U ubrzanom ritmu svakodnevice, kada balansiramo između posla, obaveza i osobnog života, lako zaboravljamo nešto što je od vitalne važnosti. Jutarnje žurbe, gužve u prometu i gomila zadataka često nas prisile da preskačemo doručak. Iako se može činiti bezazlenim ili čak praktičnim, preskakanje doručka može imati dugoročne posljedice na naše tijelo i zdravlje. Jeste li se ikada zapitali što se zapravo događa našem organizmu kad preskačemo doručak? Vrijeme je da saznate.
Što se događa našem organizmu kad preskačemo doručak
Preskakanje doručka može dovesti do brojnih kratkoročnih i dugoročnih posljedica koje utječu na naše fizičko i mentalno zdravlje, kao i na našu cjelokupnu dobrobit. Iako se možda čini kao mala promjena u svakodnevici, nedostatak prvog obroka može izazvati niz problema koji se s vremenom gomilaju. U nastavku donosimo neke od ključnih učinaka na koje biste trebali obratiti pažnju:
Smanjenje energije
“Kada se ujutro probudite, imat ćete nižu razinu šećera u krvi, a ako ostanete u ovom stanju dulje vrijeme, mogli biste osjetiti umor ili maglu u mozgu”, za EatingWellobjašnjava Marcie Vaske, MS, LN, CNS. Zašto je važno redovito doručkovati? Jednostavno rečeno, mozak se oslanja na glukozu kako bi optimalno funkcionirao, prema knjizi Recent Developments in Applied Microbiology and Biochemistry. A odakle dolazi glukoza? Prvenstveno iz ugljikohidrata! Vaš doručak će najvjerojatnije sadržavati ugljikohidrate koji su ključni za održavanje zdrave razine šećera u krvi, pružajući energiju, poboljšavajući mentalni fokus i jačajući funkcije mozga koje su vam potrebne tijekom dana.
Izbacivanje hormona iz ravnoteže
Ako predugo ne jedete, razina šećera u krvi može pasti, što može dovesti do poremećaja u ravnoteži hormona, navodi Endocrine Society. Ovaj proces započinje s kortizolom, hormonom stresa. “Kortizol uvelike utječe na vaše raspoloženje, vašu reakciju na stres i način na koji se nosite s dnevnim zadacima i situacijama. Općenito, razine kortizola su najviše ujutro kada se probudite i opadaju tijekom dana. Doručak može pomoći u reguliranju tih razina i smanjenju stresa, pružajući vam mentalni poticaj za cijeli dan”, objašnjava Laura Purdy, dr. med., MBA, certificirana liječnica obiteljske medicine.
Poremećaj u ravnoteži hormona s vremenom može utjecati i na reproduktivno zdravlje te menstrualni ciklus. Redovitim doručkovanjem ne samo da čuvate razinu šećera u krvi, već i osiguravate hormonalnu stabilnost, što je ključno za cjelokupno zdravlje i dobrobit.
Osjećaj neraspoloženja i tjeskobe
Naravno, kada vaši hormoni nisu u ravnoteži, možete se osjećati “isključeno” i biti skloni promjenama raspoloženja. Prema studiji iz 2020., objavljenoj u časopisu Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity, redovito preskakanje doručka povezano je s nižim osjećajem sreće, depresijom i posttraumatskim stresnim poremećajem.
Dobre vijesti? Doručak je jednostavna prilika da nahranite svoj mozak i očuvate mentalno zdravlje. Nedostatak ključnih hranjivih tvari za mozak, poput omega-3 masnih kiselina i vitamina B, povezan je s poremećajima raspoloženja, a doručak ih može osigurati. Redovitim, uravnoteženim doručkom možete poboljšati ne samo tjelesno zdravlje, već i svoj osjećaj sreće, smanjiti rizik od depresije i stresa te poboljšati emocionalno blagostanje.
Kasnije biste mogli osjećati pojačanu glad
“Mnogi ljudi koji ne jedu doručak osjećaju pojačanu glad kasnije u danu, dok njihovo tijelo pokušava nadoknaditi propuštene hranjive tvari”, objašnjava stručnjakinja za prehranu Melissa Mitri, MS, RD. Tijelo tada poseže za brzim izvorima energije, što se često manifestira kao žudnja za nezdravim grickalicama poput čipsa ili peciva. Iako vas takva hrana može trenutno zadovoljiti, ubrzo nakon toga opet ćete osjećati glad.
