Male bobice tamne ljubičaste boje odličan su izvor vitamina C i bioflavonoida, polifenolnih spojeva koji pokazuju antioksidativna i protuupalna svojstva, među kojima je i antocijan, tamni pigment koji borovnicama daje njihovu specifičnu boju. Borovnice su također bogate manganom, kalijem i fosforom, uz visok sadržaj vlakana.
Zdravstvene će prednosti biti još veće ako u sok ubacite divlje borovnice. Divlje su borovnice jedne od namirnica najbogatijih antioksidantima – kako piše Journal of Agricultural and Food Chemistry, ostvarile su najviše bodova na testu mjerenja antioksidativne aktivnosti hrane, koji uzima u obzir metabolizam, distribuciju i aktivnost antioksidanta unutar stanice, a ne samo njihovu količinu.
Sastojci
– 1 šalica (divljih) borovnica, svježih ili smrznutih
– 3/4 šalice limunovog soka (oko 3 limuna)
– 1/3 šalice meda
– 3 šalice vode
– led, za posluživanje
– 2 žlice svježih borovnica, za posluživanje
– 4-5 kriški limuna, za posluživanje
Priprema
Stavite borovnice, sok od limuna, med i vodu u blender i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Procijedite smjesu kroz sitno sito, a dobiveni sok ulijte u čaše. Dodajte led, svježe borovnice i kriške limuna. Poslužite odmah ili držite u hladnjaku 2-3 dana.