Ako ste u potrazi za savršenim ljetnim desertom, potraga prestaje ovdje, i to zahvaljujući domaćem sladoledu u kojem će s guštom svi uživati. Ne samo da je riječ o veganskoj alternativi tradicionalnom sladoledu, već i bezglutenskoj poslastici s niskim udjelom soli.
Za ovu vrstu sladoleda, popularno zvanog nice cream, kao baza se umjesto vrhnja koristi banana, koja daje sladolednu i kremastu konzistenciju kad se smrzne. Banane su bogate hranjivim tvarima, a mogu biti vrlo korisne za vaše zdravlje. Pune su kalija, vlakana te vitamina C i B6, a cijene se zbog svog doprinosa snižavanju visokog krvnog tlaka i zaštiti krvnih žila.
Jednom kada napravite bazu, lako se možete poigrati s drugim sastojcima kako biste postigli desert vaših snova. A za to postoji nekoliko trikova kako bi vaš sladoled uspio svaki put. Za početak, očistite i narežite banane na ploškice prije nego što ih stavite u zamrzivač. Također, za izradu sladoleda koristite zrele banane – inače nećete dobiti istu bogatu i kremastu konzistenciju, a mogle bi ostaviti traga i na vašoj probavi.
Sada je vrijeme da dodate i druge sastojke – donosimo par ideja, a dalje pobudite vlastitu kreativnost!
Čoko-banana sladoled
Čokoladni sladoled je jedan od klasika, a uz ovaj recept gotov je za tren oka – i to u verziji bez mlijeka i glutena, prikladan za vegansku i paleo prehranu.
Sastojci
– 3 banane
– 3 žlice kakao praha
– 1/4 čajne žličice ekstrakta vanilije
– prstohvat soli
– komadići čokolade (po želji)
Priprema
Ubacite banane u blender i izmiksajte. Dodajte kakao ekstrakt vanilije i sol pa miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Ulijte u posudu i pospite komadićima čokolade. Poslužite odmah ili stavite u zamrzivač, za teksturu sličniju sladoledu.
Sladoled od bobica
Samo tri sastojka dovoljna su za sladoledni užitak za vaše nepce – banane, bobičasto voće po izboru te trunčica ekstrakta vanilije.
Sastojci
– 2 banane
– 1 šalica bobičastog voća
– 1/8 čajne žličice ekstrakta vanilije
Priprema
Ubacite sve sastojke u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Stavite u posudu i zamrznite na 2 sata ili preko noći.
Sladoled od banane i kokosa
Banana i kokos odlično se slažu u ovom sladoledu, koji je još k tome prava bezglutenska poslastica.
Sastojci
– 3 srednje banane
– 1/2 šalice kokosove kreme (Možete upotrijebiti gotovu kokosovu kremu ili učiniti sljedeće: smjestite limenku punomasnog kokosovog mlijeka u hladnjak na 1-3 dana, otvorite i oberite čvrsti, kremasti dio s vrha – to je kokosova krema)
– 1-2 žlice javorovog sirupa
– 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije ili badema
– 1/3 šalice nezaslađenih kokosovih ljuskica
– 1/3 šalice badema, grubo nasjeckanih
– 1/4 šalice komadića čokolade
Priprema
Stavite banane u blender ili procesor hrane te izmiksajte. Dodajte kokosovu kremu, javorov sirup i ekstrakt pa miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Dodajte kokosove ljuskice, bademe i komadiće čokolade pa pomiješajte.
Ako vam se sviđa supermekani sladoled, poslužite odmah. U suprotnom ulijte smjesu u posudu i stavite u zamrzivač na 3-6 sati, ili dok se potpuno ne zamrzne.
Pročitaj i ovo:
• Sirove sladoledne torte – prava ljetna poslastica
• Smoothie bowl: Kad doručak postane umjetnost