Doručak bogat proteinima može pomoći u smanjenju tih žudnji i stabilizaciji razine šećera u krvi. Prema studiji iz 2018. objavljenoj u Current Developments in Nutrition, redovito konzumiranje doručka bogatog proteinima smanjilo je potrebu za nezdravim grickalicama, umanjilo apetit i povećalo osjećaj sitosti u usporedbi s onima koji su preskakali doručak.
Opasnost za zdravlje srca
Dugoročno preskakanje obroka može biti opasno, čak do te mjere da šteti zdravlju vašeg srca, što potvrđuju brojna istraživanja. Meta-analiza iz 2019. objavljena u American Journal of Cardiology pokazala je da je preskakanje doručka povezano s povećanim rizikom od srčanih bolesti. Ovaj rizik može biti posljedica metaboličkih promjena koje se događaju kada preskočite doručak, poput poremećene razine šećera u krvi, prejedanja u kasnijim satima te povezanosti s lošim životnim navikama koje dodatno pogoršavaju zdravlje srca.
Slični nalazi istaknuti su i u recenziji iz 2020. objavljenoj u Obesity, koja je otkrila da su osobe koje preskaču doručak imale veću vjerojatnost da će imati povišenu razinu lipoproteina niske gustoće (LDL), poznatog kao “loš” kolesterol, u usporedbi s onima koji redovito doručkuju. Povišeni LDL kolesterol može povećati rizik od srčanog i moždanog udara, čime redovito konzumiranje doručka postaje ključni faktor u očuvanju zdravlja srca.
Usporavate svoj metabolizam
Mnogi ljudi izbjegavaju doručak s ciljem mršavljenja, ali paradoksalno, preskakanje ovog obroka može otežati gubitak kilograma zbog negativnog utjecaja na metabolizam. “Kada ne jedete doručak, tijelo traži energiju iz drugih izvora, koristeći zalihe iz masnog i mišićnog tkiva. Taj proces zahtijeva energiju! Kao posljedica toga, drugi tjelesni procesi usporavaju kako bi se sačuvala energija za osnovne potrebe preživljavanja”, objašnjava Stephanie Darby, RD, dijetetičarka specijalizirana za funkcionalnu prehranu.
Tijelo, naime, prelazi u “način preživljavanja” kada nije sigurno kada će dobiti sljedeći obrok, što dovodi do usporavanja metabolizma i pohranjivanja energije u obliku masti. Ovo usporavanje može smanjiti razinu energije i otežati gubitak težine. S druge strane, redoviti doručak podržava zdrav metabolizam, čineći ga ključnom strategijom za održiviji gubitak kilograma i bolje metaboličko zdravlje.
Pomaže li nam preskakanje doručka smršaviti?
Preskakanje doručka možda će vam omogućiti minimalni gubitak kilograma na kratke staze, no ta praksa je daleko od održive i može vam se čak obiti o glavu. Prema studiji iz 2022. objavljenoj u Nutrients, preskakanje doručka povezano je s povećanom inzulinskom rezistencijom i debljanjem. Osim toga, ova navika može negativno utjecati na cjelokupno zdravlje, što čini takav pristup mršavljenju neisplativim. Dugoročno, održavanje zdravlja i metabolizma ključni su za postizanje i zadržavanje zdrave tjelesne težine, a doručak u tom procesu ima veoma važnu ulogu.
Doručak osigurava našem tijelu ključne hranjive tvari potrebne za održavanje energije, ravnotežu hormona i poboljšanje raspoloženja, što nam omogućuje jasnije razmišljanje i bolju koncentraciju, a preskakanje ovog važnog obroka povezano je s negativnim zdravstvenim ishodima, poput neravnoteže šećera u krvi i povećanog rizika od kroničnih bolesti.
Sigurni smo da ćete se složiti da naše tijelo zaslužuje najbolju njegu – i iznutra i izvana! To znači hraniti ga neophodnim nutrijentima, pažljivo slušati njegove signale gladi i sitosti te održavati uravnoteženu i redovitu prehranu. Samo tako možemo dugoročno očuvati svoje zdravlje.
Pročitaj i ovo:
- Zdravi doručak koji razbija monotoniju: Jaje na oko u avokadu
- Domaće granola pločice savršene za doručak ili slatku pauzu
- 6 najboljih voćki za doručak koje će vam pomoći u regulaciji težine